Brons Knegt op EK shorttrack, De Vries net naast het podium

Sjinkie Knegt heeft bij de Europese kampioenschappen shorttrack in het Italiaanse Turijn de bronzen medaille veroverd. In een chaotische superfinale finishte de 27-jarige shorttracker als derde, nadat hij eerder samen met Dylan Hoogerwerf ten val kwam. Bij de dames belandde Rianne de Vries net naast het podium. 

De Rus Semen Elistratov prolongeerde zijn Europese titel, het zilver ging naar de Hongaar Shaolin Sandor Liu. Knegt begon de superfinale met 11 punten achterstand op de Rus, maar door de snelle valpartij leek een Europese titel voor Knegt onmogelijk. Halverwege de finale ging Hoogerwerf onderuit en nam Knegt mee in zijn val.

Knegt kon toch terugkeren in het peloton, maar voor Nederlands kampioen Hoogerwerf was het toernooi voorbij. Hij kreeg ook nog een penalty voor zijn actie. Hoogerwerf werd uiteindelijk zevende in het eindklassement. 

Eerder op de dag was er nog de 1000 meter. Knegt werd met een penalty vierde omdat hij Elistratov onderuit haalde. De Hongaarse broers Shaolin Sandor en Shaoang Liu werden eerste en tweede op deze afstand. 

De Vries belandde bij de dames dus net naast het podium. De 26-jarige shorttrackster kwam als achtste over de finish in de superfinale en verspeelde daarmee haar medaillekansen. Het goud ging naar de de Italiaanse Arianna Fontana, die ook de superfinale op haar naam schreef. Het zilver was voor de Russische Sofia Prosvirnova, haar landgenote Ekaterina Konstantinova pakte het brons.

De Vries, die zaterdag verraste met de Europese titel op de 500 meter, zat lang vooraan in de superfinale en maakte veel snelheid op kop. Toch zakte ze drie rondjes voor het einde helemaal terug en kwam uiteindelijk als laatste over de finish. Ze kwam twee punten te kort voor een medaille. 

De Vries bemoeilijkte haar medaillekansen door op de 1000 meter al in de kwartfinale te worden uitgeschakeld. Er stond wel een Nederlandse in die finale van de kilometer. Yara van Kerkhof kwam uit op deze afstand, maar haalde uiteindelijk geen medaille. De 26-jarige shorttrackster werd door de Italiaanse Fontana onderuit geschaatst en was daardoor kansloos voor een podiumplaats.