Robert Mikelsons stuurde excuusbrief aan ouders

De veroordeelde kindermisbruiker Robert Mikelsons heeft vanuit de gevangenis een excuusbrief verstuurd aan bijna alle ouders van zijn slachtoffers. Ook stuurde hij een brief naar de Volkskrant, die hem zonder medeweten van justitie opzocht in de penitentiaire inrichting in Vught.

Mikelsons werd tot bijna 19 jaar cel en tbs veroordeeld wegens misbruik van tientallen zeer jonge kinderen. Hij stuurde vorig jaar een brief naar Richard Korver, de advocaat van een groot deel van de slachtoffers, die de brief doorstuurde naar zijn cliënten. Daarin betuigt M. spijt en biedt hij ouders aan om met hem te praten, schrijft de Volkskrant.

De redactie kreeg via de post ook een brief van Mikelsons, die alleen met advocaten vrijelijk mag communiceren. Via zijn advocaat kwamen journalisten van de krant in contact met Mikelsons en zochten hem in de gevangenis op. Justitie was van het bezoek niet op de hoogte. Volgens zijn advocaat heeft Mikelsons officieel geen mediaverbod, maar is er formeel wel toestemming voor nodig.

,,Veel van mijn cliënten vinden het, voorzichtig uitgedrukt, uitermate storend dat Robert Mikelsons hen, nu zelfs via de media, blijft benaderen", reageert Korver in de krant. ,,Juist bij een gedetineerde als Robert Mikelsons mag de maatschappij een maximale vorm van controle verwachten. Daar is ernstig in tekortgeschoten."

Volgens de Volkskrant was justitie ervan op de hoogte dat Mikelsons contact zocht met de buitenwereld. Eerder had hij namelijk een brief verstuurd naar dagblad Trouw, die de brief ongeopend had geretourneerd. Het ministerie van Justitie betreurt dat Mikelsons de slachtoffers en media heeft kunnen benaderen en stelt in een reactie dat ,,extra scherpte op zijn plaats geweest" was. Extra maatregelen zijn ingesteld.

Robert M. stuurde excuusbrief aan ouders
Robert M. stuurde excuusbrief aan ouders (Foto: ANP)