Noord-Koreaanse gewichthefheld pakt WK-goud in sensationele finale

De Noord-Koreaanse gewichtheffer Om Yun-chol heeft in het Amerikaanse Houston de eerste gouden medaille op het WK 2015 gepakt. De 23-jarige Om was in een schitterende finale de beste in de klasse tot 56 kilogram, de lichtste categorie bij de mannen.

Al bij het eerste van twee onderdelen, het trekken of snatch, werd duidelijk dat het een hele mooie avond kon worden. Bij het trekken wordt de halter in één beweging boven het hoofd getild en daar sneuvelde al gelijk het eerste wereldrecord van het toernooi. De Chinees Wu Jingbiao faalde bij zijn eerste poging op 135 kilogram, slaagde bij de tweede beurt wel en tilde in zijn derde en laatste poging 139 kilo boven zijn hoofd. Daarmee verbrak hij het record van de legendarische Turk Halil Mutlu - drievoudig olympisch kampioen - die in 2001 één kilo minder optilde. De Kazakh Arli Chontey nam met 132 kilo de tweede plek in, voor regerend wereldkampioen Om, die 131 kilo optilde.

Wu Jingbiao breekt het wereldrecord trekken van Halil Mutlu met één kilogram (Bron: YouTube)

Het tweede onderdeel was het stoten, ook wel clean and jerk genoemd, waarbij de halter in twee bewegingen boven het hoofd getild wordt. Chontey viel hier al snel af, want hij faalde drie keer bij zijn openingsgewicht van 150 kilogram. De strijd om het brons werd een spannende aangelegenheid tussen de Filipijn Nestor Colonia en de Vietnamees Thach Kim Tuan. Colonia besliste die strijd in zijn voordeel door 158 kilo soepel omhoog te stoten en het brons op het onderdeel stoten te pakken. Met een totaal van 287 kilo ging het brons in de totale titelstrijd naar Tuan, die vorig jaar vanwege zijn iets zwaardere lichaamsgewicht het goud aan Om moest laten. 

Op dat moment moest het gevecht om goud nog losbarsten, want zowel Wu als Om waren nog niet begonnen aan het stoten. De Chinees deed dat met succes met 160 kilo en gaf het een vervolg met 163 kilo. Vervolgens begon het Noord-Koreaanse fenomeen aan zijn tweede deel door 165 kilo boven zijn hoofd te stoten. Wu faalde daarna op 166 kilo, zijn derde en laatste beurt, en dus lag de weg open voor Om. Een gewicht van 171 kilo zou hem net als Wu op 302 kilo in totaal brengen, maar doordat Om bij de weging 150 gram lichter was zou hij het goud winnen. Makkelijk was het niet: 171 kilo was één kilo meer dan Om's eigen wereldrecord van vorig jaar. Toch slaagde hij erin om het gewicht op te tillen en dus de wereldtitel te pakken. Een poging op 175 kilogram - om het totale wereldrecord van 305kg van Mutlu te verbreken - lukte niet, maar daar kon hij niet om treuren.

Ook Om Yun-chol tilt een nieuw wereldrecord (Bron: YouTube)

De Noord-Koreaan Om, enkele dagen geleden 24 jaar geworden, pakte al zijn zesde mondiale titel op rij. Sinds hij op het WK van 2011 met een zesde plek zijn debuut bij de senioren maakte is hij nooit meer verslagen: in 2012 pakte Om olympisch goud, in 2013 werd hij Aziatisch- en wereldkampioen, vorig jaar pakte hij goud op de Asian Games en het WK en ook nu in Houston was hij de beste. "Zolang ik aan gewichtheffen doe zal ik in elke competitie waar ik meedoe het goud winnen", aldus een breed lachende Om nadat hij Wu ("mijn beste vriend in de sport") omhelsde. De bronzen Vietnamees Kim was overigens duidelijk over zijn plannen, nu zijn WK erop zit: "Ik heb heel lang minimale porties gegeten...ik ga straks een Vietnamees restaurant zoeken hier in Houston en mezelf eens flink vol vreten", klonk het ambitieus. 

Ook bij de vrouwen werden zaterdag de eerste medailles vergeven. In de klasse tot 48 kilogram ging de wereldtitel naar de pas 17-jarige Chinese Jiang Huihua, die haar debuut maakte op een internationaal seniorentoernooi. De jeugdolympisch kampioene van vorig jaar en wereldkampioene junioren van dit jaar trok en stootte 88 en 110 kilogram, wel ruimschoots minder dan haar 95 en 113 kilo van het nationaal kampioenschap. Het leverde Jiang naast de wereldtitel ook nog het goud op bij het trekken en het zilver bij het stoten, waar de Noord-Koreaanse Ri Song-gum op basis van haar lichaamsgewicht de beste was. Met 198 kilo won Jiang het totale goud, voor Vuong Thi Huyen uit Vietnam (194kg) en Hiromi Miyake (193kg). De Japanse veterane had door dat het een bijzonder moment was: "Toen ik 17 jaar was zat ik nog ver buiten de medailles...dit was een hele bijzondere prestatie van dit meisje naast me", zei Miyake kijkend naar Jiang.

De gouden pogingen van Jiang Huihua (Bron: YouTube)