De reden achter de verschillende soorten ceremonies

Naast alle berichten over de resultaten van de sporters in Rio de Janeiro, behandelen we nu een stukje achtergrond over de Olympische Spelen. In dit bericht hebben we het over de medailleceremonies. Het is je misschien al wel opgevallen, maar de aankleding en gebruikte muziek verschilt per sport. Hier zit echter een goede gedachte achter.

Er zijn drie verschillende medailleceremonies. Elke sport is ingedeeld in één van de volgende drie stijlen: traditioneel, populair of alternatief. Per stijl is de muziek anders, en ook de kleding van de mensen die de medaille uitreiken verschilt.

De ceremonie bij traditionele sporten, zoals paardensport en schermen, is meer formeel, richting een klassieke stijl, en de personen die de medailles uitreiken dragen een nette jas. Luister hieronder de muziek die tijdens de ceremonie gespeeld wordt.


De muziek tijdens een traditionele medailleceremonie (Bron: YouTube)

De populaire stijl is onder andere bij basketbal, zwemmen, wielrennen en volleybal. De sporters worden onthaald met popmuziek en de medailles worden uitgereikt door mensen in een jas met een oranje streep. 


De muziek tijdens de populaire medailleceremonies (Bron: YouTube)

Tot slot is er de alternatieve stijl. Deze stijl wordt gebruikt bij sporten als BMX, mountainbiken en beachvolleybal. De muziek is een Braziliaanse funk, een mix van hip-hop en electro. De medailles worden uitgereikt door mensen in hippe kleding, zonder nette jassen en met opgestropen mouwen.


De muziek van de alternatieve ceremoniestijl (Bron: YouTube) 

Christy Nicolay is al bij acht Olympische Spelen de producer van onder andere de medailleceremonies en licht het idee toe. "Voor het eerst zijn er drie verschillende stijlen bij de ceremonies. Dit zijn mijn achtste Spelen en ik heb het altijd al zo willen doen. De muziek in Brazilië is geweldig en het is een grote mogelijkheid om dat op deze manier aan te tonen.", aldus de Amerikaanse.

Nicolay vervolgt: "Er zijn zoveel sporten tijdens de Zomerspelen en ze zijn zo verschillend. De muziek bij voorbeeld turnen moet anders zijn dan bij BMX en volleybal is weer anders dan schermen. Daarom wilden we drie stijlen."