Erdogan blijft bij keiharde aanpak

De Turkse president Erdogan blijft onverminderd hard optreden tegen de plegers van de mislukte staatsgreep van vorig jaar. "De ellendige coupplegers en iedereen die tegen ons heeft gestookt, zullen van u af aan geen rust meer vinden", zei hij in een nachtelijke toespraak tot het parlement in Ankara. Als de volksvertegenwoordiging besluit de doodstraf weer in te voeren, zet hij daar onmiddellijk zijn handtekening onder, zei hij ook.

Erdogan kondigde aan dat de noodtoestand die kort na de mislukte coup werd ingesteld, de komende week voor de vierde keer wordt verlengd. De president kan dan decreten uitvaardigen, die niet voor het grondwettelijke hof kunnen worden aangevochten.

Krachtens de noodtoestand zijn 150.000 mensen uit overheidsdienst ontslagen of geschorst en 50.000 gevangengezet. Ook journalisten en vertegenwoordigers van mensenrechtenorganisaties zijn opgepakt.

"Geesteszieke schizofreen"
Erdogan riep burgers op, mogelijke aanhangers van Fethullah Gülen aan te geven. Hij stelt de in de VS woonachtige geestelijke, met wie hij optrok tot het in 2013 tot een openlijke breuk kwam, verantwoordelijk voor de couppoging.

Parlementsvoorzitter Ismail Kahraman noemde Gülen een "geesteszieke schizofreen" en zei: "Volk, vlag, Koran, geloof, gebed, vrijheid, onafhankelijkheid zijn onze eer en onze waarden. Van wie daaraan komt, breken wij de handen, snijden wij de tong af en vernietigen wij het leven". Kahraman behoort tot de regerende AK-partij, die door Erdogan wordt geleid.

"Tweede putsch"
De grootste oppositiepartijen de CHP en de pro-Koerdische HDP, bleven weg bij de nachtelijke parlementszitting. Hun leiders beschuldigden de regering van vernietiging van de rechtsstaat en het doorvoeren van een "tweede putsch". Erdogan betichtte CHP-leider Kemal Kilicdaroglu ervan gemene zaak met de coupplegers te maken.

Erdogan blijft bij keiharde aanpak
Erdogan blijft bij keiharde aanpak (Foto: ANP)