Vechtsporticoon Ubeda stapt ring weer in met kunstheup

Perry Ubeda is inmiddels 45 jaar, heeft een kunstheup en al zeven jaar niet meer professioneel gevochten. Toen kickboksorganisatie Fightersheart hem vroeg of hij toch nog eens te paaien was om een kickbokswedstrijd te vechten in zijn stad, hoefde Ubeda daar niet lang over na te denken. Eigenlijk had hij maar één eis: een gelijkwaardige vechter qua gewicht en leeftijd.

Het was voor de organisator nog lang zoeken om een kickbokser te vinden die het tegen Ubeda wilde opnemen. Een veel gebruikte reden was dat Ubeda 'nog veel te fit' was. De Duitser Andre Gutsch heeft de uitdaging uiteindelijk geaccepteerd. Hoge trappen zullen er niet inzitten vanwege de kunstheup. Toch gaat Ubeda met vertrouwen de wedstrijd in. Het gevecht zal zaterdag in Nijmegen plaatsvinden.

In Nijmegen is Perry Dynamite Ubeda een levende legende, maar ook in de rest van de wereld is zijn naam in de vechtsport bekend. Dit kwam niet alleen door zijn twaalf nationale en internationale titels, maar vooral doordat hij midden jaren 90 een unicum haalde door in vier verschillende vechtsportdisciplines wereldkampioen te zijn. Het ging hier om full-contact boksen, kickboksen, thaiboksen en Mauy Thai boksen. Tevens won hij in 1996 het zeer hoog aangeschreven open Japanse kampioenschap taekwondo. Hierbij werden alle tegenstanders in de eerste ronde op KO verslagen, terwijl ze ruim 10 kilogram zwaarder waren.

Tot 2004 vocht Ubeda nog zeer regelmatig op hoog niveau, maar had hij al veel last van blessures. Vooral het scheenbeen heeft het zwaar te verduren gehad in zijn carrière en zorgde ervoor dat Perry zijn geliefde trappen niet vol kon uitvoeren. Dit heeft uiteindelijk het einde van zijn carrière bepaald. Niet alleen zijn mooie vechtstijl (snelle stoten en geweldige high kicks), zijn kickboksrecord (101 gespeeld, 78 gewonnen waarvan 38 met KO), maar ook zijn goedaardige karakter hebben indruk gemaakt op de vechtsportfans die hem hebben meegemaakt.