Van Gerwen overklast Lewis en is finalist World Matchplay

Darter Michael van Gerwen staat in de finale van de World Matchplay. De titelverdediger won in Blackpool met 17-9 Adrian Lewis. In de finale zondag treft hij Phil Taylor of wereldkampioen Gary Anderson. 

Van Gerwen opende direct met een break, maar op 3-0 was het Lewis die terug brak en even later met een 70-finish op 3-3 kwam. Het werd 4-3 en Lewis faalde op tops om weer gelijk te komen. Van Gerwen stapte direct in en plaatste een nieuwe break. Twee legs later gooide van gerwen 68 uit en stond bij de tweede pauze zelfs 7-3 voor. Beide heren hadden hun topvorm nog niet te pakken. De gemiddelden lagen nu zo rond de 95. 

Het werd 8-4 en Van Gerwen kon het grote vlak niet vinden en gooide één, waardoor een finish niet mogelijk was. Lewis stond klaar en werkte een break achterstand weg. Een leg later echter waren de rollen omgedraaid en was de dubbele break voorsprong weer een feit. Na vijftien legs stond het 10-5. 

Lewis kwam na de derde pauze goed uit de startblokken met een 130-finish, nadat Van Gerwen bullseye had gemist om 170 uit te gooien. Het verschil van twee breaks bleef staan en bij het ingaan van de vierde pauze was het 12-8. Er volgden twee breaks en Lewis had een nieuwe kans om een break. Hij faalde echter waardoor Van Gerwen op 14-9 kon komen. Jackpot kon in zijn eigen leg de dubbel opnieuw niet vinden, waarna Van Gerwen 103 uitgooide, de eerste 100+-finish deze wedstrijd. De wedstrijd kabbelde naar het einde. Van Gerwen won uiteindelijk met 17-9. 

Van Gerwen had zowel een beter gemiddelde als een beter finishpercentage dan Lewis. Een snelle voorsprong bleek ook vanavond weer voldoende. Het nadeel van dit legsysteem, als éénmaal een voorsprong van twee breaks staat, dan komt de tegenstander niet met zo snel langszij.