Spaceshuttle Discovery op weg naar ISS

Icoon Ruimtevaart Het ruimteveer Discovery is zaterdagavond (lokale tijd) zonder problemen vanuit Florida vertrokken richting het internationale ruimtestation ISS. Donderdag werd de eerste lanceerpoging nog afgebroken omdat de weersomstandigheden te slecht waren.

Aan boord van de Discovery bevinden zich zeven astronauten. Tijdens hun twaalfdaagse missie zullen zij onder andere oude stroomkabels van het ruimtestation vervangen. Daarvoor zijn onder meer drie ruimtewandelingen nodig.

Dit was de eerste nachtelijke lancering van een spaceshuttle sinds de ramp met de Columbia in 2003. Een bij de lancering losgeraakt stuk isolatieschuim zorgde er destijds voor dat de shuttle bij zijn terugkeer explodeerde. Sindsdien voerde de NASA alleen nog lanceringen bij daglicht uit, zodat eventuele defecten beter met camera's te detecteren zouden zijn.

2010
Als alles volgens plan verloopt, zullen de spaceshuttles vanaf 2010 niet meer gebruikt worden. Voor die tijd moet het ISS af zijn. Het geld dat vrijkomt als de spaceshuttles niet meer vliegen wil de Amerikaanse regering besteden aan een ambitieus nieuw programma dat mensen naar de maan en naar Mars moet brengen.


Met dank aan Ultralaser voor de submit.
Submitter:  Bron: ANP / NASA