Turkije verlengt mandaat grondtroepen tegen IS

 Turkije heeft een mandaat verlengd dat het land in staat stelt militairen naar Syrië en Irak te sturen om te vechten tegen de zogenaamde Islamitische Staat. De Turkse regering wil daarmee de deur openhouden voor een grondoffensief als de terreurbeweging de staatsveiligheid van Turkije in gevaar brengt.

Het Turkse parlement stemde donderdag in met de verlenging. Het mandaat, dat in oktober na een jaar zou verlopen, is met een jaar verlengd. Turkije is volgens lokale media niet van plan militairen te sturen, tenzij er een directe dreiging is.

Behalve de inzet van militairen, zorgt het mandaat er ook voor dat buitenlandse militairen op Turks grondgebied mogen opereren. De Amerikanen kunnen bijvoorbeeld gebruik blijven maken van vliegbases in Turkije voor bombardementen tegen IS.

Turkije doet sinds kort mee met die bombardementen. Aanvankelijk was de Turkse 'brede anti-terreurstrijd' praktisch alleen tegen Koerdische beweging PKK gericht, maar op aandringen van Washington zouden de Turken nu ook serieus tegen IS vechten. In dat kader werden recent afspraken gemaakt over het samen optrekken van de Amerikaanse en Turkse luchtmacht.

Turkije verlengt mandaat grondtoepen tegen IS
Turkije verlengt mandaat grondtoepen tegen IS (Foto: ANP)