Rugbyclubs verzinnen resultaat afgelaste wedstrijd om punten te krijgen

Twee Engelse rugbyclubs zijn even op het matje geroepen door de Rugby Football Union (RFU), de Engelse rugbybond. Het gaat om waarschijnlijk de enige wedstrijd ooit uit de 'Berks, Bucks and Oxon Premier League' die buiten het lokale weekkrantje in het nieuws komt. 

De competitie maakt deel uit van het achtste niveau in Engeland en is dus niet bepaald groot. Zo kon men op 6 februari enige creatieve administratie toepassen op de wedstrijd tussen Chipping Norton RFC en Slough RFC. Dat duel werd door onvervalste Brits weersomstandigheden afgelast, maar dat leverde natuurlijk niemand een punt op.

De coaches van beide clubs en de meegereisde official van Slough besloten om het wedstrijdformulier toch maar gewoon in te vullen. Ze toverden voor beide teams vier tries uit de hoge hoed en bedachten een einduitslag van 24-24. Iedereen blij, want het gelijkspel leverde beide ploegen een punt op, net als het scoren van minimaal vier tries. Na het harde werk nam men een welverdiende douche en zou er geen haan meer naar kraaien.

Dat bleek toch niet helemaal uit te komen, want op een of andere manier kwam het verhaal aan het licht bij de RFU. Die stelden een onderzoek in en oordeelde dat men schuldig was aan het doorspelen van 'verkeerde of misleidende informatie' betreffende de uitslag. De officiële uitslag werd geschrapt en zowel Chipping Norton als Slough kregen maar liefst 25 punten in mindering in de competitie. De betrokken officials zijn veertien tot twintig weken geschorst. 

Overigens heeft Chipping Norton de uit twaalf ploegen bestaande competitie afgelopen zaterdag als kansloze nummer twaalf afgesloten. Slough werd tiende. Als ze zich gewoon aan de regels hadden gehouden zouden de ploegen op de achtste en zesde plek zijn geëindigd.