Topklasse wordt na dit seizoen Derde Divisie
De Topklasse gaat vanaf volgend seizoen door het leven als de Derde Divisie. Met deze naam heeft een meerderheid van de ploegen uit de Topklasse ingesteld. De uitkomst kwam naar voren na een enquête van de Coöperatieve Vereniging Topklasse (CVT) en de KNVB. Zij legden de keuze tussen de twee namen voor.
"Het is mooi dat clubs zich in meerderheid hebben uitgesproken voor de naam 'Derde divisie'", liet Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal van de KNVB, op de officiële website van de bond weten. "Hier hoopten we op. Volgens ons is het goed dat de vier hoogste divisies van Nederland qua naam- en regelgeving op elkaar aansluiten. Met deze naamsverandering straalt de nieuwe voetbalpiramide nog meer eenheid uit."
Daarnaast werd met de ploegen uit de Topklasse ook gekeken naar de optie om de twee huidige competities op zaterdag en zondag te vervangen. Deze twee competities zouden dan worden ingedeeld op basis van geografische ligging. Nu is dit nog op basis van voorkeursdag; er wordt op zaterdag of zondag gespeeld.
De teams gaven echter te kennen deze aanpassing in het komende seizoen nog niet te willen doorvoeren. Van der Zee: "Wij denken dat een verandering hierin goed kan zijn voor de competitie en voor de verenigingen, maar we luisteren natuurlijk naar de wens van de clubs zelf. Met een regionale indeling creëer je een groter aantal derby’s, daarmee meer toeschouwers en ook neemt de reisafstand af. Wij blijven dit als een interessante optie zien voor de toekomst."
Het nieuwe competitiemodel van de KNVB gaat er als volgt uitzien: Eredivisie, Eerste Divisie, Tweede Divisie, twee Derde Divisies en vier Hoofdklassen. In alle genoemde varianten is ruimte voor beloftenteams van betaald voetbalclubs, die op dit moment nog acteren in een gesloten competitie. Al geldt dit niet voor de beloften van Ajax en PSV, aangezien zij al in de Jupiler League actief zijn.
Volgens de KNVB is dit in sportief opzicht een ideale voetbalpiramide. Op deze manier komen zoveel mogelijk goede voetballers elkaar tegen in dezelfde competitiestructuur en kunnen alle ploegen, die nu bijvoorbeeld in de vijfde klasse spelen, in principe doorstoten naar de Eredivisie.
Het is voor het eerst sinds 1954, dat promotie en degradatie tussen betaald voetbal en amateurvoetbal weer mogelijk is.