Cricketer buigt arm verder dan toegestaan en dreigt WK te missen

De Zuid-Afrikaanse cricketer Aaron Phangiso dreigt vanwege een schorsing het WK Twenty20 van later deze maand te missen. De 32-jarige bowler zou de bal op een illegale manier gooien: zijn arm buigt vanaf een bepaald moment meer dan de maximaal toegestane 15 graden.

De regels in het cricket schrijven voor dat een bowler zijn arm niet meer dan 15 graden mag buigen vanaf het moment dat de arm op schouderhoogte is - en de worp begint - tot het moment dat de bal losgelaten wordt. Een en ander wordt in onderstaande video met behulp van een aantal voorbeelden wat duidelijker gemaakt:

Uitleg over de 15-graden-limiet (Bron: YouTube)

Phangiso's worp werd illegaal bevonden tijdens een toernooi in eigen land, waarna een expert van de internationale cricketbond ICC dat bevestigde. Diezelfde ICC zal hem op 7 maart - één dag voor het WK Twenty20 - een kans geven om te laten zien dat hij dan wel degelijk legaal gooit, maar twee oefenwedstrijden tegen Australië mist Phangiso sowieso. Als hij slaagt voor de test mag de bowler met het Zuid-Afrikaanse team meedoen aan het WK. Slaagt hij niet, dan moeten ze het zonder hem doen.