'Dader aanslag Nice niet bekend als jihadist'

De man die donderdag met een vrachtauto een bloedbad aanrichtte in Nice, was volgens Franse media een 31-jarige Fransman van Tunesische komaf uit dezelfde stad. Hij stond niet bekend als jihadist volgens Franse media. De krant Nice-Matin meldde dat hij Mohamed Lahouaiej Bouhlel heette en dat zijn woning vrijdag wordt doorzocht. De dader zou bekendstaan bij de politie als vuurwapengevaarlijke crimineel en pleger van huiselijk geweld, maar niet wegens banden met soennitische extremisten.

Hij huurde de vrachtauto eerder deze week aan de westrand van Nice, in Saint-Laurent-du-Var. Volgens sommige Franse media en sociale media zou de dader Antwan Kumiya heten, maar dat bleek onjuist. De procureur-generaal uit Parijs, François Molins, geeft om 17.00 uur een persconferentie in het Paleis van Justitie in Nice. De Franse president François Hollande en premier Manuel Valls gaan vrijdag na hun crisisberaad in Paris naar Nice. De minister van Binnenlandse Zaken, Bernard Cazeneuve is daar al.

De dader reed op een menigte in aan het strand aan de Promenade des Anglais. Daarbij vielen zeker 84 doden en honderd gewonden onder wie achttien mensen zeer ernstig. Er waren naar schatting 100.000 mensen naar de Promenade des Anglais gekomen voor het vuurwerk ter gelegenheid van de nationale feestdag.

'Dader aanslag Nice niet bekend als jihadist'
'Dader aanslag Nice niet bekend als jihadist' (Foto: ANP)