Dennis afgezet als baas van McLaren

McLaren-baas Ron Dennis stopt per direct als voorzitter en CEO van de McLaren-groep. De 69-jarige Brit werd door zijn aandeelhouders op non-actief gesteld, maar Dennis besloot om per direct te stoppen als hoofd van het in Woking gevestigde bedrijf. Dennis probeerde de beslissing tevergeefs aan te vechten.

Hij behoudt nog wel zijn belang van 25% in de McLaren-groep en zal aanblijven als bestuurslid. Het Bahreinse investeringsfonds Mumtalakat bezit 50% van de aandelen. De resterende 25% is in handen van zakenpartner en TAG-groep baas Mansour Ojjeh, waarmee Dennis een aantal jaar terug onenigheid kreeg. Sindsdien vormde de Saoediër een blok met de Bahreinse investeerder in een poging om Dennis af te zetten.

Dennis liet weten teleurgesteld te zijn en noemde het een laffe actie. "Mijn management-stijl is altijd hetzelfde gebleven. Hierdoor hebben we met McLaren stappen kunnen zetten in de automobiel- en technologiesector. Het is me duidelijk geworden dat zowel TAG als Mumtalakat mijn visie niet delen. Ik ben bezorgd om het bedrijf dat ik opgebouwd heb en de 3500 werknemers die er werken. Ik zal mijn aandeel in het bedrijf aanwenden om de belangen van McLaren te blijven behartigen. Ik ben van plan om een nieuw investeringsfonds op te starten wanneer mijn verplichtingen bij McLaren aflopen."

Ron Dennis afgezet als baas van McLaren (Foto: McLaren)
Ron Dennis afgezet als baas van McLaren (Foto: McLaren)

Met het vertrek van Dennis komt er na 35 jaar een einde aan een tijdperk. De Brit kwam in 1980 in dienst bij McLaren. Het jaar erop nam hij al de leiding over het bedrijf. Het McLaren Formule 1-team kende onder zijn hoede periodes van groot succes en werd na Ferrari een van de succesvolste teams in de geschiedenis van de sport. Onder zijn leiderschap won McLaren tien coureurskampioenschappen met Niki Lauda, Alain Prost, Ayrton Senna, Mika Hakkinen en Lewis Hamilton. Ook sleepte de renstal zeven constructeurstitels binnen.

In de afgelopen jaren miste het team uit Woking echter de aansluiting met de topteams. In een poging het tij te keren ging McLaren in 2015 in zee met motorfabrikant Honda, maar tot op heden blijven tegenvallende prestaties de renstal achtervolgen. Ook het uitblijven van een nieuwe titelsponsor na het vertrek van Vodafone eind 2013 speelde het team parten.

De Amerikaanse zakenman en voormalig coureur Zak Brown wordt gezien als een mogelijke opvolger van Dennis.