'Hoofdterrorist' Parijs gevangen genomen in Brussel

Een van de vermoedelijke 'masterminds' van de terreuraanslagen in Parijs afgelopen november, Salah Abdeslam (26), is vrijdag namiddag gevangen genomen tijdens een anti-terreuractie in de Brusselse wijk Molenbeek. Dat meldt CNN.

Eerder had de politie hem al bijna te pakken: bij een politie-actie in het Brusselse Vorst werd zijn dna aangetroffen. Kennelijk is Abdeslam er toen in geslaagd te ontsnappen tijdens een schotenwisseling met de politie. Een andere terrorist kwam toen om het leven. Overigens stuitte de sterke arm toen bij louter toeval op het terreurnest.

Na de aanslagen in Parijs werd Abdeslams bomgordel gevonden. Om die reden werd gespeculeerd dat hij niet in IS-kringen welkom zou zijn, omdat hij zijn zelfmoordmissie niet had voltooid. De terrorist zou in de nasleep van de aanslag zelfs menselijke trekjes hebben vertoond: hij zou hebben gehuild, mogelijk om het verlies van zijn broer die zich wel opblies.

Bij de actie vrijdagmiddag werd Abdeslam gewond. Naar verluidt heeft de politie haar best gedaan om hem niet te doden, om zo aan cruciale informatie omtrent de aanslagen in Parijs te kunnen komen. Naast Abdeslam is nog een verdachte opgepakt.

Update 22.27 uur
De Belgische veiligheidsdiensten hebben vandaag 3 huiszoekingen gedaan, meldt de NOS. Daarbij zijn in totaal 5 mensen opgepakt. De huiszoekingen, één in de Brusselse wijk Jette en twee in Molenbeek, begonnen om 16:30 uur en eindigden rond 20:30 uur.

Om 16:40 werd Abdeslam opgepakt in de Vier-Windenstraat in Molenbeek. Hij was niet gewapend. Omdat hij niet naar de bevelen van de politie luisterde, werd hij in zijn been geschoten en raakte hierbij lichtgewond. Bij deze huiszoeking werd ook zijn handlanger Amine Choukri gearresteerd. De 3 andere personen die zijn gearresteerd zijn leden van het gezin dat onderdak bood aan Abdeslam. De andere 2 huiszoekingen leverden geen resultaat op. Bij het onderzoek is ook een drone gebruikt.

De man waar Abdeslam de laatste dagen ondergedoken heeft gezeten werd al maanden in de gaten gehouden door de politie. Abdeslam vluchtte dinsdag waarschijnlijk uit een woning in de Driesstraat in Vorst toen de politie daar een inval deed. Abdeslam dook toen met Choukri onder in de Vier-Windenstraat.

De Franse president Hollande wil dat Abdeslam wordt uitgeleverd aan Frankrijk. Hij zei dat tijdens de gezamenlijke persconferentie met de Belgische premier Michel. Hij zei ook dat het onderzoek naar de aanslagen in Parijs nog niet klaar is. "Er zullen meer arrestaties volgen", voegde hij eraan toe.

De Amerikaanse president Obama heeft gesproken met de Belgische premier Michel. Obama feliciteerde Michel en de Franse president Hollande met het oppakken van Salah Abdeslam.