Atleet Torrence (31) dood gevonden

De Amerikaans-Japans-Peruviaanse atleet David Torrence is maandag dood gevonden. De hardloper lag op de bodem van het zwembad bij zijn appartementencomplex in Scottsdale, Arizona en kon niet meer gered worden. De lokale politie liet weten dat er nog geen tekenen van een misdrijf gevonden zijn, maar wel wordt zijn dood onderzocht. Torrence werd slechts 31 jaar.

Torrence werd in het Japanse Okinawa geboren, maar groeide op in Tarzana in Californië. In zijn atletiekloopbaan liep hij onder meer het huidige Amerikaans indoorrecord op de 1000 meter, terwijl hij op de 1500 en 5000 meter steevast tot de nationale subtop hoorde. Dat zorgde er ook voor dat hij op Amerikaanse trials voor WK's en Olympische Spelen steeds nét tekort kwam en dus zocht hij zijn heil ergens anders.

Torrence trok naar Peru en kwam vanaf kort voor de Spelen van Rio de Janeiro vorig jaar voor dat land uit. Hij liep er in de series gelijk een nationaal record op de 5000 meter en eindigde in de finale als laatste. Eerder deze maand deed Torrence nog mee aan het WK in Londen, waar hij niet door de series van de 1500 meter kwam. In de aanloop naar dat toernooi liep hij ook op de 800 en 1500 meter nog nieuwe nationale records.

Vorig jaar gingen er geruchten rond dat Torrence het balletje in het dopingonderzoek naar topcoach Jama Aden aan het rollen gebracht zou hebben. Torrence trainde in 2014 korte tijd bij Aden en kreeg daar naar eigen zeggen allerlei injecties met 'vitaminen' aangeboden, die hij volgens Aden toch echt maar moest nemen. Torrence vertrok al snel weer bij de coach, die sindsdien onderzocht wordt.

Voor zover bekend is Torrence overigens de eerste deelnemer aan de Olympische Spelen van Rio de Janeiro die is overleden.