De legende van Sint Pannekoek

Sint Pannekoek wordt voor het eerst beschreven in de strip 'Jan, Jans en de kinderen' in 1986. Catootje heeft trek in pannenkoeken, waarop opa vertelt dat 29 november 'toevallig' Sint Pannenkoek is. 's Avonds als vader thuis komt wacht het hele gezin hem op aan tafel met een pannenkoek op het hoofd en roepen: "Een vrolijke en gezegende Sint Pannekoek!"

Inmiddels is bekend dat de legende van Sint Pannenkoek nog veel verder teruggaat. Het feest zou zijn ontstaan in 1899 en verwijzen naar een bijzondere gebeurtenis in de twaalfde eeuw in een klooster langs de Rotte waar nu Kralingen (Rotterdam) ligt.

Jan Kruis (82) schreef speciaal voor de Sint Pannekoekmythe een nieuw verhaal: De legende van Sint Pannenkoek. Hij nam een video op die zondagmiddag in de Koningskerk in Rotterdam en in Groningen wordt vertoond. De organisatie zamelt met de feesten geld in voor Stichting Jarige Job, een organisatie die kinderen uit arme gezinnen een pakket aanbiedt waar alles inzit om toch een leuke verjaardag te kunnen vieren.

 
De Legende van Sint Pannekoek

DE LEGENDE VAN SINT PANNEKOEK ONTHULD29 november: Sint Pannekoek! Op Sint Pannekoek eet men pannenkoeken, inderdaad!Sint Pannekoek is een Rotterdamse traditie en dit wordt ieder jaar gevierd op 29 november. Op Sint Pannekoek worden uiteraard pannenkoeken gegeten.De traditie wordt als eerste vermeld in 1986 in de bekende strip 'Jan, Jans en de kinderen' (getekend door Jan Kruis). Op Sint Pannekoek bakt de vrouw des huizes een grote stapel pannenkoeken. Wanneer de heer des huizes 's avonds thuiskomt, heeft iedereen een pannenkoek op zijn hoofd. Zij roepen hem tegelijkertijd toe: "Een vrolijke en gezegende Sint Pannekoek!" Tegenwoordig zijn er allerlei varianten in gebruik om dit feest te vieren. De gewoonte om een pannenkoek op het hoofd te leggen is echter gelijk gebleven. Inmiddels is bekend dat de oorsprong van dit feest nog veel ouder is. Sint Pannekoek is ontstaan in 1899. Dit feest verwijst naar een bijzondere gebeurtenis in de twaalfde eeuw in een klooster langs de Rotte waar nu Kralingen ligt. In deze video wordt je de Legende van Sint Pannekoek verteld!Sint Pannekoek of Sint PannenkoekAls het om het baksel gaat, is de officiële Nederlandse spelling 'pannenkoek'. Aangezien het feest zelf stamt uit de tijd dat pannenkoek zonder tussen-n werd geschreven, is de officiële naam van dit feest 'Sint Pannekoek'.Vier Sint Pannekoek! In Rotterdam, in Groningen of waar je wilt!

Posted by Sint Pannekoek on zondag 29 november 2015