Bolt wint negende en laatste gouden medaille, megastunt Japan

Sprinter Usain Bolt heeft zijn negende gouden olympische medaille binnen. In de laatste olympische wedstrijd ooit van het sprintfenomeen uit Jamaica, de finale van de 4x100 meter, was Jamaica de beste. Naast Bolt bestond het team uit Asafa Powell, Yohan Blake en Nickel Ashmeade.

Na drie van de vier lopers lag het allemaal nog ongelooflijk dicht bij elkaar, maar slotloper Bolt bracht daar verandering in aan. Hij zette nog één keer aan en snelde weg van de rest, op weg naar 37,27 en olympisch goud in de tweede tijd ooit gelopen.

Het zilver ging bijzonder verrassend naar de Japanners Ryota Yamagata, Shota Iizuka, Yoshihide Kiryu en Aska Cambridge. Dankzij een stel fabuleuze wissels ging slotloper Cambridge zelfs gelijk met Bolt op weg naar de finish, maar met 37,60 - een Aziatisch record - kon de ploeg zeer blij zijn met zilver.

Brons was aanvankelijk voor de Amerikaanse ploeg van Justin Gatlin, maar door een foute wissel werden zij gediskwalificeerd. Dat brons ging daarom naar Canada, dat met Akeem Haynes, Aaron Brown, Brendon Rodney en Andre de Grasse na 37,64 tellen over de finish kwam. 

Bolt, die na het WK van volgend jaar stopt, heeft zijn driedubbele trilogie nu binnen: goud op de 100, 200 en 4x100 meter in 2008, 2012 en 2016.

Bolt snelt nog één keer richting de finish op de Olympische Spelen (PROSHOTS/Action Images)
Bolt snelt nog één keer richting de finish op de Olympische Spelen (PROSHOTS/Action Images)