Schaker Carlsen viert verjaardag met prolongatie wereldtitel

Magnus Carlsen heeft zijn wereldtitel schaken met succes weten te verdedigen. Nadat de reguliere tweekamp over twaalf partijen tegen de Rus Sergey Karjakin geen winnaar had opgeleverd, sloeg de Noor toe met snelschaak. In de vier rapidpartijen die volgden sloeg Carlsen twee keer toe en de andere twee partijen eindigden in remise. 

De verkorte spelvorm leverde direct vuurwerk op. Carlsen viel aan en Karjakin toonde eens te meer aan een fantastische verdediger te zijn. In de tweede partij stond Carlsen in gewonnen positie, maar de wereldkampioen liet de kans liggen en opnieuw een remise toestaan.

Je zou denken dat de afloop van de tweede partij hard was aangekomen bij Carlsen, maar daar bleek niets van in partij drie, integendeel. De Noorse regerend wereldkampioen greep met de zwarte stukken snel het initiatief. Hij voerde de druk almaar verder op tegen Karjakin die, zoals in de tweede partij, opnieuw in tijdnood kwam. Een pionoffer van Carlsen deed Karjakin uiteindelijk toch kraken en daardoor kwam Carlsen op 2-1. 

In de vierde en laatste partij moest verdediger Karjakin dus voor het eerst tijdens deze wereldkampioenschappen vanuit een achterstand schaken. Dat bleek, tegen een speler van het statuur van Carlsen, iets te veel van hem gevraagd. Karjakin kwam eveneens in tijdnood en moest uiteindelijk zijn koning neerleggen. 

Eindstand 3-1 voor Carlsen na een kleine vijf uur rapidschaak. Magnus Carlsen kon meteen zijn 26e verjaardag gaan vieren met de prolongatie van zijn wereldtitel.