Indianen vallen AA Gent aan

In plaats van een stukje trots te voelen over het feit dat een verre buitenlandse voetbalclub een stukje van jouw erfgoed uitdraagt, vindt Suzan Shown Harjo dat AA Gent met zijn indianen-image en clublogo racisme uitstraalt. Dat moet stoppen, aldus de voorvechtster van de rechten van native Americans.

De 70-jarige heeft meer dan 40 jaar geleden de tomahawk opgegraven om op te komen voor de rechten van de indianen. Daarbovenop maakt ze er een sport van om sportploegen ervan te overtuigen zich te ontdoen van hun stereotype indianen-uitingen. Eerder heeft zij succesvol de strijdbijl opgepakt tegen de Washington Redskins. Nu heeft zij haar pijlen gericht op de Belgische landskampioen.

De club uit Gent associeert zichzelf helemaal met Indianen, een overblijfsel van de Buffalo Bill Wild West Show, die in de negentiende eeuw door Europa toerde. De supporters noemen zichzelf nog steeds 'Buffalo's'.

Helemaal fout, vindt Harjo. Het logo moet anders en de mascottes Buffalo Ben en Squaw Mel moeten in de ww. In de ogen van de activiste is het uitdragen van dit soort symboliek niet minder racistisch dan blanken die een 'blackface' op hun gezicht kalken.

Het bestuur van de voetbalclub heeft laten weten niet onder de indruk te zijn van het hysterische gejank van de bejaarde squaw, hoewel ze daar zelf andere bewoordingen voor gebruikten. Men is niet van plan om het logo aan te passen. "Wij hebben veel respect voor ­mevrouw Harjo, maar er zitten geen racistische intenties achter logo of mascotte", aldus directeur communicatie ­Patrick Lips. De term 'squaw' gaat de club schrappen. Dit is namelijk een scheldwoord die verwijst naar het vrouwelijk geslachtsdeel. "Dat wisten we niet en daarom zullen we dat woord voortaan ook vermijden”, laat de burgemeester van Oost-Vlaamse stad weten. "Het was uiteraard op geen enkel moment racistisch bedoeld. Het gaat hier echt over onwetendheid".