S. Kramer mikt op betere tweede helft

Sven Kramer was naar eigen zeggen in het eerste deel van het schaatsseizoen nog niet goed genoeg. "Ik verwacht een betere tweede helft. Daar liggen ook mijn speerpunten", liet de 29-jarige Fries woensdag in Wolvega ontspannen weten.

Kramer begint zondag bij de NK afstanden in Heerenveen als titelverdediger aan de 5000 meter. Een dag later verschijnt hij op de 1500 meter opnieuw als regerend kampioen aan de start. Dinsdag doet de kopman van Team LottoNL-Jumbo een poging om zijn Nederlandse titel op de 10.000 meter te heroveren op zijn grote rivaal Jorrit Bergsma.

"Voor mij is de urgentie van de NK afstanden veel minder groot dan voor 95 procent van de andere deelnemers", zei Kramer onomwonden. "Zij kunnen volgende week al vrijwel met vakantie als het niet lukt. Voor hen is de NK het toernooi van het jaar. Voor mij ligt dat anders."

Winnen

Kramer mikt in Thialf op tickets voor de EK allround (eerste drie van een gecombineerd klassement over de 1500 en 5000 meter) en de WK afstanden (per nummer eerste twee schaatsers nog zonder WK-ticket). "Als ik meedoe, wil ik altijd winnen", verzekerde hij. "Maar ik verschijn bij een EK of WK toch anders aan de start dan bij een NK. Het zou daarom kunnen dat ik hier en daar wat gedoseerd ga rijden. De EK allround zijn al tien dagen later. Met die zwaardere belasting zal ik toch een beetje rekening moeten houden."

De schaatsfans kijken niettemin uit naar de duels tussen Kramer en Bergsma op de 5.000 en 10.000 meter. "De buitenwereld legt meer lading op onze onderlinge strijd dan wijzelf. Maar het is goed voor het schaatsen. Ik juich het toe. De sport kan daardoor beter worden verkocht."

Volgens Kramer stond hij er bij aanvang van het seizoen "erg goed" voor. "Maar bij de selectiewedstrijden in Enschede en bij de eerste wereldbekers in Noord-Amerika liep het toch niet zoals ik wilde. Te vaak heb ik nu nog het goede gevoel op momenten dat het niet hoeft, zoals in trainingen en wedstrijdjes die er niet echt toe doen. Dat past helemaal niet bij mij, het was meestal juist andersom. Dat goede gevoel is er echter wel en dat geeft me vertrouwen. Het moet alleen allemaal nog even op z'n plek vallen."

Sven Kramer mikt op betere tweede helft
Sven Kramer mikt op betere tweede helft (Foto: ANP)