WK Atletiek dag 1: Hassan opent de Nederlandse jacht

Het WK atletiek wordt dit jaar gehouden in het Olympisch Stadion van Beijing, ook wel het Vogelnest genoemd. In 2008 liep Usain Bolt hier vanuit het (bijna) niets naar een legendarische status met goud en wereldrecords op de 100, 200 en 4x100 meter, terwijl de Belgische sprintsters voor een enorme stunt zorgden met zilver op de 4x100 meter. Wie worden dit keer de helden van Beijing? FOK!sport houdt je op de hoogte, te beginnen met dagelijkse voorbeschouwingen.

Het WK begint vandaag - het is in China immers al zaterdag - erg vroeg. Het eerste onderdeel is de marathon bij de mannen, die om 07.35 uur Chinese tijd en dus 01.35 uur Nederlandse tijd van start gaat. Het belooft een mooie strijd te worden, want het deelnemersveld is ijzersterk, iets wat op grote toernooien bij de marathon niet altijd het geval is. Blikvangers zijn de Keniaanse wereldrecordhouder Dennis Kimetto en zijn landgenoot Wilson Kipsang, van wie Kimetto vorig jaar het wereldrecord afpakte. Namens Ethiopië zal vooral Lelisa Desisa de strijd aangaan met de eeuwige rivalen, maar de gevaarlijkste concurrent komt misschien opnieuw uit Oeganda. Stephen Kiprotich zorgde op de Spelen van 2012 voor een stunt door olympisch goud te pakken, waarna hij een jaar later in Moskou bewees een echte 'kampioenschapsloper' te zijn door ook de wereldtitel te veroveren. 

Kiprotich na zijn wereldtitel in 2013, een jaar nadat hij met olympisch goud een levende legende werd in eigen land (PRO SHOTS/GEPA)
Kiprotich na zijn wereldtitel in 2013, een jaar nadat hij met olympisch goud een levende legende werd in eigen land (PRO SHOTS/GEPA)

Om 03.00 uur Nederlandse tijd beginnen de dames aan de zevenkamp, met drie Nederlandse deelneemsters. Dafne Schippers won in Moskou twee jaar geleden nog brons, maar heeft voor de sprints gekozen. Nadine Broersen - wereldkampioene vijfkamp indoor - zal samen met Anouk Vetter en Nadine Visser het oranje verdedigen. Medailles lijken lastig te worden, want normaliter wordt het een strijd tussen 'de grote drie': Brianne Theisen-Eaton uit Canada en het Britse duo Jessica Ennis-Hill en Katarina Johnson-Thompson. Theisen-Eaton pakte twee jaar terug zilver en won dit jaar de belangrijke zevenkamp in Götzis. Ennis-Hill is de wereldkampioene van 2009, olympisch kampioene van 2012 en is dit jaar voor het eerst weer terug op volle kracht. De 22-jarige Johnson-Thompson is een toptalent, werd in Moskou vijfde en won vorig jaar in Götzis. Let ook op de pas twintigjarige Akela Jones uit Barbados, een outsider voor de topposities. 

Broersen pakte vorig jaar de wereldtitel op de vijfkamp (indoor), maar is in Beijing vooral een van de vele outsiders (PRO SHOTS/East News)
Broersen pakte vorig jaar de wereldtitel op de vijfkamp (indoor), maar is in Beijing vooral een van de vele outsiders (PRO SHOTS/East News)

Ook de middellange afstanden beginnen vandaag voor Nederland. Op de 1500 meter bij de vrouwen lopen Sifan Hassan en Maureen Koster de series, waar een plek bij de beste zes - of de zes niet geplaatste tijdsnelsten - gevraagd wordt om door te gaan naar de halve finales. De Ethopische Genzebe Dibaba verpletterde onlangs het ruim twintig jaar oude wereldrecord en is hier de topfavoriet, maar Hassan lijkt haar grootste uitdager te zijn. Koster zou de finale moeten kunnen halen en in een kampioenschapsrace is dan alles mogelijk. De eerste Nederlandse man die in actie komt is Thijmen Kupers in de series van de 800 meter. De halve finales halen ligt binnen de mogelijkheden - hij zit niet ingedeeld bij iemand van 'de grote drie' - maar een finaleplek wordt toch erg lastig. 

Hassan won vorig jaar goud op het EK en gaat nu voor haar eerste mondiale titel (PRO SHOTS/GEPA)
Hassan won vorig jaar goud op het EK en gaat nu voor haar eerste mondiale titel (PRO SHOTS/GEPA)

Churandy Martina begint aan zijn WK in de middagsessie, als de series van de 100 meter op het programma staan. Tegen wie hij loopt is nog niet duidelijk, die loting wordt pas bekend na de voorrondes met atleten uit landen als Kiribati, Vanuatu, Belize en Nauru. Niet veel later begint de finale van het kogelstoten bij de vrouwen, wat een tweestrijd belooft te worden tussen Christina Schwanitz uit Duitsland en de thuisfavoriete Gong Lijao. Schwanitz lijkt duidelijk de overhand te hebben dit seizoen, maar de Chinese met de keiharde schreeuw gaat voor niks minder dan goud. Dat werd de laatste jaren overigens altijd gewonnen door Valerie Adams, maar de Nieuw-Zeelandse is niet op tijd hersteld van een blessure en zit thuis. Tot slot gaat Mo Farah op de 10.000 meter voor zijn derde mondiale titel op rij, waarbij vooral Ethopiërs als Imane Merga en Kenianen als Geoffrey Kamworor en Paul Tanui hem in de weg willen zitten. Trainingsmaatje Galen Rupp hoopt eveneens op de medailles.

Krijgen we voor de zoveelste keer de (volgens velen bloedirritante) 'Mobot' te zien na weer een gouden medaille van Farah? (PRO SHOTS/GEPA)
Krijgen we opnieuw de typische (maar volgens velen bloedirritante) 'Mobot' te zien na weer een gouden medaille van Farah? (PRO SHOTS/GEPA)

Tijd (NL) Onderdeel Medailles?
01:35 Marathon mannen Ja
03:00 Zevenkamp, 100 meter horden (Nadine Broersen, Anouk Vetter, Nadine Visser) Nee
03:30 Kwalificatie kogelslingeren mannen Nee
04:10 Kwalificatie kogelstoten vrouwen Nee
04:20 Zevenkamp, hoogspringen (Nadine Broersen, Anouk Vetter, Nadine Visser) Nee
04:25 Series 3000 meter steeplechase mannen Nee
05:15 Series 1500 meter vrouwen (Sifan Hassan, Maureen Koster) Nee
05:50 Series 800 meter mannen (Thijmen Kupers) Nee
06:40 Voorrondes 100 meter mannen Nee
12:30 Zevenkamp, kogelstoten (Nadine Broersen, Anouk Vetter, Nadine Visser) Nee
12:35 Series 400 meter horden mannen Nee
12:40 Kwalificatie polsstokhoogspringen mannen Nee
13:10 Kwalificatie hinkstapspringen vrouwen Nee
13:20 Series 100 meter mannen (Churandy Martina) Nee
14:05 Finale kogelstoten vrouwen Ja
14:15 Zevenkamp, 200 meter (Nadine Broersen, Anouk Vetter, Nadine Visser) Nee
14:50 Finale 10.000 meter mannen Ja