Unicum: Europeaan wint 1500 meter in Diamond League

Tijdens de Bislett Games, de Diamond League-wedstrijd in Oslo, heeft Jake Wightman de 1500 meter bij de mannen gewonnen. Dat mag gerust bijzonder genoemd worden, want Wightman is een Brit en derhalve - politiek gedoe even daargelaten - een Europeaan. 

Sinds de Diamond League in 2010 van start ging was het nog nooit voorgekomen dat een Europeaanse man een 1500 meter op zijn naam wist te schrijven. Kenianen als Asbel Kiprop, Silas Kiplagat en sinds kort Elijah Manangoi domineren de boel, terwijl ook Ayanleh Souleiman uit Djibouti - een Afrikaans land - regelmatig zijn overwinningen mee weet te pakken.

Sterker nog, slechts één keer gebeurde het dat een niet-Afrikaan een 1500 meter wist te winnen: de Amerikaan Leo Manzano won in 2011 in Londen. In Oslo was Kiprop afwezig, terwijl Kiplagat de vorm duidelijk niet had. Souleiman trok lang door op kop, maar moest uiteindelijk ook pas op de plaats maken, waarna Manangoi het af leek te maken. Niks was echter minder waar, want met zo'n 200 meter te lopen snelde Wightman plotseling naar de kop. Die stond hij niet meer af en met 3:34,17 boekte hij zijn grootste overwinning tot nu toe, voor Manangoi.

Wightman snelt naar een prachtige zege (Bron: YouTube)