FNV: 20.000 demonstranten op Damrak

FNV-voorzitter Ton Heerts schat dat ongeveer 20.000 demonstranten bijeen zijn op het Damrak in Amsterdam om actie te voeren tegen de bezuinigingen in de zorg. "We staan weer op de kaart", riep de vakbondsman zijn toehoorders bemoedigend toe. "Actie, actie!", scandeerde de massa, uitbundig zwaaiend met spandoeken en borden.

Na enkele toespraken op het Damrak liepen de demonstranten in optocht door het centrum van de hoofdstad naar het Westerpark. Daar spreekt onder anderen de gewraakte staatssecretaris Martin van Rijn de bezorgde burgers toe. Hij had eerder een oproep aan de FNV gedaan om weer te onderhandelen om samen een oplossing te vinden.

De mensen die meelopen met de Red de zorg-demonstratie van FNV zijn zorggevers, mensen die zorg krijgen en sympathisanten. Zij maken zich zorgen over uitholling van de zorg. Ze willen Van Rijn (Volksgezondheid) op andere gedachten brengen, zodat hij de aangekondigde bezuinigingen terugdraait.

FNV-bestuurder Gijs van Dijk en Lilian Marijnissen trapten de actie rond het middaguur af. "Amsterdam kleurt wit. Wat een prachtig gezicht." Marijnissen meldde dat meer dan 800.000 mensen hun handtekening hebben gezet onder de volkspetitie die de vakbond begin mei startte. De verzamelde handtekeningen tegen de zorgbezuiniging worden overhandigd aan de staatssecretaris. "Als politici nu nog zeggen 'we gaan door op deze weg' dan bent u echt verkeerd bezig."

FNV: 20.000 demonstranten op Damrak
FNV: 20.000 demonstranten op Damrak (Foto: ANP)