FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 29 augustus 2017

LB: Kim Kardashian wil erkenning voor hard werken

Lekker belangrijk: Nieuws dat je niet wilt missen!

Kim Kardashian is het zat dat mensen maar blijven zeggen dat ze geen talent heeft. De realityster heeft het naar eigen zeggen 'behoorlijk goed gedaan voor iemand zonder talent'.

"Ik zei altijd dat ik het fijn vond om onderschat te worden. Maar na tien jaar te hebben gehoord dat ik 'echt niet getalenteerd' ben, denk ik wel: 'oké, geef mij een beetje respect"', zegt Kim tegen het magazine Interview. "Als ik niet getalenteerd ben, als ik niets doe, hoe kan ik dan zo'n succesvolle carrière hebben?"

De vrouw van Kanye West zegt inmiddels wel toe te zijn aan wat erkenning. "Je kan veel dingen over mij zeggen, maar niet dat ik niet hard werk. Ik zing niet, ik dans niet, ik acteer niet. Maar ik ben niet lui."

North

In het uitgebreide interview komt Kims dochter North West ook voor het eerst aan het woord. De vierjarige kleuter onthult onder meer dat haar bijnaam 'Bubs' is, dat ze dol is op kaaspizza, dat haar moeder haar beste vriendin is en dat ze haar tasje vult met speelgoed en 'soms met make-up als ik naar de kerk ga'.

Volgens Kim leidt North een heel normaal leven. Zo eet het hele gezin altijd samen ontbijt. "De maaltijden zijn thuis op vaste tijden, zodat alles zo normaal mogelijk verloopt." Daarna gaat ze aan het werk. "Tussendoor breng ik mijn zoon naar muziekles en mijn dochter naar paardrijles."

Kims kinderen zijn niet veel te zien in haar realityserie Keeping Up With the Kardashians. Ze bewaakt haar grenzen ook meer dan in het begin van de serie, tien jaar geleden. "Soms kijk ik terug op afleveringen uit eerdere seizoenen en dan denk ik: 'ik kan niet geloven dat ik dat heb gedeeld'." Een van haar grenzen gaat over haar man Kanye. "Ik praat niet echt over dingen die tussen ons spelen. Als ik dat wel doe, dan is het altijd vanuit mijn standpunt. Het is mijn verhaal."

Kim Kardashian wil erkening voor hard werken
Kim Kardashian wil erkening voor hard werken (Foto: BuzzE)

Bokskampioene Duchemin (26) overleden

De Franse bokster Angélique Duchemin is dinsdagochtend plotseling overleden. De Française was maandagavond in Thuir aan het trainen en voelde zich na de trainingssessie niet lekker. Al snel ging het helemaal fout en moest ze gereanimeerd worden, alvorens ze naar het ziekenhuis van Perpignan werd gebracht. Daar overleed Duchemin dinsdagochtend aan een longembolie, 26 jaren jong.

Het nieuws werd dinsdag bekendgemaakt door Jacques Rovira, de president van de regionale boksfederatie en voorzitter van de boksclub in Perpignan, waar Duchemin op haar zevende begon met de sport. De boksclub in Thuir, waar Duchemin trainde, was door haarzelf opgericht. In 2015 pakte ze haar eerste Europese titel, in mei versloeg ze Ericka Rousseau voor de WBF-wereldtitel in het vedergewicht.

Onder meer olympisch kampioene Estelle Mosselly en voormalig olympisch kampioen Brahim Asloum lieten al weten geschokt te zijn door de dood van de wereldkampioene.

Zwaargewichtboksers strijden om wereldtitels

Er is beweging in de zwaargewichtklasse in het boksen. Twee van de grootste namen hebben hun volgende gevecht gepland staan en de derde lijkt ook weer een nieuwe tegenstander in zicht te hebben.

Als eerste is er Anthony Joshua, de kampioen bij de IBF en WBA. De Brit won in april na een fantastisch gevecht van Wladimir Klitschko, die inmiddels is gestopt. Er moest dus een nieuwe tegenstander komen en die is er: de IBF heeft de Bulgaar Kubrat Pulev naar voren geschoven als uitdager.

De 36-jarige Cobra Pulev verloor in 2014 van Klitschko, zijn enige nederlaag in 26 gevechten. Sindsdien won hij onder meer van de Brit Derek Chisora en nu krijgt de Bulgaar dus een nieuwe kans om voor wereldtitels te strijden. Het gevecht staat voor 28 oktober gepland in het Millennium Stadium in Cardiff.

De Nieuw-Zeelander Joseph Parker is de wereldkampioen bij de WBO en ook zijn gevecht is inmiddels gepland: op 23 september stapt Parker in Manchester de ring in tegen de Brit Hughie Fury, neefje van Tyson Fury. Parker won vooralsnog al zijn 23 gevechten, waarvan achttien op knock-out. Fury staat op 20-0, met tien knock-outs.

Tot slot is er nog de Amerikaan Deontay Wilder, de wereldkampioen bij de WBC. Een bevestiging is er nog niet, maar de geruchten gaan dat hij op 4 november in Brooklyn in de ring stapt tegen de Cubaan Luis Ortiz, die 27 van zijn 29 gevechten won - 23 daarvan op knock-out - en nog nooit verloor. 

Tweede verdachte in zaak 'kofferbakmoord'

Bij de moord op Caroline van Toledo, die in 2005 dood werd gevonden in de kofferbak van haar uitgebrande auto in een natuurgebied in Oostvoorne, zijn in ieder geval twee mensen betrokken geweest. Tot deze conclusie komen de officier van justitie en de politie op basis van nieuw technisch onderzoek.

Vorige maand pakte de politie een 40-jarige Briellenaar op in verband met de twaalf jaar oude moordzaak. In Opsporing Verzocht liet de politie weten dat ze nog op zoek is naar een tweede verdachte. In het programma zijn beelden getoond van een persoon die met de pas van het slachtoffer heeft gepind

De Briellenaar die vorige maand werd aangehouden, was in 2007 ook al opgepakt. Hij werd in 2008 vrijgelaten, omdat er niet voldoende bewijs was om hem te vervolgen. Hij is wel altijd verdachte gebleven.

Uit nieuw onderzoek kwam voldoende informatie naar voren om de man uit Brielle opnieuw aan te houden op verdenking van moord. Op basis van datzelfde onderzoek zijn de politie en justitie tot de conclusie gekomen dat er nog iemand anders betrokken is geweest bij de moord.

Tweede verdachte in zaak 'kofferbakmoord'
Tweede verdachte in zaak 'kofferbakmoord' (Foto: ANP)

Ed Sheeran breekt Amerikaans hitlijstrecord

Ed Sheeran heeft muziekgeschiedenis geschreven in de Verenigde Staten. Zijn hit Shape Of You staat deze week voor de 33e week in de top tien van de Billboard Hot 100. Geen enkele andere plaat stond zo lang in de hoogste regionen van de Amerikaanse hitlijst.

Vorige week evenaarde Sheeran de records van The Chainsmokers en LeAnn Rimes. Hun hits, respectievelijk Closer en How Do I Live, stonden 32 weken in de top tien van de Billboard Hot 100.

Shape Of You voerde de Amerikaanse hitlijst twaalf weken aan. Het nummer kwam in januari binnen op nummer 1 en staat sindsdien in de top tien.

Ed Sheeran breekt Amerikaans hitlijstrecord
Ed Sheeran breekt Amerikaans hitlijstrecord (Foto: BuzzE)

Het warrige verhaal van The Inpatient

Ontwikkelaar Supermassive Games presenteert een verhaaltrailer zonder verhaal voor The Inpatient. Het zijn flarden van herinneringen, die ook hallucinaties kunnen zijn. Jij speelt een patiënt die vastzit in een sanatorium. Je moet zo snel mogelijk je geheugen terugkrijgen. Waarom? Geen idee. Voor de volledige immersie komt deze game uit voor PlayStation VR. Houd je schone onderbroek vast klaar. 

Geschorste Russische ijshockeyer mag gewoon in NHL spelen

De Russische ijshockeyer Danis Zaripov mag komend seizoen in de Amerikaanse NHL spelen. Dat is op zich niet opvallend, ware het niet dat Zaripov afgelopen winter een tweejarige dopingschorsing aan zijn broek kreeg.

De 36-jarige Zaripov speelde de afgelopen jaren in de Russische en Oost-Europese evenknie van de NHL, de KHL, voor Magnitogorsk Metallurg. Daar testte hij vorig seizoen positief op pseudo-efedrine, een middel wat op de lijst met verboden middelen van wereldantidopingautoriteit WADA staat. De internationale ijshockeybond IIHF deelde vervolgens een schorsing van twee jaar uit.

De NHL is, zoals de meeste grote Amerikaanse sportcompetities, niet aangesloten bij WADA en in dit geval ook niet bij de IIHF. Na enig beraad en hun eigen onderzoek naar Zaripov's dopingtest besloot de competitie om hem groen licht te geven om in de VS te spelen. De Rus is weliswaar een jaartje ouder aan het worden, in drie van de laatste vier KHL-seizoenen scoorde hij meer dan twintig goals en de New York Rangers en Las Vegas Golden Knights zouden al interesse hebben getoond.

Langer onderzoek 'belastingvoordeel' Oranjes

Het onderzoek naar mogelijke belastingvoordelen van het Koninklijk Huis is niet op 1 september klaar, zoals aanvankelijk de bedoeling was. De commissie die onderzoek doet heeft meer tijd nodig, laat premier Mark Rutte weten. Commissievoorzitter Carla van Baalen heeft de premier laten weten dat het onderzoek uiterlijk 30 november is afgerond.

Vorig jaar meldde RTL Nieuws dat koning Willem-Alexander en zijn voorgangers vanaf begin jaren zeventig compensatie kregen voor betaalde vermogensbelasting. Rutte liet na een eerste onderzoek weten dat daar geen bewijs voor is gevonden.

Hij gaf daarna wel opdracht voor een uitgebreider onderzoek naar de wijze waarop het inkomen van de koning is vastgesteld. Dat team staat onder leiding van directeur Van Baalen van het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis.

Langer onderzoek 'belastingvoordeel' Oranjes
Langer onderzoek 'belastingvoordeel' Oranjes (Foto: ANP)

PrivÚgegevens autokopers op straat door lek

Door een fout in de website van kredietverstrekker AutoCash was het mogelijk om de maandsalarissen, woonlasten en andere gevoelige gegevens van 20.000 Nederlandse autokopers in te zien. Dit meldt RTL Nieuws.

In het datalek komen naast privégegevens van AutoCash-klanten ook gegevens voor van mensen die slechts een kredietaanvraag hebben gedaan. RTL Z heeft in een korte tijd de gegevens van minstens 400 mensen ingezien. Volgens het bedrijf waren de gegevens van 20.000 klanten in te zien door het lek.

Het lek bevindt zich in het online portaal van AutoCash, waar de tachtig aangesloten autodealers klanten met een krediet kunnen toevoegen en beheren. Door een cijfer in de url aan te passen waren de privégegevens van andere mensen met een AutoCash-krediet in te zien, zoals maandsalaris, woonlasten en alimentatiekosten.

Na melding van RTL Z is het lek in het portaal van AutoCash gedicht. Het datalek wordt bij de Autoriteit Persoonsgegevens gemeld, bevestigt een woordvoerder van Volkswagen Pon Financial Services waar AutoCash onderdeel van is.

Privégegevens autokopers op straat door lek
Privégegevens autokopers op straat door lek (Foto: BuzzT)

Kunstschaatster Sotnikova kan olympisch goud niet verdedigen

Kunstschaatster Adelina Sotnikova zal haar in Sochi veroverde olympische titel niet kunnen verdedigen. De 21-jarige Russische kampt wederom met blessures en moet het hele seizoen aan zich voorbij laten gaan.

Kunstschaatslegende Evgeny Plushenko, tegenwoordig Sotnikova's coach, maakte het nieuws bekend in Russische media. "We hadden allemaal gehoopt dat de blessure voorbij zou zijn, maar dat is niet het geval. Adelina kan geen volledige trainingen doen en het is gewoon niet goed om haar op deze manier richting wedstrijden te sturen", aldus Plushenko, zonder de aard van de blessure te vermelden.

Sotnikova pakte in 2014 voor eigen publiek het goud door de Zuid-Koreaanse Kim Yu-na te verslaan. Daar kwam de nodige controverse bij kijken wat de jurering betreft en vooral in Zuid-Korea voelde men zich ernstig bestolen. Sindsdien heeft Sotnikova vrijwel constant te kampen gehad met blessures, waardoor ze nauwelijks meer aan internationale wedstrijden mee kon doen. 

Sotnikova met het goud in Sochi (Pro Shots/Gepa)
Sotnikova met het goud in Sochi (Pro Shots/Gepa)

Spectaculaire wijnroof in Parijs

Dieven zijn er in Parijs in geslaagd om driehonderd flessen wijn buit te maken in de roemruchte catacomben onder de Franse hoofdstad. Ze wisten ondergronds de wijnkelder van een particulier te bereiken. De waarde van de wijn bedraagt ongeveer een kwart miljoen euro.

De catacomben van Parijs waren vroeger de ondergrondse begraafplaatsen van de stad. Van naar schatting zes miljoen Parijzenaars bevinden zich er de beenderen. Het is een berucht netwerk van gangen van zowat 300 kilometer lang. De wijndieven wisten precies waar ze zijn moesten. Vanuit een van de gangen braken ze een muur door en belandden in de wijnkelder.

Slechts een klein deel van de onderaardse gangen is toegankelijk (circa 2 kilometer) voor het publiek. Vooral nieuwsgierige toeristen wagen zich echter buiten de gebaande paden en verdwalen dan regelmatig. De catacomben zijn ook populair bij filmregisseurs.

Spectaculaire wijnroof in Parijs
Spectaculaire wijnroof in Parijs (Foto: ANP)

Telegraaf wil documentaire Jesse kopen

De Telegraaf wil de veelbesproken documentaire Jesse over GroenLinks-frontman Jesse Klaver aankopen. Hoofdredacteur Paul Jansen laat weten dat hij niet alleen de door BNNVARA gemonteerde film wil, maar interesse heeft in de totale 75 uur aan ruw materiaal, "om te laten zien wat de kijker van de publieke omroep niet voorgeschoteld had gekregen".

Jansen meldt dat hij inmiddels contact heeft opgenomen met BNNVARA. De omroep besloot op het laatste moment de documentaire niet uit te zenden, omdat er vanuit verschillende kampen kritiek kwam op de onafhankelijkheid van de maker, die ook in het campagneteam van Klaver zat.

"Terechte kritiek", aldus de hoofdredacteur van De Telegraaf, "maar dat maakt de beelden die zijn geschoten voor ons niet minder interessant". Mocht het medium het materiaal kunnen verwerven, dat zal De Telegraaf de film duidelijk aanmerken als propagandafilm, niet als documentaire, aldus Jansen.

Telegraaf wil documentaire Jesse kopen
Telegraaf wil documentaire Jesse kopen (Foto: ANP)

Ook Kerkhove uitgeschakeld op US Open

Na Robin Haase, Kiki Bertens en Richèl Hogenkamp is ook Lesley Kerkhove in de eerste ronde van de US Open uitgeschakeld. De nummer 171 van de wereld verloor met 6-1, 6-3 van de Roemeense Sorana Cirstea, de nummer 54 van ranglijst.

Kerkhove had via de kwalificaties het hoofdschema bereikt. In de eerste set was de Nederlandse tennisster kansloos tegen de Roemeense. In de tweede set kwam de Nederlandse beter in haar spel, maar bij een stand van 2-2 werd ze gebroken. De Zeeuwse kreeg nog een aantal kansen om terug te breken, maar die bleven onbenut.

Ed Skrein stapt uit Hellboy vanwege whitewashing

Nadat vorige week acteur Ed Skrein gecast was in de nieuwe Hellboy-reboot, ontstond een flinke storm aan kritiek. Hollywood was namelijk weer aan whitewashing aan het doen, beweerden de fans van de comics. Skrein zelf geeft deze fans echter gelijk, en is uit het project gestapt in de hoop dat een andere, meer passende acteur zal worden gevonden.

Vorige week werd bekend dat Skrein de rol van Ben Daimio zou gaan spelen. Dit personage is in de Hellboy-comics van Japans-Amerikaanse komaf en Skrein, wiens uiterlijk niet doet vermoeden dat hij een Aziatische achtergrond heeft, zou volgens velen weer een typisch voorbeeld zijn van whitewashing. Kritiek laaide op omdat dit niet de eerste keer dit jaar, of überhaupt, is dat een Aziatisch personage wordt gespeeld door een witte acteur. Recente voorbeelden van dergelijke ophef zijn Tilda Swinton als The Ancient One in Doctor Strange en Scarlett Johannson als Major in Ghost in the Shell.

Skrein zelf reageerde gisteren in een post op Twitter met de uitspraak dat hij op het moment van casten niet op de hoogte was van de achtergrond van het personage. "Er is een intense conversatie geweest en begrijpelijke ophef sinds die aankondiging, en ik vind dat ik moet doen wat juist is."

"Het is duidelijk dat het vertegenwoordigen van dit personage op een cultureel juiste wijze voor veel mensen erg belangrijk is, en dat verwaarlozen zou een zorgwekkende trend voorzetten waarin etnische minderheden en verhalen in de kunsten worden verborgen. Ik vind dat het belangrijk is om daar respect voor te hebben. Daarom heb ik besloten om uit de rol te stappen zodat er een juiste invulling aan gegeven kan worden."

De acteur, recent te zien in The Transporter Refueled en Deadpool, benadrukt dat hij vindt dat het belangrijk is om een etnische diversiteit de juiste vertegenwoordiging te geven, mede omdat zijn eigen achtergrond ook een gemengde afkomst kent.

De Hellboy-reboot krijgt de titel Hellboy: Rise of the Blood Queen en zal, onder regie van Neil Marshall (The Descent, Doomsday), David Harbour (Stranger Things) in de titelrol tonen. De releasedatum zal naar verwachting ergens in 2018 liggen.

Duterte: familie Marcos wil geld teruggeven

De familie van de vroegere Filipijnse dictator Ferdinand Marcos wil volgens de huidige president Rodrigo Duterte een deel van haar onrechtmatig verkregen rijkdom teruggeven. De familie voert daarover gesprekken met de regering.

Onder de bezittingen zijn "een paar goudstaven", maar "het is geen Fort Knox", zei Duterte, onder verwijzing naar een opslagplaats van goud in de Verenigde Staten.

Marcos was van 1965 tot 1986 president van de Filipijnen. Vanaf 1972 regeerde hij onder de staat van beleg als dictator. Zijn familie zou naar schatting 8,3 miljard euro uit de staatskas hebben geroofd. Ruim een derde daarvan heeft de Filipijnse staat inmiddels teruggekregen.

De familie vluchtte na de afzetting van de dictator naar Hawaï, waar Marcos in 1989 overleed. Zijn stoffelijk overschot werd in 1993 aan de Filipijnen teruggegeven. Vorig jaar november werden de overblijfselen onder protesten bijgezet op de heldenbegraafplaats in Manilla. Duterte heeft zijn nauwe banden met de familie Marcos nooit verbloemd.

Duterte: familie Marcos wil geld teruggeven
Duterte: familie Marcos wil geld teruggeven (Foto: ANP)

Janssen is blij met concurrent Van Persie

Robin van Persie zit voor het eerst sinds lange tijd weer bij de selectie van Oranje. Vincent Janssen is blij met zijn concurrent.

Door het selecteren van Van Persie is het voor Janssen nog maar de vraag of hij komende donderdag in de basis staat tegen Frankrijk. De aanvaller van Tottenham Hotspur vindt het niet vervelend dat Van Persie is opgeroepen en is alleen maar blij met zijn komst.

"Robin is echt een heel goede voetballer, dat heeft hij in zijn carrière wel bewezen", vertelt Janssen in gesprek met NOS. De spits ziet het oproepen van Van Persie niet als een motie van wantrouwen. "Zo sta ik er zelf totaal niet in. Integendeel zelfs. Ik ben blij dat hij erbij is. Hij is een fantastische speler."

Voor Janssen staat een goed resultaat tegen Frankrijk en Bulgarije voorop. "Er komen twee onwijs belangrijke wedstrijden aan. Het is belangrijk dat we als Nederland winnen. Hoe we winnen maakt mij niets uit."

Janssen kwam afgelopen seizoen weinig in actie bij Tottenham Hotspur en daar lijkt dit seizoen geen verandering in te komen. "Ik ben er niet blij mee natuurlijk, maar de situatie is nu eenmaal zo. Ik heb een zware voorbereiding gehad en ik voel me fit. Dus ik ben klaar om te spelen."

Trump: alle opties mogelijk tegen Noord-Korea

Alles opties liggen op tafel, verklaarde de Amerikaanse president Trump in reactie op de raketlancering door Noord-Korea. "De wereld heeft de jongste boodschap van Pyongyang luid en duidelijk ontvangen."

Het Noord-Koreaanse projectiel vloog over Japan. Daarmee heeft de Noord-Koreaanse leider Kim Jung-un zijn minachting voor zijn buurlanden, alle leden van de Verenigde Naties en voor aanvaardbaar internationaal gedrag duidelijk getoond, zo liet de Amerikaanse president dinsdag via een verklaring van het Witte Huis weten.

Dreigende en ontwrichtende acties vergroten slechts het isolement van het Noord-Koreaanse regiem in de regio en onder de andere landen in de wereld, meent Trump. In dezelfde verklaring staat dat Trump het eens is met de Japanse premier Abe, dat Noord-Korea een ernstige en groeiende directe bedreiging voor onder meer de Verenigde Staten, Japan en Zuid-Korea vormt.

Abe en Trump beschouwen als hun eerste gezamenlijke optie het verder opvoeren van de druk op Pyongyang. Verder moet de internationale gemeenschap worden overtuigd van het belang hetzelfde te doen.

Trump: alle opties mogelijk tegen Noord-Korea
Trump: alle opties mogelijk tegen Noord-Korea (Foto: ANP)

Denen onderzoeken onderzeeŰr met scanner

De politie in Kopenhagen is begonnen de onderzeeër Nautilus waarop de vermoorde journaliste Kim Wall voor het laatst is gezien, met een speciale scanner te onderzoeken. Onderzeeboten in het algemeen en die van uitvinder Peter Madsen in het bijzonder beschikken namelijk over meerdere holle ruimtes, aldus de politie.

De politie zoekt naar sporen van een misdaad, maar er zijn geen concrete aanwijzingen dat er iets in de duikboot is verborgen. De Deense eigenaar/kapitein Madsen van de onderzeeër heeft gezegd dat de Zweedse journaliste aan boord van de Nautilus door een ongeluk om het leven kwam. Maar op welke wijze is niet bekend.

De torso van haar lijk is later ten zuiden van Kopenhagen aangespoeld. Van het hoofd, ledematen en kleding ontbreekt elk spoor. Dinsdag en woensdag wordt met speurhonden verder gezocht in de Baai van Køge. Daar was de onderzeeër op 11 augustus gezonken.

Denen onderzoeken onderzeeër met scanner
Denen onderzoeken onderzeeër met scanner (Foto: ANP)

VVD en PvdA zijn er nog niet uit

De coalitiepartijen VVD en PvdA hebben nog geen afspraken gemaakt over de begroting van volgend jaar. Dat heeft VVD-leider Mark Rutte gezegd na een ingelast beraad op het ministerie van Financiën.

"We zijn in gesprek over de begroting, maar het is nog niet af", aldus Rutte. Hij wilde er niet op vooruitlopen of het de partijen gaat lukken om eruit te komen. "De afgelopen vijf jaar hebben we tot nu toe steeds een oplossing kunnen vinden, maar of dat deze keer ook weer lukt gaan we zien", aldus Rutte. Hij wees erop dat de deadline woensdag verloopt.

Tijdens het beraad van de kopstukken van PvdA en VVD ging het over de dreigende crisis in het demissionaire kabinet over de verhoging van de lerarensalarissen. De PvdA wil dat daar geld voor komt. Een akkoord met de VVD leek mogelijk. Maar de partijen waarmee de VVD over een nieuw kabinet onderhandelt, willen zich niet binden aan zo'n loonsverhoging omdat zij het financiële plaatje voor het nieuwe kabinet nog niet rond hebben.

De PvdA houdt echter voet bij stuk. Eerder heeft PvdA-leider Lodewijk Asscher zelfs gezegd dat de PvdA-bewindslieden desnoods zullen weigeren om hun handtekening onder de begroting te zetten. Dat zou het einde van het demissionaire kabinet betekenen.

VVD en PvdA zijn er nog niet uit
VVD en PvdA zijn er nog niet uit (Foto: ANP)

Van Vleuten wint proloog Boels Ladies Tour

Annemiek van Vleuten heeft de proloog van de Boels Rental Ladies op haar naam geschreven. In Wageningen was de Nederlands kampioen tijdrijden over het 4,3 kilometer lange parcours vijf seconden sneller dan Ellen van Dijk.

De Duitse Lisa Brennauer moest elf seconden toegeven op Van Vleuten. Anna Van der Breggen werd vierde op vijftien seconde van de winnares.

Google zoekt mee naar parkeerplaats

Google gaat automobilisten helpen met het zoeken naar een parkeerplaats. De techgigant heeft een nieuwe versie van Google Maps uitgerold waarin twee nieuwe functies zitten.

In 25 steden waaronder Amsterdam is het vanaf nu mogelijk om direct te zien hoeveel parkeerruimte er beschikbaar is. In de routeplanner wordt dan naast de geschatte reistijd en de nog af te leggen afstand ook aangegeven waar de automobilist de meeste kans maakt op een parkeerplaats. Naast Amsterdam is de functie beschikbaar in grote steden als Londen, Parijs, Madrid, Milaan, München, Toronto en Rio de Janeiro.

De tweede functie betreft 25 steden in de Verenigde Staten, waar Maps automatisch zoekt naar een parkeergarage in de buurt van de ingetikte bestemming.

Eerder dit jaar maakte Google het ook al mogelijk om in Maps aan te geven waar je je auto hebt geparkeerd zodat hij later eenvoudig terug is te vinden.

Google zoekt mee naar parkeerplaats
Google zoekt mee naar parkeerplaats (Foto: BuzzT)

Trentin klopt Rojas in tiende etappe Ronde van Spanje

Matteo Trentin heeft de tiende etappe van de Ronde van Spanje op zijn naam geschreven. De Italiaan was in een sprint met twee te snel voor de Spanjaard José Joaquin Rojas. Voor Trentin is dit zijn tweede overwinning in de Vuelta a España, nadat hij eerder de vierde etappe won.

Het was lang wachten totdat de juist vlucht tot stand kwam. Pas na negentig kilometer zou er een vlucht van achttien renners wegrijden met daarbij Niki Terpstra (Quick-Step Floors) en Bert-Jan Lindeman (LottoNL-Jumbo). De twee Nederlanders hadden het gezelschap van José Joaquin Rojas, Marc Soler (beiden Movistar), Rafael Reis, Jaime Roson (beiden Caja Rural-RGA), Juan José Lobato (LottoNL-Jumbo), Matteo Trentin (Quick-Step Floors), Luis Leon Sanchez (Astana), Alessandro De Marchi (BMC), Arnaud Courteille (FDJ), Julien Bernard (Trek-Segafredo), Jacques Janse Van Rensburg (Dimension Data), Michael Mørkøv (Katusha-Alpecin), Nico Denz en Alexandre Geniez (AG2R La Mondiale), Domen Novak en Valerio Agnoli (Bahrain Merida).

Het was al snel duidelijk dat de kopgroep voorop zou blijven. Op de voorlaatste klim ging Janse van Rensburg alleen in de aanval. De Zuid-Afrikaan zou op de slotklim het gezelschap krijgen van de Italiaan Trentin en Spanjaarden Rojas en Roson. In de lastige afdaling moest eerst Janse van Rensburg afhaken en later moest ook Roson afhaken bij Trentin en Rojas. In de sprint met twee was Trentin duidelijk sneller dan Rojas.

Ook in de groep van de favorieten was er in de afdaling een poging van Vicenzo Nibali, maar de Italiaan zou niet wegkomen bij de groep. De poging van de Ier Nicolas Roche was wel succesvol. Roche zou een halve minuut terugpakken op Froome, waardoor hij nu derde staat op 36 seconden.

Meisje (14) uit Almere dood na schietpartij

Een veertienjarig meisje uit Almere is maandag overleden aan de gevolgen van de verwondingen die zij vrijdag heeft opgelopen bij een schietincident. Dat heeft het Openbaar Ministerie dinsdag bekendgemaakt.

De schietpartij gebeurde in een woning aan de Neptunussingel in Almere. Twee mannelijke familieleden zijn vrijdagavond meteen aangehouden. Het OM wil niet zeggen wat de relatie is van de verdachten tot het meisje. Een woordvoerder van het OM wil alleen kwijt dat de schietpartij in familiekring gebeurde.

Eerder bracht de politie naar buiten dat het om twee huisgenoten van het slachtoffer gaat. De politie kwam na een melding over een schietpartij met meerdere eenheden naar het huis toe. Ook werden ambulances en een traumahelikopter ingezet.

Doodslag
Na aankomst zagen agenten in de omgeving iemand wegrennen. Het bleek een huisgenoot van het slachtoffertje. Een tweede huisgenoot werd ook aangehouden.

Een van de mannen wordt verdacht van doodslag en verboden wapenbezit. Hij is in bewaring gesteld. De andere verdachte wordt beschuldigd van verboden wapenbezit en witwassen. Hij is inmiddels weer vrijgelaten.

Meisje (14) uit Almere dood na schietpartij
Meisje (14) uit Almere dood na schietpartij (Foto: ANP)

'PSV en Ajax grijpen naast toptalent'

Perr Schuurs is niet van plan om Fortuna Sittard te verlaten. Hierdoor kunnen Ajax en PSV zijn handtekening vergeten.

Schuurs staat deze zomer in belangstelling van verschillende clubs. Ajax en PSV behoren tot deze geïnteresseerde clubs, maar Schuurs is niet van plan te vertrekken bij Fortuna Sittard. De verdediger kiest voor een langer verblijf bij zijn huidige club.

Dat heeft het management van Schuurs laten weten, zo meldt het Eindhovens Dagblad. De zeventienjarige mandekker is blij met alle interesse die er voor hem is, maar hij wil nog niet denken aan een vertrek. Voor zijn ontwikkeling wil hij langer bij Fortuna Sittard blijven.

Schuurs liep eerder al stage bij Liverpool en ook scouts van Bayern München zouden voor hem op de tribunes gezeten. Ook Borussia Dortmund, Schalke 04 en Borussia Mönchengladbach werden in verband gebracht met de aanvoerder van Fortuna Sittard.

Aanslag Duitse spelersbus is poging tot moord

De Duitse justitie beschouwt de aanslag op de spelersbus van voetbalclub Borussia Dortmund op 11 april als een poging tot moord. De 28-jarige verdachte Rus Sergej V. moet zich wat het Openbaar Ministerie betreft voor de rechter verantwoorden voor 28 gevallen van poging tot moord, evenveel als de touringcar inzittenden telde.

Van terreur is geen sprake en de verdachte handelde alleen. Zijn motief was eenduidig: geldgewin. W. wilde speculeren op een koersval van het aandeel van Borussia na de aanslag. Hij had explosieven in een heg gehangen en bracht die van een afstand tot ontploffing toen de bus langskwam. Er vielen twee gewonden, een agent en de speler Marc Bartra, die meerdere weken geblesseerd zou blijven.

De spelersbus was op weg van het hotel naar het eigen stadion, waar Borussia in de kwartfinale van de Champions League tegen AS Monaco zou spelen. De wedstrijd werd een dag uitgesteld.

Sergej V. werd niet lang na de aanslag opgepakt in Rottenburg am Neckar, waar hij woont.

Aanslag Duitse spelersbus is poging tot moord
Aanslag Duitse spelersbus is poging tot moord (Foto: ANP)

BelgiŰ krijgt 'cyberleger' van 200 experts

België krijgt een 'cyberleger' met 200 experts om het land te verdedigen tegen digitale aanvallen. Dat is bevestigd door minister van Defensie Steven Vandeput. De computerexperts worden ondergebracht bij de Belgische militaire inlichtingendienst in Evere.

De werving is al in gang gezet. Defensie zoekt mensen die onder meer kennis hebben van hacken en malware, zoals virussen. Ze worden verder opgeleid bij een speciale NAVO-dienst in Estland.

Het cyberleger gaat zich bezighouden met de verdediging van militaire doelwitten zoals wapensystemen en communicatiewerken. Ze moeten ook een tegenaanval kunnen lanceren bij een cyberaanval uit het buitenland. Dat zal volgens Vandeput altijd "met respect voor de bestaande internationale verdragen en de rechtsregels" gebeuren.

Cyberaanvallen worden onder meer gebruikt voor bedrijfsspionage, maar ook om verkiezingen te beïnvloeden. In 2013 bleek dat de Britse geheime dienst bij de gebruikersdata van de Belgische telefoondienst Belgacom had ingebroken.

België krijgt 'cyberleger' van 200 experts
België krijgt 'cyberleger' van 200 experts (Foto: ANP)

Ster gaat realtime online advertenties slijten

De Ster wil meer reclame-inkomsten genereren via de kanalen van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). De organisatie biedt vanaf dinsdag reclamezendtijd aan bij de onlangs vernieuwde video on-demanddienst van de publieke omroep NPO Start. De zendtijd kan daarmee op ieder moment van de dag worden ingekocht, waarmee adverteerders eenvoudig kunnen inspringen op de waan van de dag.

De Ster reageert naar eigen zeggen op de toenemende vraag bij adverteerders om zo gericht mogelijk ,,relevante commercials" aan de consument te tonen. Door op deze manier reclamezendtijd aan te bieden aan NPO Start speelt de Ster naar eigen zeggen in op de stijging van het aantal huishoudens met een internettoegang op de tv. Eind juni had 42 procent van de huishoudens dat. Volgend jaar zal dit meer dan de helft zijn, verwacht de exploitant.

De aankondiging van de exploitant van reclamezendtijd volgt kort op de aankondiging van de NPO dat het fors meer geld steekt in online- en on-demandaanbod.

Ster gaat realtime advertenties slijten
Ster gaat realtime advertenties slijten (Foto: ANP)

Mogelijk kunstgrasverbod in de Eredivisie

De commotie over kunstgrasvelden in de Eredivisie heeft ervoor gezorgd dat er actie ondernomen gaat worden. Er wordt een speciale werkgroep samengesteld die de komende maanden aan een voorstel gaat werken, waaronder mogelijk een geheel verbod. Op 12 december moeten 34 clubs, uit de Eredivisie en de Jupiler League, hun stem uitbrengen, zo meldt het Algemeen Dagblad

Er zal snel actie worden ondernomen. Op 4 september wordt bij de Vergadering Betaald Voetbal de eerste stap gezet. Dan zal de aanpak worden besproken en wordt er een 'Werkgroep Kunstgras' samengesteld. Deze groep zal bestaan uit afgevaardigden van clubs, de Coaches Betaald Voetbal en de Centrale Spelersraad.

Volgens Jacco Swart, directeur van de Eredivisie CV, hoeft er niet eerst uitgebreid onderzoek te worden gedaan. "Er hoeven niet eerst zaken te worden onderzocht. Er zijn al heel veel onderzoeken gedaan. De feiten liggen er allemaal wel, het is nu zaak om tot een oplossing te komen."

"De urgentie wordt nu meer dan ooit gevoeld. Het is nu eerst zaak om een goede werkgroep te formeren, waarin alle betrokken partijen zich goed vertegenwoordigd zien. Vervolgens kan er snel gewerkt worden aan een voorstel", aldus Swart.

Noord-Korea: VS werken naar 'explosie'

Noord-Korea beschuldigde de Verenigde Staten er dinsdag van het Koreaanse schiereiland te laten afstevenen op een "extreem explosief niveau". Het land verklaarde dat het gerechtigd is te reageren met "zware tegenmaatregelen".

Han Tae Song, de Noord-Koreaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties (VN) in Genève, wees niet expliciet op de laatste test van een ballistische raket van zijn land eerder op de dag, die over Japan vloog en in de Stille Oceaan terecht kwam.

"Nu de VS openlijk hun vijandelijke intentie tegen de Democratische Volksrepubliek Korea hebben verklaard door ondanks herhaalde waarschuwingen agressieve gezamenlijke militaire oefeningen te houden, heeft mijn land alle redenen om te reageren met zware tegenmaatregelen als oefening van het recht op zelfverdediging", stelde Han op een VN-conferentie over ontwapening.

Han: "En de Verenigde Staten zouden volledig verantwoordelijk moeten zijn voor de catastrofale gevolgen die dat met zich meebrengt."

Noord-Korea: VS werken naar 'explosie'
Noord-Korea: VS werken naar 'explosie' (Foto: ANP)

Liam Gallagher woest na diefstal zonnebril

Liam Gallagher heeft op Twitter flink uitgehaald naar de persoon die zijn zonnebril heeft gestolen bij het Britse Reading Festival. De 44-jarige voormalig Oasis-zanger wenst de dief zelfs dood.

Afgelopen weekend stond Liam op het podium van het Reading Festival. Backstage werd de zonnebril van Gallagher ontvreemd, tot zijn grote woede. Op Twitter gooit de zanger met scheldwoorden en wenst hij de dief dood. "Het is vast mijn karma voor het stelen van de show", sluit de Brit af.

Twee maanden geleden werd Liam ook al bestolen. Toen de zanger optrad op Glastonbury werden zijn jassen gejat uit zijn hotelkamer. Op Twitter was Gallagher toen overigens milder. Hij beloofde dat alles vergeven zou zijn als de dief zijn kleding zou terugbrengen.

Liam Gallagher woest na diefstal zonnebril
Liam Gallagher woest na diefstal zonnebril (Foto: BuzzE)

Tyranny: Bastard's Wound

Mensen die mijn werk onderhand een beetje kennen weten dat ik mij elke gamescom meld bij de booth van Paradox Interactive om te zien wat de publisher dit jaar op de planning heeft staan. Dit jaar vormt geen uitzondering en één van de games waarmee ik zelf aan de slag mocht was Tyranny: Bastard's Wound, de eerste uitbreiding voor de isometrische RPG waarin het kwaad al gewonnen heeft en jij als het hulpje van de bad guy speelt.

'De Jong kan transfer naar Frankrijk vergeten'

Luuk de Jong kan een transfer van PSV naar Girondins de Bordeaux op zijn buik schrijven. De Fransen zijn afgehaakt.

Bordeaux is dinsdagmorgen afgehaakt voor de 27-jarige spits, zo heeft PSV laten weten aan De Telegraaf. Waarom de Fransen dat besloten hebben is onduidelijk.

De Jong zou zelf al een persoonlijk akkoord hebben bereikt en wachtte op een akkoord tussen beide clubs, die er nu dus niet meer gaat komen. Het zou gaan om een transfer van zes miljoen euro.

De twaalfvoudig international, wiens contract in Eindhoven naar doorloopt tot de zomer van 2020, heeft zijn basisplek bij PSV verloren. De afgelopen vier wedstrijden zat de spits op de bank.

Jongen beschuldigd van moord op Savannah

De zestienjarige jongen uit Den Bosch die vastzit voor het doden van de veertienjarige Savannah uit Bunschoten wordt verdacht van moord. Aanvankelijk ging het Openbaar Ministerie (OM) uit van doodslag, maar onderzoek naar het internetverkeer heeft meer bewijs opgeleverd jegens de verdachte.

De verdenking van doodslag is daarom gewijzigd in moord, zo maakte het OM bekend. Bij moord is sprake van voorbedachte rade en dat kan zwaarder worden bestraft.

Savannah uit Bunschoten werd in juni dood gevonden in een sloot op een industrieterrein, nadat ze enkele dagen vermist was. Haar telefoon en portemonnee zijn nog altijd niet gevonden.

Regiezitting

Op 8 september zal de zaak voor de rechter voorkomen in een zogeheten regiezitting. Daarin wordt de stand van zaken en mogelijke wensen voor nader onderzoek worden besproken met de rechter. Omdat de verdachte minderjarig is, gebeurt dit achter gesloten deuren.

Bijna gelijktijdig en in dezelfde omgeving werd een ander veertienjarig meisje, Romy, omgebracht, in dezelfde omgeving. Een even oude jongen uit Ede zit hiervoor vast. Hij heeft bekend en zijn zaak komt op 10 november voor.

Jongen beschuldigd van moord op Savannah
Jongen beschuldigd van moord op Savannah (Foto: ANP)

Katy Perry aangeklaagd om geamputeerde teen

Katy Perry wordt voor de rechter gesleept door een vrouw die de zangeres tijdens haar Prismatic World Tour in 2014 hielp het decor op en af te bouwen. Tijdens de voorbereidingen voor een concert in de Amerikaanse stad Raleigh verloor Christina Fish een teen.

Op de bewuste avond werd de roadie gevraagd een muur te verzetten. Die kwam echter vast te zitten en rolde over haar teen. In de rechtbankpapieren in handen van TMZ zegt Fish dat haar schoen zich vulde met bloed. Ze kreeg wat ijs aangeboden, maar niemand nam de moeite een ambulance te bellen. Uiteindelijk heeft een vriend haar opgehaald en naar het ziekenhuis gebracht.

Fish' teen moest uiteindelijk geamputeerd worden, waardoor ze haar voet maandenlang niet kon gebruiken. Hierom en wegens de opgelopen emotionele stress eist Fish een onbekend bedrag van Perry, concertorganisator Live Nation en aantal productiebedrijven.

Katy Perry aangeklaagd om geamputeerde teen
Katy Perry aangeklaagd om geamputeerde teen (Foto: BuzzE)

'Klaas Otto achter moordplan op aanklager'

De oprichter van motorclub No Surrender, Klaas Otto, zit achter een plan om een aanslag te plegen op een officier van justitie. Welingelichte bronnen hebben dat tegen het ANP gezegd. Otto zit vast in de gevangenis in Middelburg. Het doelwit was de officier van justitie die optreedt in zijn zaak.

Vanwege het plan is maandagavond in Sliedrecht een 44-jarige man aangehouden, maakte het Openbaar Ministerie eerder dinsdag bekend. Deze man zou de opdracht hebben gekregen de aanslag op de aanklager te plegen in opdracht van een gedetineerde.

De politie heeft woningen in Sliedrecht en Rotterdam doorzocht.

'Klaas Otto achter moordplan op aanklager'
'Klaas Otto achter moordplan op aanklager' (Foto: ANP)

Lid vertrouwenscommissie vast om lek Den Bosch

De politie heeft dinsdag een lid van de vertrouwenscommissie van de gemeenteraad van Den Bosch opgepakt. De 55-jarige man wordt verdacht van betrokkenheid bij het lekken van vertrouwelijke informatie rond de voordracht van een nieuwe burgemeester in de Brabantse hoofdstad. Daarover was grote ophef ontstaan, nadat het Brabants Dagblad veel details en onder meer de namen van sollicitanten had gepubliceerd.

Justitie besloot in juli de zaak nader te onderzoeken. Commissaris van de Koning in Noord-Brabant Wim van de Donk had daarom verzocht. Wie de verdachte is, heeft het Openbaar Ministerie (OM) niet bekendgemaakt. In de Bossche vertrouwenscommissie zaten alle fractievoorzitters uit de gemeenteraad. Ze kozen uiteindelijk voor Jack Mikkers (VVD) als opvolger van Ton Rombouts (CDA). Mikkers was de afgelopen jaren burgemeester van Veldhoven.

De verdachte zit in beperkingen, wat betekent dat hij alleen contact mag hebben met zijn advocaat.

Tweede keus
Volgens het Brabants Dagblad was Mikkers tweede keus. De krant meldde op basis van ingewijden dat de vertrouwenscommissie eigenlijk Jan Hamming (PvdA) had willen voordragen, nu nog burgemeester in Heusden. Dat ging niet door, omdat hij ook met succes had gesolliciteerd voor hetzelfde ambt in Zaanstad. Geen van de betrokkenen heeft de reconstructie van de krant bevestigd.

Vertrekkend burgemeester Rombouts sprak na de publicaties van "een waar slagveld". Hij noemde die "een beschadigende cocktail waartegen je je amper kunt weren". Onder de andere sollicitanten waren volgens uitgelekte informatie burgemeesters van andere plaatsen. Zij kregen kritische vragen over hun vermeende sollicitatie in Den Bosch.

Dode door schietincident in Rotterdam

Door een schietincident maandagavond aan de Prins Hendrikkade op het Noordereiland in Rotterdam is maandagavond een man omgekomen. Over de identiteit van het slachtoffer en de toedracht van de schietpartij kon de politie nog niets zeggen.

Op de Nassaukade, niet ver van de plek van het schietincident, stond een auto in brand. Die is inmiddels geblust. De politie onderzoekt of er een verband is tussen de autobrand en de schietpartij.

Dode door schietincident in Rotterdam
Dode door schietincident in Rotterdam (Foto: ANP)

Sharapova slaat Halep uit US Open bij rentree op Grand Slam-toernooi

Maria Sharapova heeft met veel bombarie haar rentree gemaakt op een Grand Slam-toernooi. De Russische zat een dopingschorsing uit en speelde daardoor sinds de Australian Open van 2016 geen Grand Slam meer, maar voor de US Open kreeg ze een wildcard.

In New Yok stond Sharapova in de eerste ronde al gelijk tegen de nummer twee van de wereld, Simona Halep. De Russische had de Roemeense Halep in hun zes eerdere ontmoetingen steeds verslagen en ook nu was dat het geval. Halep won de tweede set wel, maar Sharapova maakte het vakkundig af: 6-4, 4-6, 6-3.

Ook de nummer zeven van de plaatsingslijst, de Britse Johanna Konta, haalde de tweede ronde niet. De Servische Aleksandra Krunic was in drie sets te sterk voor Konta: 4-6, 6-3, 6-4. De Tsjechische Petra Kvitova (14) rekende af met Jelena Jankovic (7-5, 7-5), terwijl Garbiñe Muguruza (3) weinig heel liet van de Amerikaanse Varvara Lepchenko: 6-0, 6-3.

Venus Williams (9) moest enigszins verrassend een set afstaan tegen de 19-jarige Slowaakse qualifier Viktoria Kuzmova, maar zette haar uiteindelijk toch opzij: 6-3, 3-6, 6-2. De Letse Anastasija Sevastova rekende af met Carina Witthöft (7-5, 6-1) en Caroline Wozniacki zette de 29-jarige Grand Slam-debutante Mihaela Buzarnescu met 6-1, 7-5 aan de kant. 

Dominika Cibulkova moest in een Slowaaks onderonsje met Jana Cepelova tot slot even extra aanzetten, maar de nummer elf van de plaatsingslijst zegevierde in drie sets: 6-7 (5), 6-3, 6-2.

Zverev in drie sets langs King op US Open, Sock onderuit

Tennisser Alexander Zverev is prima begonnen aan de US Open. De als vierde geplaatste Duitser stond in de eerste ronde tegenover qualifier Darian King uit Barbados, die het hem slechts bij vlagen moeilijk wist te maken. Zverev won set één via de tiebreak, maar daarna ging het alsmaar beter: 7-6 (9), 7-5, 6-4.

Jack Sock, de Amerikaanse nummer dertien van de plaatsingslijst, ligt er daarentegen al uit. De ruim vijftig plekken lager gerangschikte Australiër Jordan Thompson begon zeer sterk, zag Sock vervolgens beter in zijn spel komen, maar draaide het toch weer om en maakte het in vijf sets af: 6-2, 7-6 (12), 1-6, 5-7, 6-4.

De als zestiende geplaatste Fransman Lucas Pouille staat wel in de tweede ronde. Hij had niet al te veel moeite om af te rekenen met de Belg Ruben Bemelmans: 6-3, 6-4, 6-4.

Tennisster Date stopt er nu echt mee

Tennisster Kimiko Date houdt het nu echt voor gezien. De 46-jarige Japanse speelt komende maand kort voor haar 47e verjaardag nog het Japans Open in Tokyo en is er dan klaar mee, zo kondigde ze op haar blog aan.

"Een stem in mij zegt dat het nu tijd is om echt te stoppen", schreef Date. Het is al even geleden dat de Japanse haar afscheid voor het eerst aankondigde: de voormalig nummer vier van de wereld hing haar racket in 1996 aan de wilgen, maar kwam daar twaalf jaar later weer op terug. In de afgelopen jaren speelde ze relatief weinig, vooral door diverse (knie)blessures, waarna ze in mei toch een rentree maakte.

"Ik heb een pijnlijke knieoperatie gehad en een moeizame revalidatie achter de rug en ondanks dat ik hard heb getraind, ben ik niet meer in staat om mijn oude niveau te halen. Dat besef is er nu", geeft Date toe. De Japanse won in haar loopbaan acht WTA-toernooien, zeven daarvan voor haar afscheid in 1996. In 2009 won ze de titel in Seoul, een jaar later speelde ze in Osaka haar laatste WTA-finale.

Atleet Torrence (31) dood gevonden

De Amerikaans-Japans-Peruviaanse atleet David Torrence is maandag dood gevonden. De hardloper lag op de bodem van het zwembad bij zijn appartementencomplex in Scottsdale, Arizona en kon niet meer gered worden. De lokale politie liet weten dat er nog geen tekenen van een misdrijf gevonden zijn, maar wel wordt zijn dood onderzocht. Torrence werd slechts 31 jaar.

Torrence werd in het Japanse Okinawa geboren, maar groeide op in Tarzana in Californië. In zijn atletiekloopbaan liep hij onder meer het huidige Amerikaans indoorrecord op de 1000 meter, terwijl hij op de 1500 en 5000 meter steevast tot de nationale subtop hoorde. Dat zorgde er ook voor dat hij op Amerikaanse trials voor WK's en Olympische Spelen steeds nét tekort kwam en dus zocht hij zijn heil ergens anders.

Torrence trok naar Peru en kwam vanaf kort voor de Spelen van Rio de Janeiro vorig jaar voor dat land uit. Hij liep er in de series gelijk een nationaal record op de 5000 meter en eindigde in de finale als laatste. Eerder deze maand deed Torrence nog mee aan het WK in Londen, waar hij niet door de series van de 1500 meter kwam. In de aanloop naar dat toernooi liep hij ook op de 800 en 1500 meter nog nieuwe nationale records.

Vorig jaar gingen er geruchten rond dat Torrence het balletje in het dopingonderzoek naar topcoach Jama Aden aan het rollen gebracht zou hebben. Torrence trainde in 2014 korte tijd bij Aden en kreeg daar naar eigen zeggen allerlei injecties met 'vitaminen' aangeboden, die hij volgens Aden toch echt maar moest nemen. Torrence vertrok al snel weer bij de coach, die sindsdien onderzocht wordt.

Voor zover bekend is Torrence overigens de eerste deelnemer aan de Olympische Spelen van Rio de Janeiro die is overleden.

Robben : "Zonder angst, met respect"

Arjen Robben had met het Nederlands elftal de confrontatie met Frankrijk liever op een ander tijdstip gespeeld.

De sterspeler van Bayern München is momenteel herstellende van een kuitblessure, maar is nog niet voldoende fit om hele wedstrijden te spelen. Sterker nog, voor Der Rekordmeister heeft Robben nog geen volledige wedstrijd gespeeld.

"Ik heb twee invalbeurten gehad en een keer 64 minuten gespeeld. Ideaal? Nee, maar zo is de situatie, en daar moet je mentaal mee omgaan”, laat Robben weten in gesprek met NOS.

Tegen de Fransen moeten de Nederlanders te vechten voor een resultaat om nog zicht te houden op de WK 2018. “Het belangrijkste is wat we met zijn allen uitstralen, en hoe we op het veld staan. Zonder angst, met respect voor de tegenstander, maar overtuigd van eigen kunnen en weten dat we wat kunnen halen."

Vuelta: Etappe 10 - Weer een vluchtersetappe

De eerste week van de Vuelta is gedaan en het was best een vermakelijke week. De koers begon met de ploegentijdrit, die uiteraard werd gewonnen door BMC. Dat was niet echt een verrassing, maar een dag later kregen we wel een echte verrassing. In de vlakke rit richting Gruissan kregen we door de stevige wind lichte waaiervorming, waar Quick Step optimaal van profiteerde. Dankzij perfect ploegenspel kreeg Yves Lampaert de overwinning in zijn schoot geworpen, hij nam ook de leiderstrui over.

Lang zou hij die trui niet houden, want een dag later bezochten we Andorra. Daar valt geen makkelijk parcours uit te tekenen, dus kregen we meteen actie tussen de klassementsrenners. Froome en Chaves waren die dag de sterksten, maar in de afdaling richting Andorra la Vella wisten een aantal renners nog terug te keren, waaronder Nibali. Hij wist in de slotkilometer weg te rijden van de rest en won op die manier voor het eerst een rit in de Vuelta. De dag daarna kregen de renners de voorlopig laatste vlakke rit voorgeschoteld, richting Tarragona. Trentin liet daar zien dat hij van de aanwezige sprinters duidelijk de snelste is.

In de dagen die daarop volgen waren het steeds vluchters die hun handen in de lucht mochten steken. In de rit naar Alcossebre, met aankomst bij de Ermita Santa Lucia, was de Kazach Lutsenko zijn vluchtgenoten te snel af. De dag daarna won de duistere Pool Marczynski in de straten van Sagunt. Rit 7 richting Cuenca werd dan weer gewonnen door het eeuwige talent Mohoric, die na de laatste klim optimaal gebruik maakte van zijn geweldige daalkunsten.

In het weekend kregen we een aankomst op Xorret del Catí, waar Julian Alaphilippe in de sprint Rafal Majka en Jan Polanc vloerde. Daarachter liet Froome voorzichtig al zien de beste te zijn, hoewel Contador nog in zijn buurt kon blijven. Dat was een dag later wel anders. Voor de rustdag gaf Froome op Cumbre del Sol een aardige demonstratie. Het koffiemolentje ging als een malle tekeer en niemand had een antwoord. Op de slotklim bleef het redelijk lang bij elkaar, maar in de laatste meters van de rit reed Froome toch nog een aantal seconden weg.

Zijn voorsprong in het klassement bedraagt slechts 38 seconden op de nummer twee, Chaves. Toch heeft iedereen het gevoel dat de Vuelta al gespeeld is. Froome heeft nog geen zwak moment gehad en lijkt de sterkste. Een van zijn grootste uitdagers, Alberto Contador, had een slechte dag in Andorra en staat daardoor op meer dan drie minuten achterstand. We krijgen nog twee loodzware weken, maar het zouden wel eens saaie weken kunnen worden. Het parcours is uitstekend, maar de overmacht van Sky en Froome zou de koers best wel eens lam kunnen leggen. Tijdens de volgende rit hebben we daar waarschijnlijk minder last van. Het is een rit die op papier bijzonder geschikt lijkt voor een groepje vluchters. Grotendeels vlak, met aan het eind nog een redelijk lastige klim, maar finish na een afdaling.

De route van vandaag (Bron: Letour.fr)
De route van vandaag (Bron: Letour.fr)

Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)
Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)

De startplaats
De tweede week gaat van start in een van de meest heilige steden van de wereld, Caravaca de la Cruz. De vijfde heilige stad, om precies te zijn. Vergezeld door Jeruzalem, Rome, Santiago de Compostela en Camaleño. In Camaleño staat het heiligdom Santo Toribio de Liébana, dat we later deze Vuelta ook nog gaan bezoeken. We hebben het hier uiteraard over heilige Christelijke steden, die gekke Spanjaarden willen ons nog wel eens laten geloven dat dit geloof enige relevantie heeft. Zo sloten we de Vuelta van 2014 af in Santiago de Compostela, behoorlijk hinderlijke propaganda als je er een beetje serieus over nadenkt.

Enfin, Caravaca de la Cruz is eigenlijk maar een kleine stad, met ongeveer 25.000 inwoners. Toch komen hier jaarlijks krankzinnig veel pelgrims op af en dat heeft alles te maken met een bijzonder sterk verhaal uit de 13e eeuw. In die tijd hadden de Moren het hier voor het zeggen. De koning van die tijd, Zeyt-Abuzeyt, deed zijn best om de reconquista een beetje tegen te gaan. De Christenen probeerden op meerdere manieren het land weer te heroveren, onder meer ook door missionarissen te sturen. Een zo'n missionaris, Don Gínes Pérez Chirinos de Cuenca, belandde in Caravaca, waar hij gevangen genomen werd.

Hij ontmoette onze grote vriend Zeyt-Abuzeyt, die om de een of andere reden heel geïnteresseerd was in een deel van het Christelijke geloof, het laatste avondmaal om precies te zijn. Hij vroeg aan de missionaris om dit ritueel even uitgebreid uit te leggen. Dat wilde de missionaris na wat discussie uiteindelijk wel doen, dus werden alle spullen geregeld. Altaartje, brood en wijn, wat kandelaars, je kent het wel. Er ontbrak alleen nog iets, een kruis. Dat hadden die Moren natuurlijk niet in hun achtertuin staan.

Maar toen keek de koning naar het raam en daar zag hij twee engels. Deze engels hadden een kruis in hun handen, dat ze naar het altaar brachten, waarna ze weer verdwenen. Dit kruis zou uit het hout van het kruis van Christus zijn gemaakt. De koning was met stomheid geslagen, maar de hele ceremonie kon wel verder gaan. Zo geschiedde. Brood en wijn noemen ze daar altijd het lichaam van Christus, maar onze Arabische koning zag in plaats van het brood een prachtige baby. Dat vond hij zo'n mirakel dat hij spontaan een Christen wilde worden. De strijd werd beëindigd en sindsdien is Caravaca een heilige stad. De gebroeders Grimm hadden het niet kunnen bedenken.

Sowieso is Caravaca wel de stad van de sterke verhalen, zo hebben ze hier ook jaarlijks nog een groot feest, met paarden en wijn. Los Caballos del Vino, een feest om de inwoners te herinneren aan vervlogen tijden, waarin de Tempeliers moesten vluchten naar het kasteel van Santa Cruz. De Arabische slimmeriken besloten om het water te vervuilen, waardoor iedereen in het kasteel ziek werd. Toen ontsnapten een paar kereltjes uit het kasteel, waarna ze ergens op het platteland wat zakken wijn gingen ophalen. Met die wijn gingen ze weer terug naar het kasteel, de wijn werd gegeven aan de zieke mensen en die werden allemaal beter. Je maakt wat mee in Caravaca de la Cruz.

In deze stad, waar de Vuelta pas voor de tweede keer is, moet je dus vooral zijn als je een fan bent van sprookjes. Het is hier buiten de sterke verhalen sowieso wel enigszins sprookjesachtig, vooral dankzij het kasteel van Santa Cruz dat hoog boven de stad uittorent. In de basiliek bij het kasteel kom je ook het kruis van Caravaca tegen, helemaal te gek. Na zeven jaar is de koers terug, de zesde rit van de Vuelta van 2010 ging hier van start. Toen zou het een redelijk vlakke rit zijn met een aankomst in Murcia, waar Thor Hushovd won. Eén jaar eerder was er ook nog een aankomst in Caravaca. Een rit die de renners ook over de Collado Bermejo zou leiden eindigde in een sprint en werd gewonnen door Tyler Farrar, die toen nog geen parodie op een wielrenner was.

De basiliek in Caravaca (Foto: Panoramio)
De basiliek in Caravaca (Foto: Panoramio)

De route
Goede genade, de organisatie heeft weer eens een krankzinnig saai parcours uitgetekend. Vooral tijdens het eerste deel van de rit. Vanuit Caravaca rijdt het peloton over een grote, brede en vlakke weg richting La Almudema, waar de koers na zes kilometer passeert. Voorbij La Almudema is het nog twee kilometer vlak en daarna gaat het twee kilometer aan 5% omhoog, waarna de koers in dalende lijn verder gaat. We bevinden ons nu op een weg die we gaan volgen tot Lorca, waar we na 51 kilometer passeren.

De komende 40 kilometer volgen de renners steeds dezelfde brede weg, dwars door het heuvelachtige Murciaanse landschap. Tussen die heuvels door is het terrein heel erg open, met wat eenvoudige landbouw langs de kant van de weg ook vooral heel veel dorheid. De weg richting Lorca is niet bijzonder bochtig, maar loopt wel heel licht naar beneden. Tussendoor zijn er een paar kleine knikjes naar boven, maar verder gaat het toch vooral in dalende lijn verder. Hoewel we in die 40 kilometer amper 500 meter lager uitkomen, dus het is niet zo dat we mogen spreken van een heuse afdaling.

Na 51 kilometer komen de renners dus uit in Lorca, wat toevallig de startplaats van de volgende rit is. Nu gaan we in Lorca linksaf slaan, richting het noorden. Tijdens de volgende rit gaat het juist naar het zuiden. Wel een mooie stad, dat Lorca. Daarover tijdens de volgende voorbeschouwing uiteraard meer. Vanuit Lorca rijdt het peloton over een brede, rechte en zo goed als vlakke weg verder richting Totana. Dit stadje bereiken we na 71 kilometer voor het eerst. Ze hebben er wel een redelijke kerk.

Prima kerk in Totana (Foto: Panoramio)
Prima kerk in Totana (Foto: Panoramio)

In Totana ligt de voet van de twee klimmetjes die vandaag bedwongen moeten worden, maar daar beginnen we nu nog niet aan. We zetten eerst koers richting de finishplaats van vandaag, Alhama de Murcia. Dit hebben we te danken aan ElPozo, een van de grote sponsoren van de Vuelta. Het hoofdkantoor van deze uit de kluiten gewassen slagerij is gevestigd in Alhama de Murcia en voor de poorten van dit gigantische bedrijft ligt de meet. Tijdens de eerste passage aan de meet, na 108,5 kilometer, zal hier de tussensprint zijn.

In de kilometers tussen Totana en de eerste passage aan de meet komen de renners bijzonder weinig obstakels tegen. Het gaat grotendeels rechtdoor over een bijzonder rechte en ook vlakke weg. In de 12 kilometer tussen Totana en Alhama de Murcia komen de renners één rotonde tegen, verder niets. Ze rijden rechtdoor langs het spoor, dwars door een behoorlijk open terrein. Bij het binnenrijden van Alhama rijden we niet gelijk langs ElPozo, maar slaan de renners voor ze goed en wel in het dorp zijn meteen linksaf, voor een extra lusje rond deze plaats.

Dit lusje voert de renners over brede en vlakke wegen. In dit rondje van meer dan 20 kilometer komen de coureurs amper vier bochten tegen, heel enerverend is het dus niet. Wel een wat leukere omgeving hier, aangezien er wat meer groen langs de kant van de weg te vinden is. Daarentegen ook heel wat industrie, dat is dan weer een minpunt. Richting het einde van dit rondje komen de renners voorbij Casas Nuevas de la Costera nog wat mooie natuur tegen, maar verder zal er tot de tussensprint weinig spektakel zijn. Die tussensprint komt na 108,5 kilometer, als we voor het eerst langs ElPozo rijden.

We passeren de finish, maar dan wel langs de achterkant. Over een aantal kilometer komen we hier nog eens langs, maar dan van de andere kant. Toch kunnen de renners de finale alvast verkennen, zo zullen ze bijvoorbeeld al snel tot de conclusie komen dat de organisatie wat rotondes heeft verstopt in de laatste kilometer. Na ElPozo rijden we al snel Alhama de Murcia voor de tweede keer binnen, waarna we weer op weg gaan naar Totana. De weg richting Totana mag ondertussen bekend zijn, het is vooral heel vlak en heel recht.

Na 121 kilometer komt het peloton hier weer uit. Er volgt een bocht naar rechts, waarna we aan de twee klimmetjes van de dag gaan beginnen. Aangezien we vandaag een rit met een vrij gelovig tintje hebben zal het niemand verbazen dat we richting de top van de eerste klim weer op een aantal heiligdommen stuiten. Het klooster van Santa Eulalia bijvoorbeeld.

Het fraaie klooster van Santa Eulalia (Foto: Panoramio)
Het fraaie klooster van Santa Eulalia (Foto: Panoramio)

Buiten Totana loopt de weg al even kort omhoog, maar na 125 kilometer begint de eerste klim van de dag pas echt. De Alto del Morrón de Totana, een klim van de derde categorie. Deze alto is 5,7 kilometer lang en 5,7% gemiddeld. In totaal gaat het tien kilometer omhoog, maar de eerste vier kilometer gaat het aan ongeveer twee procent omhoog. Daarna wordt het een stuk serieuzer, met een aantal kilometer aan vijf procent en ook een wat zwaardere kilometer aan 6%. De klim brengt de renners via het klooster van Santa Eulalia richting het dorp Aledo, waar na 131 kilometer de top van het eerste deel van de klim ligt. Aledo is nog best een geinig dorpje, met een fraai kerkje en de restanten van een oude vesting.

Na Aledo gaat het een kilometer naar beneden aan 4%, waarna het een kilometer vals plat omhoog gaat voor het vervolgens een kilometer vlak is. Hierna beginnen we aan het tweede deel van de klim. De Collado Bermejo gaat beginnen, een klim van 7,7 kilometer aan 6,5%. Dit tweede deel van de klim is beduidend lastiger en gaat ons dwars door de Sierra Espuña loodsen. De weg is hier voor het eerst tijdens deze Vuelta een keer niet breed. Tot de officiële start van de klim volgen we een brede weg, maar als de klim begint slaan de renners rechtsaf en gaat het aan 4% omhoog over een niet zo brede weg. Na de eerste kilometer van de klim wordt het wat lastiger, met twee kilometer aan 6% gevolgd door een kilometer aan 5%.

Richting de top gaat het daarna nog een aantal kilometer wat steviger omhoog. Het komt niet meer onder de 6%, met flink wat uitschieters richting 8%. Best een mooi klimmetje, zonder veel geschiedenis in de Vuelta. De klim is vooral vaak gebruikt in de Vuelta a Murcia, maar in 2009 ook in de Vuelta a España. In een rit die zou eindigen in startplaats Caravaca de la Cruz was de Collado Bermejo de eerste klim. Speelde toen niet echt een rol van betekenis, dat zal nu wel anders zijn.

De organisatie had het om de renners te pesten nog wat zwaarder kunnen maken, want op de top van de Collado Bermejo is er een t-splitsing, waar we nu naar rechts gaan, in dalende lijn richting Alhama de Murcia. We hadden ook links kunnen gaan, voor nog een aantal steile kilometers. Doen we niet, dus houdt het na 143 kilometer op. We bevinden ons nu op 22 kilometer van de finish en kunnen genieten van een aardig uitzicht op een behoorlijk fraaie rotspartij.

De rotspartij is het bekijken waard (Foto: Panoramio)
De rotspartij is het bekijken waard (Foto: Panoramio)

Na de Collado Bermejo gaat het meteen naar beneden. We krijgen te maken met de eerste lastige afdaling van deze Vuelta. De weg is ook in de afdaling relatief smal, maar vooral heel bochtig. Na wat korte, technische bochtjes krijgen we na twee kilometer dalen te maken met de eerste twee haarspeldbochten. Dit is vast een klein voorproefje op wat komen gaat, want een kilometer verderop begint het lastigste deel van de afdaling. In korte tijd volgen liefst 20 haarspeldbochten elkaar op. Niet al deze bochten zijn lastig, maar het merendeel is toch wel behoorlijk pittig. Een goede verkenning is hier geen overbodige luxe, want een paar bochten liggen er verraderlijk bij.

Het gaat ook redelijk steil naar beneden, maar daar komt na dit technische deel al snel verandering in. Het gaat steeds minder steil naar beneden, tot het halverwege de afdaling zelfs nog twee kilometer omhoog gaat. Eén kilometer aan 3% en de tweede kilometer zelfs aan 5%. Na deze voor de renners ongetwijfeld hinderlijke onderbreking gaat het nog iets meer dan 10 kilometer naar beneden, richting Alhama. Dit tweede deel van de afdaling is beduidend minder lastig. Het gaat niet meer zo steil naar beneden en er zijn ook veel minder lastige bochten. Als iedereen het eerste deel van de afdaling heeft overleefd, moet dit helemaal goed te doen zijn.

Richting het eind van de afdaling komen er wel weer wat lastige bochten in het parcours, maar daar staat tegenover dat de renners een prachtig uitzicht over de vallei krijgen. Op 4,5 kilometer van de streep bereikt het peloton de grote weg en is het grootste deel van de afdaling gedaan. Het blijft licht naar beneden lopen tot aan de streep, maar het mag geen naam meer hebben. Tot op ongeveer twee kilometer van de streep gaat het zo goed als rechtdoor, met alleen een rotonde onderweg.

Op iets meer dan twee kilometer van de streep is er weer een rotonde, hier gaan de renners rechts. Een paar hectometer verderop komen de renners weer een rotonde tegen, waar ze na een ietwat moeilijke bocht uiteindelijk naar links gaan. Het gaat nu zo goed als rechtdoor tot de slotkilometer, met alleen nog twee rotondes onderweg. In de slotkilometer gaat het ook vooral rechtdoor, hoewel we weer twee rotondes tegenkomen, de laatste op een meter of 300 van de streep. De slotkilometer kennen de renners al, ze hebben hier een tijdje terug al gereden. Wel in tegengestelde richting, maar het gaat om het idee.

De slotkilometers van vandaag (Bron: Letour.fr)
De slotkilometers van vandaag (Bron: Letour.fr)

De Vuelta is hier eerder geweest (Foto: Panoramio)
De Vuelta is hier eerder geweest (Foto: Panoramio)

De finishplaats
We finishen voor het gigantische terrein van ElPozo Alimentación, een van de grootste bedrijven van Murcia. Een omzet van 942 miljoen in 2014, dat is geen kattenpis. Het bedrijf herbergt meer dan 3400 werknemers en is actief in meer dan 75 landen. Ze specialiseren zichzelf met name in het verwerken van vlees, het is in principe een gigantische slagerij. Ze hebben ook nog wel wat nevenactiviteiten, maar uiteindelijk draait het vooral om vlees. Van grote vleeshompen tot vleeswaren voor op je boterhammetje, ElPozo heeft het allemaal.

Sinds kort is ElPozo sponsor van de Vuelta en dat feit vieren beide partijen met deze rit. Volgens de organisatie is het vooral een teken dat ElPozo een serieuze sponsor is, het laat hun toewijding aan de sport zien, of zoiets. Altijd lachen, dat soort propaganda. Hoe dan ook, de mensen van Alhama de Murcia zullen blij zijn met hun lokale slager.

Nog nooit kwam de Vuelta a España hier langs. De Vuelta a Murcia dan weer wel, maar dat is natuurlijk klein bier vergeleken met de enige echte Ronde van Spanje. Alhama is een stad met ongeveer 22.000 inwoners, zonder veel hoogtepunten. Op de heuvel boven de stad komen de we ruïnes van een kasteel tegen, maar op dat na is er weinig te bewonderen. Het is wel een nette, keurige stad. Vooral dankzij ElPozo is het een behoorlijk welvarend dorpje, waar de openbare ruimte netjes geordend is. T

och hebben ze hier meer dan ElPozo, op het industrieterrein zijn nog meer grote bedrijven te vinden. Alhama kan functioneren als een prima uitvalsbasis voor een vakantie van een aantal dagen, want er is in de omgeving in ieder geval genoeg te zien. Zo is de Sierra Espuña best leuk, daar zijn we al achtergekomen. Daarnaast komen we aan de andere kant van de stad de ravijnen van Gebas tegen. Barrancos de Gebas, een natuurgebied dat eigenlijk totaal niet bij de rest van de omgeving past.

De Barrancos de Gebas (Foto: WikiCommons)
De Barrancos de Gebas (Foto: WikiCommons)

Het weer & TV
In Alhama de Murcia wordt het slechts 24 graden, met heel veel kans op een flinke regenbui. Wat? Regen? In Spanje? Huh? Ik kan me er bijzonder weinig bij voorstellen, maar het schijnt echt zo te zijn. Ook in startplaats Caravaca de la Cruz wordt heel veel regen verwacht, de hele dag door. Temperatuur is daar nog lager ook, 21 graden in de middag. Niet echt Spaans weer. Het waait ook nog eens redelijk, heel apart. Als het echt de hele dag regent is dat met het oog op de afdaling aan het eind redelijk ongunstig. Die afdaling is met droog weer al lastig genoeg, met regen erbij is het vragen om problemen.

Of het echt slecht weer is gaan we merken om 15:00, want dan begint de uitzending van Sporza. De rit is om 13:20 al begonnen, tegen de tijd dat we van beelden worden voorzien hebben de renners al 65 kilometer afgewerkt en moeten ze nog een kilometer of 100 fietsen tot de finish. De aankomst wordt verwacht tussen 17:27 en 17:54.

Nog eens een blik op de mooie omgeving hier (Foto: Panoramio)
Nog eens een blik op de mooie omgeving hier (Foto: Panoramio)

Voorspelling & favorieten
Op papier heeft dit alles weg van een rit voor de vluchters. Vooral omdat we hierna een ontzettend zware rit gaan krijgen, met aankomst boven op Calar Alto. De klassementsmannen zullen zich hier dus liever een beetje sparen, terwijl het voor de sprinters dan weer te zwaar is. De weinige sprinters die hier zijn zullen moeten lossen op de klim, terwijl er amper tijd is om terug te komen. Het blijft een lastige en smalle afdaling tot op vier kilometer van de streep, geen tijd om nog iets van een achtervolging op poten te zetten.

Trentin is waarschijnlijk de enige die hier nog een beetje zou kunnen overleven, maar die kan eigenlijk net zo goed gewoon in de aanval gaan. Het weer zou wel een rol kunnen spelen, misschien dat er een paar waaghalzen zijn die willen demarreren in de afdaling, als de weg nat ligt. Buiten dat heeft niemand zin in deze rit, behalve een aantal rittenkapers. Tijd om weer eens vijf willekeurige namen te noemen, zonder in de buurt te komen van de namen die daadwerkelijk in de vlucht belanden.

1. Alaphilippe. Heeft al een ritje binnen, maar met dit parcours kan hij zomaar voor een tweede overwinning gaan. Zoals we hebben kunnen zien in de rit naar Xorret del Catí krijg je hem er bergop niet zomaar vanaf. Is daarnaast in de sprint ook bijzonder lastig te kloppen. Quick Step gaat gewoon voor nummer vier, geen enkel probleem.

2. Sanchez. Dit is ook nog wel een aardig ritje voor Lulu. Dit klimmetje moet hij normaal best aardig kunnen overleven en daarna kan hij er aan de streep nog wel een aardige sprint uitgooien. Kan eventueel ook nog wegrijden aan het eind, opties genoeg. Winnen zal hij wel niet doen, het is immers de Vuelta.

3. Bol. Jetsers gaat zijn goede vorm uit de eerste week natuurlijk doortrekken. Heeft weer wat achterstand opgelopen, dus hij mag nu opnieuw in de aanval gaan. We hebben gezien dat hij dan best een eind kan komen, hoewel een overwinning gelukkig een utopie blijkt te zijn.

4. Pedrero. Nu Valverde op bezoek is geweest bij Movistar zullen alle jonge renners gemotiveerd zijn om toch nog iets van deze Vuelta te maken. Pedrero is een van de weinigen bij die ploeg die wel naar behoren presteert. Het is niet briljant, maar dat valt van hem ook niet te verwachten. Kan als hij de komende weken in de aanval gaat nog wel een klein rolletje van betekenis kunnen spelen. Zal dan van hem, Soler of Carapaz moeten komen.

5. Kreder. De meest anonieme renner tot nu toe. Is al twee keer in de aanval geweest, maar ik heb hem nog geen seconde in beeld gezien. Dan ben je een hele grote hoor. Stiekem best goed bezig, zo was hij op Xorret del Catí beter aan het klimmen dan Maxime Monfort en Bart de Clercq, dan ben je niet heel slecht. Zeker als je bedenkt dat het eigenlijk een vijfderangs sprinter is. Wie weet kan hij nu weer op volledig anonieme wijze een anonieme ereplaats binnenslepen.

Weer Nederlandse F-16's ingezet tegen IS

Opnieuw gaan Nederlandse F-16's naar Jordanië om daarvandaan terreurgroep IS in Syrië en Irak te bestrijden. Het demissionaire kabinet geeft hiervoor waarschijnlijk volgende week het groene licht. De gevechtsvliegtuigen lossen dan in januari de Belgen af.

Ook de missies in Mali, Litouwen en Afghanistan zullen met een jaar worden verlengd. Bronnen bevestigen berichtgeving hierover dinsdag in de Telegraaf. Wel gaan er minder militairen naar Mali. Momenteel zitten daar nog 290 Nederlanders voor de VN-missie Minusma.

Tussen oktober 2014 en juni 2016 namen Nederlandse F-16's deel aan de strijd tegen IS. Belgische vliegtuigen namen daarna de taak over. Het kabinet liet eerder dit jaar al weten weer F-16's te zullen sturen als de internationale coalitie tegen IS daar om zou vragen.

Weer Nederlandse F-16's ingezet tegen IS
Weer Nederlandse F-16's ingezet tegen IS (Foto: ANP)

Sekstape zal Paay levenslang achervolgen

Patricia Paay denkt dat ze haar hele leven achtervolgd zal worden door haar begin dit jaar uitgelekte sekstape. "Ik heb dat zelf ook als ik iemand zie waarmee iets gebeurd is. Dan denk je daar toch weer even een seconde aan", zei Patricia in Linda's Zomerweek.

Nadat de pikante video van haar in februari op internet opdook, sloot Patricia zich wekenlang op in huis. "Maar ik merkte dat ik veel lieve mailtjes en berichten kreeg, er kwamen vrouwen aan de deur, het hele huis stond vol bloemen. Toen dacht ik: ik moet er gewoon met opgeheven hoofd tegenaan. Je moet verder in het leven." Toch merkt de diva dat het filmpje aan haar blijft knagen. "De gedachte blijft bij mij constant. Dan vraag ik me af: wat denk jij? Dat blijft, het wordt niet minder."

Toen de beelden opdoken en massaal werden gedeeld, schaamde Patricia "zich dood". "Je stort gewoon helemaal in. Je kunt je niet meer schamen dan dat. Schop me in m'n blote billen naar buiten, dat vind ik nog niet eens erg, dit vind ik erger."

Zwieper
Patricia houdt er rekening mee dat ze er mogelijk nooit achterkomt wie de beelden heeft gelekt. "Ja, dat is moeilijk. Je zou het liefst iemand dood willen schieten of een zwieper willen geven, maar het is moeilijk te achterhalen."

De diva vindt het "frappant" dat er in "deze social media tijd" nog geen wetgeving is die het verspreiden van beelden van een ander aan banden legt. Patricia hoopt dat ze een eventuele rechtszaak rondom haar sekstape wint en een flinke schadevergoeding opstrijkt. "Als ik win en veel geld krijg, ben ik een voorbeeld. Als mensen weten dat ze heel veel geld moeten betalen, denken ze er nog even langer over na. Niet dat het mij beter maakt of dat ik een lekkerder gevoel krijg, helemaal niet. Het helpt niet, want wat is een carrière van vijftig jaar waard?"

Sekstape blijft knagen aan Patricia Paay
Sekstape zal Paay levenslang achervolgen (Foto: BuzzE)

'Nieuwe organisatie digitale dreiging nodig'

Nederland moet snel een nieuwe organisatie optuigen om buitenlandse dreiging, zoals manipulatie en beïnvloeding via fake nieuws, in kaart te brengen. Inlichtingendiensten en het ministerie van Defensie zijn niet opgewassen tegen de dreiging vanuit met name Rusland. Dit zegt brigade-generaal Wilfred Rietdijk, strategisch adviseur Nationale Veiligheid en Cyber van het ministerie van Defensie, in de Volkskrant.

Rietdijk pleit voor een centraal orgaan dat permanent in de gaten houdt op welke manier de democratie ondermijnd wordt door buitenlandse krachten. Volgens hem overstijgen de technieken die worden gebruikt in moderne oorlogsvoering, zoals nepnieuws, zijn departement.

Rietdijk oppert ook een samenwerking tussen overheid en belangrijke media. De overheid zou bij nieuws kunnen zeggen in hoeverre het geverifieerd is. Media kunnen dat bij hun berichtgeving plaatsen.

Als voorbeeld noemt de generaal de berichtgeving over MH17 waarbij door Moskou is geprobeerd Nederlandse burgers te manipuleren. Deze informatie-oorlog ziet Rietdijk als zeer bedreigend voor de democratie.

'Nieuwe organisatie digitale dreiging nodig'
'Nieuwe organisatie digitale dreiging nodig' (Foto: BuzzT)

FOK! Wat een weer: vanavond mogelijk onweer

Als het veel regent op Sint-Jans Onthoofding (29 augustus),
dan bederven de noten.

10 jaar geleden
Op 29 augustus was het zwaarbewolkt en viel er bijna 18 mm regen. De gemiddelde temperatuur was slechts 15 graden. Niet echt lekker weer dus.  

Gisteren & Vandaag
Gisteren was het een heel stuk beter te doen, met temperaturen tussen de 23 en 28 graden. Het was heerlijk zonnig en er stond nauwelijks wind. De kans bestaat dat er vannacht grondmist is komen opzetten.

vandaag beginnen we dag met zon, véél zon als we het KNMI mogen geloven. In de middag komt er vanuit het westen wat hoge bewolking opzetten, maar het blijft droog. Pas in de avond neemt de kans op een bui toe. Hierbij gaat het mogelijk ook onweren. Het is wel weer een behoorlijk warme dag: er wordt minimaal de 25 aangetikt in het waddengebied, het zuiden kan op een graad of 30 rekenen. 

Nederland
 

Zon op / onder / zonkracht

 
Zon op: 06:41
Zon onder: 20:42
Zonkracht: 5/3

Zie de zon schijnt door de bomen (Foto: DJMO)
Zie de zon schijnt door de bomen (Foto: DJMO) 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Onderzoek naar schietpartij politie Doetinchem

De Rijksrecherche doet onderzoek naar een schietincident in de Hamburgerstraat in Doetinchem. Hier is een man door de politie in zijn onderlijf geschoten. Het slachtoffer is naar het ziekenhuis gebracht. Op de plaats van het incident wordt sporenonderzoek gedaan.

Agenten kregen rond 01.15 uur de melding dat er iemand met een vuurwapen rond zou lopen in de Hamburgerstraat. De gealarmeerde agenten troffen inderdaad een man met een vuurwapen, of iets wat daarop leek, aan, aldus de politie. "Op een gegeven moment ontstond een situatie waarbij de politie zich genoodzaakt zag om te schieten. De man werd hierbij in zijn onderlijf geraakt."

De Hamburgerstraat is de belangrijkste winkelstraat van Doetinchem.

Onderzoek naar schietpartij politie Doetinchem
Onderzoek naar schietpartij politie Doetinchem (Foto: ANP)

Dodental Harvey loopt verder op

Het dodental als gevolg van de orkaan Harvey in Texas is opgelopen naar zeven personen. Zes van hen komen uit Harris County, aldus een woordvoerder van de lijkschouwer. Het zevende slachtoffer is een 60-jarige vrouw uit Montgomery County die omkwam nadat een boom op haar caravan was gevallen, terwijl ze sliep. Het dodental loopt naar verwachting nog op.

30.000 mensen moeten hun huis uit, omdat het waterniveau de komende dagen nog zal stijgen als gevolg van de regen, verwachten de Amerikaanse autoriteiten.

Duizenden hulpverleners, onder wie medewerkers van de Nationale Garde, politie, reddingswerkers en burgers proberen met helikopters, boten en speciale trucks die door het water kunnen rijden mensen te redden, die vast zitten in hun huis in Houston.

Harvey was de krachtigste orkaan die Texas bereikte in meer dan vijftig jaar.

Dodental Harvey loopt verder op
Dodental Harvey loopt verder op (Foto: ANP)

De Jong: "Ajax was ideale stap"

Siem de Jong denkt een logische keuze te hebben gemaakt door terug te keren bij Ajax. Hij ondertekende maandag een driejarig contract.

Ajax verkocht De Jong drie jaar terug aan Newcastle United, waar hij weinig indruk wist te maken. "Ik heb in de voorbereiding het idee gekregen dat ik niet echt in de plannen zou voorkomen", vertelt hij op het clubkanaal van de Amsterdammers. "Als er een optie zou komen, was dat bespreekbaar."

En toen meldde Ajax zich ruim een week geleden. "Dat was voor mij een mooie kans. Een plek die ik ken, het voelt toch een beetje als thuiskomen." De 28-jarige De Jong speelde tussen 2005 en 2014 in totaal 244 officiële duels voor Ajax, waarin hij 78 doelpunten maakte.

Andere opties waren er nu echter ook. "Dat voelde allemaal nog net niet goed. Toen Ajax belde, voelde dat als een ideale stap. Daarom ben ik heel blij dat het nu gelukt is", aldus De Jong, die toevoegt dat hij zich helemaal fit en sterk voelt.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #143 (not very sfw!)
special
AI Picture Gallery #113
special
Random Pics van de Dag #851
special
FOK! Zien en doen: Museum voor Beeld en Geluid Den Haag
special
AI Picture Gallery #112
special
Random Pics van de Dag #850
©FOK.nl e.a.