Je baas mag al je WhatsAppjes lezen

Je kunt je vrouw of vriendin maar beter vertellen dat ze moet stoppen met jou op te geilen via WhatsApp. De hoogste rechtbank van Europa, het Europese Hof, heeft namelijk bepaald dat je werkgever al jouw WhatsAppjes, sms'jes en andere berichtjes op je telefoon mag inzien.

Deze opmerkelijke zaak neemt ons mee naar het altijd gezellige Roemenië. Een werknemer aldaar had de zak gekregen omdat hij onder werktijd met zijn verloofde en zijn broer aan het lullen was via Yahoo Messenger. De baas van de beste man wilde zien wat hij zoal onder werktijd met zijn smartphone deed en ploos het ding helemaal uit.

De ontslagene liet het er niet bij zitten en stapte naar het Europese Hof voor de Mensenrechten. Volgens hem was zijn privacy geschonden. De rechtbank in het Franse Straatsburg stelde de werkgever echter in het gelijk.

Hoewel de baas daadwerkelijk alle privécorrespondentie van de man in kwestie had gecontroleerd, woog het belang voor de werkgever zwaarder. Volgens de Europese rechtbank is het 'niet onredelijk als een werkgever wil controleren of een werknemer alleen met werk bezig is onder werktijd'. En ja, het oordeel geldt ook voor privételefoons en dus niet alleen voor een telefoon van de zaak. U bent dus gewaarschuwd!