FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 22 augustus 2015

Vluchtelingen bestormen grens met Macedonië

Een grote groep vluchtelingen heeft zaterdag de grens met Macedonië bestormd. De Macedonische politie gebruikte flitsgranaten om een deel van de migranten tegen te houden, maar kon volgens een getuige niet verhinderen dat duizenden mensen via modderige velden de grens overstaken.

Het Balkanland besloot eerder deze week de noodtoestand af te kondigen omdat het de toestroom van vluchtelingen nauwelijks aankan. De Macedonische politie gebruikte vrijdag traangas en flitsgranaten om groepen vluchtelingen terug te drijven.

VN-vluchtelingenorganisatie Unhcr waarschuwde zaterdag dat duizenden asielzoekers onder slechte omstandigheden zijn gestrand in het grensgebied met Griekenland. Een medewerkster riep Macedonië op de vluchtelingen door te laten en daarbij prioriteit te geven aan kwetsbare groepen, zoals vrouwen, kinderen en zieke mensen.

Vluchtelingen bestormen grens met Macedonië
Vluchtelingen bestormen grens met Macedonië (Foto: ANP)

Debutant Kishna scoort bij thuiszege Lazio

Ricardo Kishna heeft zijn debuut in de Serie A opgeluisterd met een belangrijk doelpunt voor Lazio. De thuisploeg boekte daardoor een krappe zege op Bologna. Het werd 2-1. Kishna stond direct in de basis.  

Lazio begon in Stadio Olimpico prima aan het duel, want na ruim een kwartier kwam het team al op voorsprong. Lucas Biglia kreeg een afgeslagen bal voor zijn voeten, die hij met links in het doel schoof: 1-0. Kort na rust moest de Argentijn echter per brancard van het veld worden gedragen wegens een enkelblessure.

De Romeinen stonden op dat moment met 2-1 voor. Ricardo Kishna, deze zomer overgekomen van Ajax, wist na 23 minuten al zijn eerste treffer in de Serie A te maken. De twintigjarige aanvaller kon met links binnenschieten, nadat de defensie van Bologna een voorzet vanaf de linkerflank niet kreeg weggewerkt.

Kort voor de pauze bracht Bologna de spanning echter terug in de wedstrijd. Matteo Mancosu scoorde op aangeven van Franco Brienza. In de tweede helft bleven de doelpunten uit, waardoor Lazio dus met een zege aan het nieuwe seizoen begint. Rivaal AS Roma leverde eerder op de dag punten in bij Hellas Verona (1-1).

Marine Italië pikt drieduizend migranten op

De Italiaanse marine heeft zaterdag drieduizend migranten opgepikt, die met bootjes op de Middellandse Zee voeren. De kustwacht meldde dat de marine in actie kwam, nadat vanaf 22 migrantenboten hulpverzoeken waren binnengekomen.

De marine heeft tot dusver hulp kunnen bieden aan opvarenden van circa de helft van de boten. Het is nog niet bekend waar de migranten naartoe worden gebracht.

Marine Italië pikt drieduizend migranten op
Marine Italië pikt drieduizend migranten op (Foto: ANP)

Uitslagen Eredivisie 22/08/2015

Het Abe Lenstra-stadion van sc Heerenveen blijft een onneembare vesting voor PSV. Na drie nederlagen op rij in Friesland moest de landskampioen zaterdag genoegen nemen met een punt: 1-1. Beide ploegen zijn dit seizoen na drie competitiewedstrijden, waarin ze vijf punten pakten, nog ongeslagen.

sc Heerenveen

1 - 1

PSV

 55' Cavlan(pen)    66' L.de Jong
 
 Gele kaart: Pröpper (PSV)
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 24645
Arbiter: Braamhaar
 
Opstelling:   Opstelling:
Mulder
v.Anholt
St.Juste
Bijker
Cavlan
v.d.Boomen (Otigba/71)
v.d.Berg
Thern (Marzo/87)
Slagveer
Te Vrede (Veerman/11)
Larsson
  Zoet
Arias
Bruma
Isimat-Mirin
Brenet
Pröpper
Guardado
Maher
Narsingh
L.de Jong
Lestienne (Pereiro/74)

Vooral dankzij vier goals van Oussama Tannane voor rust heeft Heracles Almelo met 1-6 gewonnen bij SC Cambuur. Tannane is de eerste speler in de Eredivisie die vier keer scoort in de eerste helft sinds Nikos Machlas in 1997 namens Vitesse.

sc Cambuur Leeuwarden

1 - 6

Heracles Almelo

 81' Ogbeche    7' Tannane
 21' Tannane (pen) 
 29' Tannane
 41' Tannane
 58' Weghorst
 82' Bruns
 
 Gele kaart: v.d.Laan, Peersman, Mac-Intosh (sc Cambuur Leeuwarden), Fledderus, Zomer (Heracles Almelo)
 
Stadion: Cambuur Stadion, Leeuwarden
Toeschouwers: 9630
Arbiter: Liesveld
 
Opstelling:   Opstelling:
Nienhuis
Anderson
Mac-Intosh
v.d.Laan (Barto/46)
Peersman
Bakker
Overgoor
v.d.Streek (Heerings/63)
Rosheuvel (Berisha/46)
Ogbeche
Narsingh
  Castro
Droste
Te Wierik
Zomer
Fledderus (Gosens/76)
Pelupessy
Bel Hassani
Darri (Gladon/73) Brus
Weghorst
Tannane (v.Ooijen/84)

Jimmy Fallon breekt tand op medicijntube

Jimmy Fallon heeft bij de verzorging van zijn ringvinger weer een huishoudelijk ongelukje gehad. De presentator van The Tonight Show brak ditmaal een stukje van zijn tand af toen hij met zijn voortanden een medicijntube probeerde te openen.

''Stukje van van voortand is afgebroken toen ik een tube met reparatiegel voor littekenweefsel probeerde te openen'', schrijft de talkshowpresentator op Instagram bij zijn selfie in de tandartsstoel. ''Beste zomer ooit."

Fallon verloor in juni bijna een kootje van zijn ringvinger toen hij in de keuken van zijn huis struikelde en daarbij zijn val probeerde te breken. Hij lag tien dagen in het ziekenhuis, waar hij een operatie onderging. Uit zijn voet is een ader gehaald om daarmee de vinger te redden, weet Us Weekly.


Jimmy Fallon breekt tand op medicijntube (Foto: BuzzE)

Chris Brown noemt album naar dochtertje

Chris Brown heeft zaterdag de titel van zijn nieuwe album bekendgemaakt. De zanger noemt het album naar zijn dochter Royalty.

In maart werd bekend dat Chris een dochter heeft. De moeder is Nia Guzman, een voormalig fotomodel waar hij geen relatie meer mee heeft. Het meisje vierde eind mei haar eerste verjaardag. Chris deelt regelmatig foto's van Royalty met zijn volgers op Instagram.

Het nieuwe album van Chris Brown verschijnt volgens Billboard in het najaar.

Chris Brown noemt album naar dochtertje
Chris Brown noemt album naar dochtertje (Foto: BuzzE)

Brons voor Postma en Mulder/De Koning

Finnzeiler Pieter-Jan Postma heeft zaterdag tijdens het olympisch testtoernooi in Rio de Janeiro genoegen moeten nemen met de derde plaats in de eindstand. Het was voor de 33-jarige Fries, die vanaf de eerste dag leidde, echter een bronzen medaille met een goud randje. Met zijn klassering bij de eerste drie in Brazilië voldeed hij aan de Nederlandse kwalificatie-eisen voor Rio 2016.

Toch is de tweevoudige olympiër nog niet zeker van zijn derde olympische startbewijs na Peking 2008 (veertiende) en Londen 2012 (vierde). Postma eindigde vorig jaar bij het WK op de teleurstellende 26e plaats. Daarmee verzuimde hij een startplaats namens Nederland veilig te stellen. Dat moet nog gebeuren bij het WK in Nieuw-Zeeland of tijdens de olympische zeilweek volgend jaar voor de kust van Mallorca.

In de Nacra17 veroverden Mandy Mulder en Coen de Koning eveneens brons. Zij zijn al zeker van een olympisch ticket.

Brons voor Postma en Mulder/De Koning
Brons voor Postma en Mulder/De Koning (Foto: ANP)

Dode door gevechten bij Turkse legerpost

Bij gevechten met Koerdische strijders is vrijdagavond een Turkse legerofficier om het leven gekomen. De opstandelingen openden met raketwerpers en automatische wapens de aanval op een buitenpost van het leger in de zuidoostelijke provincie Sirnak.

De aanvallers behoorden volgens veiligheidsbronnen tot de Koerdische PKK-beweging. Kampen van de verboden Koerdische Arbeiderspartij zijn sinds eind juli honderden keren bestookt door de Turkse luchtmacht. De regering zei daarmee te reageren op aanvallen op agenten en militairen.

Het vuurgevecht van vrijdagavond zou ongeveer een uur hebben geduurd. De kapitein die de leiding had over de buitenpost, overleed later in een legerziekenhuis aan zijn verwondingen. De man is voor zover bekend het enige slachtoffer.

Sirnak was eerder deze maand ook al het toneel van een geweldsuitbarsting. Zo kwamen vier politieagenten om het leven door een bermbom. Ook sneuvelde er een militair toen een helikopter werd beschoten. Daarbij raakte zeven collega's van het slachtoffer gewond.

Dode door gevechten bij Turkse legerpost
Dode door gevechten bij Turkse legerpost (Foto: ANP)

HSV in slotfase langs VfB Stuttgart

Hamburger SV leek ook het tweede competitieduel te gaan verliezen, maar tegen mede-degradatiekandidaat VfB Stuttgart werd in de slotfase een 1-2 achterstand omgebogen: 3-2.

HSV en Stuttgart streden vorig seizoen tot aan de laatste speeldag voor lijfsbehoud. Beide teams wisten zich uiteindelijk nipt te handhaven. Zaterdagavond stonden de twee in het Volksparkstadion in Hamburg recht tegenover elkaar. De bezoekers uit Stuttgart waren in de beginfase de sterkere partij en vertaalden het overwicht na 23 minuten in een voorsprong.

Daniel Ginczek rondde koelbloedig af op aangeven van Daniel Didavi, 0-1. Na de goal leek al het vertrouwen bij HSV te zijn weggevloeid, maar na ruim een half uur spelen viel uit het niets de gelijkmaker. Bij een lange bal van Johan Djourou zag de Stuttgart-defensie er niet goed uit. Michael Gregoritsch kon er in alle vrijheid met de bal vandoor, Ivo Ilicevic nam over en schoot raak, 1-1

Nog voor rust stelde Ginczek op aangeven van Cristian Gentner orde op zaken, 2-1. Na de pauze kreeg Stuttgart al snel een teleurstelling te verwerken. Florian Klein pakte binnen een minuut zijn eerste én tweede gele kaart en moest dus met rood van het veld. Stuttgart hield het met één man minder heel compact en voorkwam op deze manier lange tijd een tegendoelpunt.

HSV leek de manmeersituatie niet uit te gaan buiten, want de thuisploeg wist voorin weinig af te dwingen. Het leek zelfs eerder 1-3 te worden dan 2-2. Vijf minuten voor het eindsignaal was het geluk dan toch met de thuisploeg. De bal belandde bij een afstandsschot via de rug van een Stuttgart-verdediger recht voor de voeten van Pierre-Michel Lassoga, die eenvoudig binnen kon tikken: 2-2.

Lasogga was een paar minuten later belangrijk bij de winnende treffer van Djourou. De beresterke Lasogga legde een voorzet met zijn hoofd perfect neer voor de opgekomen verdediger Djourou, die het leer beheerst in de rechteronderhoek legde, 3-2. Stuttgart blijft door het verlies op nul punten staan. HSV heeft door de zege drie punten uit twee duels.

BMC wint ook in Spanje de ploegentijdrit

De specialisten van BMC hebben zaterdagavond de omstreden ploegentijdrit in de Ronde van Spanje gewonnen. De Amerikaanse ploeg legde het parcours van 7,4 kilometer over grindpaden, zandwegen, rubberen matten en een voetgangersbrug langs de Zuid-Spaanse kust bij Marbella af in 8.10. De equipe was daarmee een seconde sneller dan Tinkoff-Saxo en Orica-GreenEdge.

BMC won eerder dit seizoen ook al de ploegentijdrit in de het Critérium du Dauphiné én de Tour de France. Peter Velits kwam als eerste van het team over de finish en mag morgen starten in de rode leiderstrui.

Over de openingsetappe was vooraf veel te doen. Renners noemde de veredelde strandrace te gevaarlijk. Vanwege de klachten bepaalde de organisatie dat de tijdsverschillen niet worden meegenomen in het algemeen klassement. Ongelukken gebeurden er niet.

De Nederlandse ploeg LottoNL-Jumbo was onder andere door het sleurwerk van Maarten Tjallingii lang de snelste maar eindigde uiteindelijk op een uitstekende vierde plaats. Martijn Keizer mocht de combinatietrui aantrekken, omdat hij de eerste van het team was. De overige truien gingen naar Peter Sagan van Tinkoff-Saxo (groene trui) en Cameron Meyer van Orica (bergtrui).

BMC wint ook in Spanje de ploegentijdrit
BMC wint ook in Spanje de ploegentijdrit (Foto: ANP)

Uitslag Roda JC - De Graafschap

Roda JC heeft de tweede overwinning in de Eredivisie geboekt. De ploeg uit Kerkrade versloeg in eigen huis De Graafschap met 1-0. De Superboeren zijn na drie duels nog altijd puntloos. Hoogtepunt in de wedstrijd was de goal van Van Hyfte die voor leek te zetten, maar in de korte hoek doelman Jurjus verschalkte.

Tom van Hyfte maakte de enige goal in de wedstrijd (Pro Shots/Henk Korzelius)
Tom van Hyfte maakte de enige goal in de wedstrijd (Pro Shots/Henk Korzelius)

Roda JC

1 - 0

De Graafschap

37' Van Hyfte    
 
Gele kaart: Griffiths, (Roda JC), Vida, (De Graafschap)
 
Stadion: Parkstad Limburg Stadion, Kerkrade
Toeschouwers: 13.130
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Van Leer
Dijkhuizen
Swinkels
Sankoh
Monteyne
Noor
Griffiths
Van Hyfte (Van Son/71)
Faik
Gyasi (Paulissen/76)
A.Jansen (Cicilia/87)
  Jurjus
Straalman
Pröpper
Linthorst (Tesselaar/66)
Bouma
Vida
Smeets
Bannink (El Jebli/71)
Tarfi
Kabasele
Quekel (Vermeij/62)

'Schutter Thalys mogelijk actief binnen IS'

De man die gisteren een aanslag in de Thalys wilde plegen heeft mogelijk meegedaan aan acties in Syrië van de terreurgroep Islamitische Staat (IS). Hij zou op 10 mei het vliegveld BerlinTegel hebben ingecheckt voor een vlucht naar Istanbul en vandaar naar Syrië zijn gereisd.

Bronnen bij Duitse veiligheidsdiensten hebben dat tegen de krant Frankfurter Allgemeine Zeitung gezegd. Eerder zaterdag meldde de Spaanse krant El País dat de schutter in de Thalys de 26-jarige Marokkaan Ayoub El Kahzzani is. Hij woonde een jaar lang in Algeciras in het zuiden van Spanje en zou in maart 2014 naar Frankrijk zijn verhuisd.

El Kahzzani was bij de Spaanse veiligheidsdiensten in beeld om zijn radicaal-islamitische overtuigingen. De Spaanse inlichtingendiensten zouden hun Franse collega's al geruime tijd geleden hebben gewaarschuwd dat "ze een zeer radicale en mogelijk gevaarlijke persoon"op hun grondgebied hadden.

De schutter zelf beweert overigens dat hij alleen maar een overval wilde plegen, maar die verklaring valt natuurlijk niet serieus te nemen.

'Schutter Thalys mogelijk actief binnen IS'
'Schutter Thalys mogelijk actief binnen IS' (Foto: ANP)

Menners prolongeren titel op EK vierspannen, Chardon wint individueel zilver

De Nederlandse ploeg heeft zaterdag bij de Europese kampioenschappen vierspannen in Aken de titel veroverd. IJsbrand Chardon, Koos de Ronde en Theo Timmerman haalden het EK-goud binnen. Twee jaar geleden eindigde Oranje in Hongarije in de landenwedstrijd eveneens op de eerste plaats.

Over eindklassement bestond in Aken lange tijd onduidelijkheid. Aanvankelijk belandde Chardon ook op de eerste plaats in de individuele rangschikking. De Duitser Michael Brauchle tekende echter met succes beroep aan tegen de uitslag na een foutieve tijdwaarneming tijdens de cross-country. Daardoor ging de Europese titel alsnog naar Brauchle, met zilver voor Chardon en brons voor De Ronde.

Oranje pakt EK-goud in Aken

Oranje pakt EK-goud in Aken (Foto: ANP)

Ecclestone blokkeerde toegangspas Van der Garde op Spa

Formule 1-baas Bernie Ecclestone heeft gisteren de toegangspas van Giedo van der Garde voor het paddock op Spa-Francorchamps geblokkeerd. De Brit deed dit op aandringen van Monisha Kaltenborn, teambaas van Sauber.

Van der Garde eiste eerder dit jaar in Australië een racestoeltje bij Sauber op met een geldig racecontract op zak. Uiteindelijk kwam er een einde aan de soap doordat de advocaten van beide partijen een schikking troffen. Naar verluidt zou toen in Melbourne Ecclestone Kaltenborn beloofd hebben dat zij Van der Garde nooit meer in levende lijve hoefde te zien.

Gisteren Tweette de Nederlander dat hij op weg was naar de paddock op Spa, maar dat Sauber zich geen zorgen hoefde te maken. Op aandringen van Kaltenborn blokkeerde Ecclestone hierna de toegangspas van Van der Garde. F1-teams mochten de coureur geen pas meer verstrekken, maar de rechterhand van Ecclestone had dit niet gemeld aan bandenleverancier Pirelli die hem toch een pas gaf. Uiteindelijk kwam Van der Garde toch de paddock binnen op een anonieme pas van Mercedes. Daar sprak hij met Mercedes-motorsportbaas Toto Wolff over een mogelijk stoeltje in de DTM voor 2016.

105 plaatsen gridstraf McLaren in België

Het Formule 1-team McLaren heeft tijdens het grandprixweekend in België een dubieus record in handen gekregen. Door een dubbele motorwissel bij coureurs Fernando Alonso en Jenson Button hebben ze in totaal 105 (!) plaatsen gridstraf voor de race van morgen opgelegd gekregen.

Alonso had al een gridstraf van 30 posities staan en Button 25 posities, maar omdat de Honda-krachtbronnen met enkele andere onderdelen vanochtend nogmaals gewisseld zijn, zijn er per coureur nog eens 25 strafplaatsen op de grid bijgekomen.

Gevolgen heeft deze megastraf sinds de recente aanpassing van de regels niet meer. Alonso zal in de race op Spa-Francorchamps vanaf plaats twintig vertrekken en Button vanaf de negentiende stek. Een plek hiervoor start Max Verstappen die ook met een wissel van zijn Renault-motor te maken kreeg.

Defoe bezorgt Advocaat eerste punt

Jermain Defoe heeft zijn club Sunderland in de derde speelronde van de Premier League zaterdag het eerste punt bezorgd. Defoe zorgde in de thuiswedstrijd tegen Swansea City voor de gelijkmaker na een voorzet van Jeremain Lens, 1-1.

Sunderland met trainer Dick Advocaat was het seizoen slecht begonnen en stond met twee nederlagen onderaan in de competitie. Patrick van Aanholt speelde zaterdag de hele wedstrijd mee bij Sunderland. Lens werd in de slotminuut vervangen. Het gelijkspel brengt de club nog niet verder in de rangschikking.

Leicester City verloor voor het eerst punten dit seizoen maar blijft ongeslagen door een gelijkspel thuis tegen Tottenham Hotspur (1-1). Nacer Chadli (voorheen FC Twente) gaf Dele Alli de kans om zijn eerste goal te maken voor de Spurs maar Leicester trok de stand vrijwel meteen gelijk door een score van de Algerijn Riyad Mahrez.

Stoke City speelde met de Nederlanders Marco van Ginkel, Ibrahim Afellay en Erik Pieters in de basis gelijk bij het gepromoveerde Norwich City (1-1). Aston Villa verloor de uitwedstrijd bij Crystal Palace met 2-1. Verdediger Leandro Bacuna speelde in Londen negentig minuten mee bij Aston Villa.

Callum Wilson heeft Bournemouth aan de eerste zege van dit seizoen geholpen. De aanvaller scoorde maar liefst drie keer in het uitduel met West Ham United (3-4). Bournemouth promoveerde vorig seizoen naar het hoogste niveau van Engeland. De nieuwkomer verloor de eerste twee competitieduels.

Sluipen in Rise of the Tomb Raider

Op Gamescom werd een nieuwe demo getoond van Rise of the Tomb Raider. Het was een mooie demo, maar voor velen was de grote hoeveelheid schietgevechten een domper. Om deze fans tegemoet te komen, heeft Square-Enix een nieuwe demo geupload op het youtube-kanaal van Tomb Raider.

De demo laat dezelfde gebieden zien als op Gamescom, maar dit keer met een geheel andere aanpak. Vijanden ontwijken en rondsluipen in plaats van de schietgevechten aangaan. De beelden zijn hieronder te bekijken.

Hoe speel jij Tomb Raider liever? Sluipend of Terminator-stijl?

Vanaf 6 november dansen in Persona

Persona 4: Dancing All Night is een spin-off van een spin-off. Juist. In de game dans je met bekende Persona-personages. Door de juiste input te geven op het juiste moment, dans je de sterren van de hemel.

De game komt 6 november naar PlayStation Vita. Op die datum verschijnt er ook een speciale Disco Fever Edition, met cd's, een pouch, een sleutelhanger, een verzameldoos en een faceplate voor de Vita zelf.

'Treiterende leraren aanpakken'

Pabo's en andere lerarenopleidingen moeten meer doen om pestgedrag onder leraren aan te pakken. Dat stelt CNV Onderwijs zaterdag, naar aanleiding van de zelfmoord van een docente van een school in Maastricht. In haar afscheidsbrief geeft ze hiervan de schuld aan haar pestende collega's.

De onderwijsbond constateerde al eerder dat niet alleen kinderen elkaar treiteren, maar dat dit ook vaak onder leraren onderling voorkomt. Uit onderzoek van CNV onder 4000 leraren blijkt dat ruim één op de tien daar mee te maken krijgt. Het pesten varieert van roddelen en bijnamen geven tot het negeren of niet uitnodigen voor vergaderingen.

"Scholen hebben vaak wel pestbeleid gericht op leerlingen, maar niet op personeel. Verder zou het probleem meer en eerder benoemd moeten worden, omdat stilhouden geen oplossing is", aldus CNV.

'Treiterende leraren aanpakken'
'Treiterende leraren aanpakken' (Foto: ANP)

Bayern wint in slotfase ondanks recordtreffer Hoffenheim, Schalke vergeet te winnen

Bayern München heeft zaterdagmiddag op de valreep gewonnen van 1899 Hoffenheim. Nadat Bayern razendsnel op achterstand kwam, knokte de Rekordmeister zich terug en won met 1-2.

Het duurde welgeteld negen (!) seconden toen Hoffenheim op voorsprong kwam. Er was koud afgetrapt toen de thuisploeg kon profiteren van miscommunicatie in de Bayern-verdediging. Kevin Volland kon uiteindelijk profiteren van de misstanden. Met zijn snelle treffer schoot hij zichzelf de recordboeken in. Het bleek een evenaring van de snelste treffer ooit in de Bundesliga.

Bayern was daardoor enige tijd van slag. Toch kwam de Rekordmeister vier minuten voor rust op gelijke hoogte. Aanvaller Thomas Müller bleek trefzeker. Arjen Robben begon overigens in de basis. De Nederlander is weer terug van een lange blessureperiode en aast op revanche. Na krap een uur spelen werd de sterspeler gewisseld door trainer Pep Guardiola.

Toen Jerome Boateng met nog zeventien minuten spelen zijn tweede gele kaart (en dus rood) kreeg en daarmee ook nog een strafschop veroorzaakte, leek Hoffenheim het duel naar zich toe te trekken. Het was Eugen Polanski die het buitenkansje wilde benutten, maar hij faalde in de afronding vanaf elf meter. Bayern sloeg daarna genadeloos hard toe.

Het kon bijna niet anders. Zo snel als de regerend kampioen op achterstand kwam, zo genadeloos sloeg de ploeg in blessuretijd toe: op aangeven van Douglas Costa was het Robert Lewandowski die Hoffenheim in rouw dompelde: 1-2. Daarmee kwamen de mannen van Guardiola erg goed weg.


VfL Wolfsburg-aanvaller Bas Dost beleefde zaterdagmiddag een teleurstellende voetbalwedstrijd tegen 1.FC Köln. Het duel eindigde verrassend in 1-1.

De bezoekers werden vanaf het begin naar de keel gegrepen. Opgezweept door het thuispubliek, dwong de ploeg uit Keulen de Volkswagen club dan ook helemaal terug. Vooral het centrale middenveld van de Wolfsburgers zag er zeer zwak uit. Luiz Gustavo en Aaron Hunt liepen elkaar continu in de weg.

Druk van de thuisploeg betekende niet automatisch dat zij achter elkaar kansen creëerden. Beide elftallen hadden daar namelijk wat moeite mee. Nadat Simon Zoller een sprintduel won van zijn directe tegenstander Naldo, kon hij de uitgelopen Koen Casteels verslaan: 1-0.

Na de theepauze ging Wolfsburg aan de hand van Kevin De Bruyne nadrukkelijk opzoek naar de gelijkmaker. Mogelijkheden waren er dan ook wel te noteren voor Die Wölfe. Om de ambities nog wat meer kracht bij te zetten wisselde coach Dieter Hecking Ivan Perisic voor Nicklas Bendtner. En die wissel bleek goud waard.

Zeven minuten voor het einde van de reguliere speeltijd was het de Deense aanvaller die aan het einde stond van een prima Wolfsburg-aanval. De voormalige aanvaller van Arsenal hoefde de bal alleen maar binnen te tikken: 1-1. Verder dan de gelijkmaker kwamen Dost en co niet meer.


Klaas-Jan Huntelaar is er niet in geslaagd om met Schalke de tweede Bundesliga-wedstrijd van het seizoen te winnen. In Gelsenkirchen bleef het 1-1 tegen SV Darmstad.

Der Königsblauen zetten vanaf de beginfase pressie op de promovendus. Met mooie aanvallen werden de gasten ver teruggedrongen. Daardoor werd Darmstadt gedwongen tot countervoetbal, wat zich in de negende minuut verrassend uitbetaalde, toen Konstantin Rausch de degradatiekandidaat op voorsprong bracht; 0-1.

Een momentum waarop niemand met een Schalke-shirt zowel op het veld, als op de tribune, had gerekend. Toch liet de ploeg van Huntelaar het er niet bij zitten. Dat bleek ook uit het balbezit percentage, dat aan het einde van het eerste bedrijf op 88 procent (!) bleeft steken voor Schalke.

Het goede spel in de eerste helft werd aan het begin van de tweede gelijk uitbetaald. Steunpilaar Julian Draxler kon na een prima aanval via aankoop Franco Di Santo de bal in het net werken, met een terechte 1-1 tot gevolg. Schalke drong daarna nog aan en kreeg nog kansen op meer, maar deze waren niet meer besteed aan de mijnwerkersclub.

Meldingen over foute FIFA stromen binnen

Er zijn meer dan honderd meldingen van verdachte financiële acitiviteiten die te maken hebben met de toewijzing van de WK's voetbal aan Rusland en Qatar. Dat meldde zaterdag justitie in Zwitserland, die onderzoek doet naar corruptie binnen de wereldvoetbalbond FIFA.

De FIFA ligt sinds het verkiezingscongres in mei onder het vergrootglas bij het Openbaar Ministerie in Zürich. Dat onderzoekt met name omkoping bij de toewijzing van de eindrondes in 2018 aan Rusland en in 2022 aan Qatar.

De Amerikaanse justitie heeft de FIFA ook op de korrel en doet onderzoek naar corruptie en omkoping binnen de mondiale voetbalorganisatie. Er zijn veertien mensen opgepakt in deze zaak, onder wie negen voetbalofficials.

Meldingen over foute FIFA stromen binnen
Meldingen over foute FIFA stromen binnen (Foto: ANP)

Weer levenslang voor leider Moslimbroeders

Het hoofd van de Moslimbroederschap, Mohammed Badie, is zaterdag in Egypte voor de zesde keer veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Ook andere hoge leiders van de islamitische organisatie kregen te horen dat ze de rest van hun leven achter de tralies zitten.

Badie moest zich verantwoorden voor een aanval op een politiebureau, waarbij in 2013 vijf doden vielen. Het was bepaald niet de eerste keer dat hij voor de rechtbank moest verschijnen. Zo werd Badie ook al twee keer ter dood veroordeeld.

Tijdens de zitting werden zo'n tweehonderd vonnissen uitgesproken. Meer dan zeventig mensen werden bij verstek veroordeeld tot levenslang. Nog eens 28 personen kregen tien jaar cel en 68 verdachten werden vrijgesproken. De aanklachten varieerden van moord tot het stelen van wapens en vandalisme.

Het komt vaker voor dat er honderden aanhangers van de Moslimbroederschap worden veroordeeld tot lange celstraffen of de doodstraf. Nadat president Mohamed Mursi was afgezet door het leger, werd de beweging aangewezen als terroristische organisatie.

Weer levenslang voor leider Moslimbroeders
Weer levenslang voor leider Moslimbroeders (Foto: ANP)

Zelfmoordenaar richt bloedbad aan in Kabul

Een zelfmoordterrorist heeft zaterdag een bom laten ontploffen in de Afghaanse hoofdstad Kabul en zeker tien mensen met hem de dood in gesleept. Circa zeventig anderen raakten gewond, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Buitenlandse militairen zouden het doelwit zijn van de dader, maar de meeste slachtoffers waren burgers. Onder de doden is ook een Amerikaanse burger.

De straat is volgens een getuige bezaaid met glasscherven. De gewonden worden op brancards weggedragen door ambulancepersoneel.

Kabul wordt de laatste tijd vaker opgeschrikt door aanslagen, met tientallen doden en honderden gewonden tot gevolg. Er ontploften deze maand onder meer explosieven bij het internationale vliegveld van Kabul en een complex van het leger in de hoofdstad.

Zelfmoordenaar richt bloedbad aan in Kabul
Zelfmoordenaar richt bloedbad aan in Kabul (Foto: ANP)

Hockeysters vernederen Polen op EK, hattrick voor jubilerende Hoog

Op een prachtige zomerse dag in het Queen Elizabeth Olympic Park hebben de hockeydames hun openingswedstrijd van het EK in Londen met 9-0 gewonnen van Polen. De eerste horde op weg naar de negende Europese titel is daarmee genomen.

Polen was duidelijk niet gekomen om ook maar in de buurt te komen van Oranje-keepster Anne Veenendaal. Zij kreeg voor deze wedstrijd het vertrouwen van bondscoach Marijne en debuteert – tijdens haar tweede interland – op een groot toernooi. Daarmee is Veenendaal met haar 19 jaar de een-na-jongste debuterende Oranje-doelvrouw, na eerste keepster Sombroek.

De Poolse vrouwen waren het veld op gekomen om het Oranje lastig te maken door compact te verdedigen. Daar slaagden ze aanvankelijk goed in. Nederland kwam via korte combinaties wel een aantal keer dichtbij een doelpunt, maar de aanvallen smoorden in de cirkel.

Tot drie minuten voor het einde van het eerste kwart. Kelly Jonker brak dan toch de ban voor Oranje. Dat leek het zetje dat Nederland nodig had. Nog in dezelfde minuut haalde Eva de Goede geweldig uit.

Het duurde in het tweede kwart vijf minuten voordat Nederland de draad van het scoren weer oppakte. Na wat schaarse pogingen van Polen om de helft van Oranje te bereiken, verschalkte Dirkse van den Heuvel doelvrouw Kucharska met een droge knal.

Vervolgens was het aan Ellen Hoog, die alle ruimte kreeg geboden in haar 200ste interland. De routinier had vervolgens geen moeite het net te vinden. Een haast identieke situatie deed zich in de laatste minuut voor rust voor, waarmee de jubilaris de ruststand bepaalde op 5-0.

In het begin van de tweede helft combineerde Oranje er wederom vrolijk op los. Dat resulteerde direct in een doelpunt na een perfect uitgevoerde aanval, die eindigde via de liggende stick van Kelly Jonker in het dak van het doel. Vervolgens duurde het even voordat Paumen uit een strafcorner haar eerste doelpunt van het toernooi kon maken.

In het vierde kwart leek het Nederlands Elftal wat gas terug te nemen. Maar een fout van de vervangster van de uitstekend keepende Poolse doelvrouw, bezorgde Ellen Hoog een niet te missen kans. Hoog maakte haar derde van de middag. Een minuut later mocht Marloes Keetels een vloeiende aanval langs een vermoeid ogende Poolse verdediging afronden. Daarmee was de eindstand bepaald.

15 mensen onwel, flat ontruimd

In een flatgebouw aan de Berghofstraat in Eygelshoven (gemeente Kerkrade) zijn zaterdagmiddag vijftien mensen onwel geworden. Het gaat om dertien bewoners en twee brandweerlieden. De oorzaak daarvan is volgens een woordvoerster van de brandweer nog niet bekend. De flat is ontruimd.

Vlak voor 14.00 uur werd de ambulancedienst gealarmeerd. De hulpdiensten sloegen groot alarm. Volgens de woordvoerster klagen de getroffen bewoners over prikkelende ogen en hoesten. Het gaat om een flat met achttien appartementen.

15 mensen onwel, flat ontruimd
15 mensen onwel, flat ontruimd (Foto: ANP)

Straaljager stort neer in Groot-Brittannië

Een gevechtsvliegtuig is zaterdag tijdens een luchtshow in het Britse graafschap West Sussex neergestort op een aantal auto's. Daarbij zijn volgens de BBC meerdere slachtoffers gevallen, maar over hun toestand is niets bekendgemaakt.

Een getuige beschreef hoe het toestel neerstortte na een mislukte looping. "Toen hij uit de loop kwam dacht ik: je vliegt te laag, trek op", zei een toeschouwer tegen de Britse omroep. De crash ging gepaard met een vuurbal en dikke, zwarte rookwolken.

Het toestel raakte volgens de hulpdiensten een aantal voertuigen op een weg naast het vliegveld. Daarna zou de straaljager, naar verluidt een jet van het type Hawker Hunter, terecht zijn gekomen in de struiken.

Straaljager stort neer in Groot-Brittannië
Straaljager stort neer in Groot-Brittannië (Foto: ANP)

Gebrek aan goals breekt Manchester United op tegen Newcastle

Manchester United is er niet in geslaagd om de derde competitiezege op rij te boeken. In eigen huis hield Newcastle United de ploeg van Louis van Gaal op 0-0.

In een moordend tempo startte Manchester United uitstekend. De thuisploeg liet Newcastle er totaal niet aan te pas komen en kreeg meerdere goede mogelijkheden op een goal. Al snel liet Wayne Rooney het net achter Tim Krul bollen, maar de treffer ging wegens buitenspel niet door. Achteraf bleek dat een onterechte beslissing.

Na een klein half uur ging de storm van United wat liggen, en uit het niets was Newcastle daarna dicht bij een goal. Spits Mitrovic kopte buiten bereik van doelman Romero op de dwarsligger. Het was voor Newcastle de enige grote mogelijkheid van de eerste helft.

Ook in de tweede helft werd lang het hoge niveau van in de openingsfase niet gehaald. Met nog een kwartier te spelen zette Manchester United de gashendel weer vol open. Mata volleerde over na een voorzet van Rooney en Krul kreeg wederom warme handschoenen van het aantal balcontacten.

Invaller Javier Hernández kreeg tien minuten voor tijd de kans van de wedstrijd. De Mexicaan kreeg de bal uit de kluts voor zijn voeten, maar kon het net niet vinden. Krul redde knap en hield zijn ploeg op de been. United kwam met een slotoffensief, waarin de defensie van Newcastle continue onder druk werd gehouden.

In de extra tijd kopte Chris Smalling een corner van Memphis Depay op de binnenkant van de paal. In de tegenaanval kreeg United nog bijna het deksel op de neus. Invaller en aanwinst Florian Thauvin kwam een teen tekort om een zege voor Newcastle te bewerkstelligen. Ondanks die gemiste kans keren de bezoekers huiswaarts met na zeven uitnederlagen op rij een punt als resultaat: 0-0.

Darter Taylor wint opnieuw in Australië

Darter Phil Taylor heeft na de Perth Darts Masters van vorige week ook de Sydney Darts Masters op zijn naam geschreven. In de finale van het toernooi won hij met 11-3 van Adrian Lewis, die in de halve finale nog te sterk was voor Raymond van Barneveld. Taylor won vorige week ook al de Perth Dart Masters. 

Taylor won eerst in de halve finale van met 10-7 van Peter Wright. The Power was ook goed voor een negendarter. De eerste negendarter ooit tijdens een toernooi van de World Series.

De negendarter van Phil Taylor in Sydney. (Bron: YouTube)

Van Barneveld en Lewis waren aan elkaar gewaagd. Met finishes van 90 en 96 kwam Barney op 2-0, maar de volgende vier legs gingen naar Jackpot. Dit verschil van twee legs bleef zo tot 8-6 in het voordeel van Lewis. Van Barneveld wist terug te breaken en daarna op gelijke hoogte te komen. Het werd zelfs 9-8 voor de Hagenees, maar Lewis gooide op het beslissende moment 167 uit om op 9-9 te komen.

De laatste leg werd begonnen door Van Barneveld. Lewis gooide als eerste een 180'er en kreeg als eerste de kans om de partij uit te gooien en deed dat ook.

De finale was heel tussen Taylor en Lewis was heel eenzijdig. The Power won met 11-3 en is net zoals vorig jaar de beste in Sydney. De darters hebben nog één toernooi voor de World Series in Oceanië voor de boeg. Volgende week is de Auckland Darts Masters in Nieuw-Zeeland.

F1-baas Ecclestone drinkt melk met boze boeren

Formule 1-baas Bernie Ecclestone heeft zaterdag een boerenprotest ingedamd bij de Grand Prix van België. De 84-jarige Brit liet zich verleiden tot een onderonsje met een aantal boze melkveehouders door een glaasje melk met ze te drinken in het fandorp. Hij voorkwam daarmee dat de boeren, die acties voeren voor een hogere melkprijs, toegangswegen zullen blokkeren naar het circuit van Spa-Francorchamps.

Een woordvoerder van de politie zei dat de boeren zouden afzien van harde acties als ze met Ecclestone mochten praten. De Brit toonde zich niet de beroerdste. "Ik was er al niet bang voor dat ze wegen zouden blokkeren", vertelde de commerciële baas van de koningsklasse nadat hij had geproefd van de melk.

De Grand Prix van België verwacht dit weekeinde zo'n 150.000 autosportfans, onder wie tienduizenden Nederlanders. Die komen vooral voor Max Verstappen.

Ecclestone drinkt melk met boze boeren
Ecclestone drinkt melk met boze boeren (Foto: ANP)

Farah en Schwanitz eerste wereldkampioenen atletiek

De Britse atleet Mo Farah is voor de tweede keer op rij wereldkampioen geworden op de 10.000 meter. De pupil van de controversiele coach Alberto Salazar versloeg in 27.01,13 de twee Kenianen Geoffrey Kamworor (27.01,76) en Paul Tanui (27.02,83). 

De race verliep voor de tweemaal olympisch kampioen niet vlekkeloos. Tweemaal kwam hij bijna te val nadat hij een versnelling plaatste. Ook wist Farah tot aan de finish niet af te rekenen met de twee Kenianen die goed konden aanklampen, maar net niet genoeg snelheid hadden om de geboren Somaliër te verslaan. 

De ploeg waar de 32-jarige Londenaar traint, kwam de afgelopen maanden geregeld in opspraak. Coach Salazar wordt door het BBC programma Panorama ervan beschuldigd doping te verstrekken onder zijn atleten. De Brit werd in die documentaire zelf niet beschuldigd, maar kwam later zelf negatief in het nieuws, nadat bekend werd gemaakt dat hij twee dopingtests onregelementair heeft gemist. Trainingsmaatje Galen Rupp, ook beschuldigd van dopinggebruik, werd vijfde in deze race. 

Kogelstoten dames

Kogelstootster Christina Schwanitz heeft de titel gepakt bij het kogelstoten voor dames. De Duitse stootte de kogel in haar derde poging naar een afstand van 20,37 meter. Daarmee passeerde ze thuisfavoriete Lijiao Gong die niet verder kwam dan 20,30 meter. Michelle Carter kon niet meegaan in het geweld van de twee topatleten, maar werd wel derde met een afstand van 19,76 meter. 

Schwanitz werd vooraf gezien als de grote favoriete voor het goud, maar had het toch nog verassend moeilijk met de Chineze. De 29-jarige Duitse had de drie beste seizoensprestaties op haar naam staan, maak kon niet in de buurt komen van haar prestatie van 20,77 meter die ze eerder leverde dit seizoen in Beijing. 

F1: Uitslag kwalificatie Grand Prix van België

Lewis Hamilton start morgen bij de Formule 1 Grand Prix van België van poleposition. De Brit snelde in de kwalificatie met zijn Mercedes naar een tijd van 1.47,197 en was hiermee een halve seconde sneller dan teamgenoot Nico Rosberg. Max Verstappen kwam tot een vijftiende positie en zal morgen vanwege een motorwissel van de voorlaatste startrij vertrekken.

Tijdens de eerste kwalificatie vielen er weinig verrassingen te noteren. Zo waren de Marussia's al na de eerste sessie klaar, evenals de McLarens. Ondanks de verbeterde Honda-motor komen de bolides uit Woking nog fors tekort ten opzichte van de rest van het veld. Ook voor Sauber-rijder Felipe Nasr was het voorbij, doordat onder meer Verstappen op het laatste moment nog een snellere tijd klokte.

In het tweede sessie kwam Verstappen helemaal niet meer in actie, om banden te sparen voor de race van morgen. Ook Kimi Räikkönen kon geen tijd neerzetten, nadat bij zijn Ferrari een snelle daling van de oliedruk geconstateerd was. Doordat coureurs telkens tijden verbeterden vielen op het laatste moment Nico Hülkenberg (Force India), Daniil Kvyat (Red Bull) en Marcus Ericsson (Sauber) buiten de boot.

Nico Rosberg was in de tweede sessie de snelste man, maar in Q3 trok Hamilton als vanouds alle touwtjes naar zich toe. De Brit zette direct een tijd neer waar niemand anders aan kon komen en verbeterde deze in zijn tweede run nogmaals. Rosberg moest genoegen nemen met P2, voor de Williams van Valtteri Bottas die best of the rest was. Achter de Fin eindigden Romain Grosjean (Lotus) en Sergio Perez (Force India) als vierde en vijfde. Achter deze vijf Mercedes-motoren was Red Bull-rijder Daniel Ricciardo de eerste die een krachtbron van andere makelijk heeft: Renault. Daarna volgden Felipe Massa (Williams), Pastor Maldonado (Lotus), de tegenvallende Sebastian Vettel (Ferrari) en Carlos Sainz (Toro Rosso).

Uitslag

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:47.197   6
2 N. Rosberg Mercedes 1:47.655 +0:00.458 6
3 V. Bottas Williams 1:48.537 +0:01.340 6
4 R. Grosjean Lotus 1:48.561 +0:01.364 6
5 S. Perez Force India 1:48.599 +0:01.402 3
6 D. Ricciardo Red Bull 1:48.639 +0:01.442 6
7 F. Massa Williams 1:48.685 +0:01.488 6
8 P. Maldonado Lotus 1:48.754 +0:01.557 6
9 S. Vettel Ferrari 1:48.825 +0:01.628 6
10 C. Sainz Toro Rosso 1:49.771 +0:02.574 3
11 N. Hülkenberg Force India 1:49.121   6
12 D. Kvyat Red Bull 1:49.228 +0:00.107 5
13 M. Ericsson Sauber 1:49.586 +0:00.465 6
14 K. Räikkönen Ferrari -:--.--- -:--.--- 2
15 M. Verstappen Toro Rosso -:--.--- -:--.--- 2
16 F. Nasr Sauber 1:49.952   6
17 J. Button McLaren 1:50.978 +0:01.026 6
18 F. Alonso McLaren 1:51.420 +0:01.468 6
19 W. Stevens Manor-Marussia 1:52.948 +0:02.996 6
20 R. Merhi Manor-Marussia 1:53.099 +0:03.147 7

Visser derde op zevenkamp na dag een

Nadine Broersen is na een uitstekende prestatie bij het kogelstoten gestegen na de derde plek in het voorlopige klassement op de zevenkamp. De 25-jarige atlete stootte de kogel naar 14,59 meter terwijl haar persoonlijk record staat op 14,82 meter. Nadine Visser, nog derde na twee onderdelen, zakte in het klassement naar plaats zes, het jonge talent werd 24e bij het kogelstoten. Derde Nederlandse Anouk Vetter kon niet in de buurt van haar persoonlijk record van 15,50 meter komen, met 14,24 meter werd ze zevende. In het klassement stijgt ze wel naar de zeventiende positie.

Nadine Visser tweede op zevenkamp na dag een
Pro Shots/Gepa

De leider in de meerkamp is nog steeds Jessica Ennis-Hill met 2968 punten. De Belgische Nafi Thiam staat op de twee plek met een geweldige uithaal in het kogelstoten: ze won het onderdeel in 15,24 meter. Na het kogelstoten volgt de 200 meter.

Update 14:54 uur

Op het afsluitende onderdeel van de eerste dag van de zevenkamp is de derde plek van Nadine Broersen overgenomen door Nadine Visser. De Nederlandse atlete, die al brons won op het WK junioren van 2014, werd derde op de 200 meter in een tijd van 23,78 seconden. Nadine Broersen stelde ernstig teleur met een 29e plek op de 200 meter. In het klassement zakt zij naar de zevende plek. Anouk Vetter werd veertiende en stijgt daarmee twee plekjes: Ze staat nu vijftiende.

Stevig aan de leiding gaat olympisch kampioene Jessica Ennis-Hill. De Britse heeft een voorsprong van tachtig punten op landgenote Katerina Johnson-Thompson, die de 200 meter won. 

'Duitsland stevent af op begrotingsoverschot'

De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble verwacht dit jaar een overschot op de federale begroting van ten minste 5 miljard euro. Dat schrijft het Duitse tijdschrift Der Spiegel zaterdag.

Deze aanzienlijke plus komt vooral uit hogere belastinginkomsten, dankzij de goede economische situatie en de gunstige werkgelegenheid. Maar ook de opbrengst van de veiling van mobiele telefoonfrequenties was beduidend beter dan verwacht. Voor 2015 hield de minister van Financiën oorspronkelijk rekening met een begroting zonder tekorten, maar ook zonder overschot.

Over de eerste zeven maanden van 2015 was de belastingopbrengst voor de staat 5,9 procent hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder, volgens een maandelijks gepubliceerd rapport van het ministerie van Financiën.

'Duitsland stevent af op begrotingsoverschot'
'Duitsland stevent af op begrotingsoverschot' (Foto: ANP)

Martina door op 100 meter, Gatlin ontketend

De voorrondes van 400 meter horden voor mannen hebben meteen twee grote verassingen opgeleverd. Regerend wereldkampioen Jehue Gordon uit Trinidad en Tobago bereikte de volgende ronde niet door zevende en eennalaatste te worden in zijn heat, een plek bij de beste vier was vereist. Ook Bershawn Jackson, snelste man van het seizoen, kon de finale niet bereiken, de Amerikaan werd laatste in zijn heat.

De snelste man in de series was de Keniaan Nicholas Bett hij kwam binnen in een tijd van 48,37 seconden. De Rus Kudryavtsev werd tweede in 48,51, Clement uit Amerika ging door als derde in 48,75. Nederlanders deden niet mee aan dit onderdeel.

Update 14:16 uur

Churandy Martina is erin geslaagd de halve finales te bereiken op het WK atletiek in Beijing. De Antilliaan sprintte naar een tijd van 10,06 seconden, deze tijd was goed voor de derde plek in zijn serie, de beste drie per serie gingen door. Zijn tijd van 10,06 betekende meteen een verbetering van zijn persoonlijk snelste tijd van het seizoen. 

In de strijd om het goud heeft Justin Gatlin een eerste speldenprik uitgedeeld aan Usain Bolt. De wereldkampioen van 2005 sprintte ogenschijnlijk eenvoudig naar een toptijd van 9,83 seconden. Ter vergelijking, met deze tijd was hij tweede geworden op het vorige WK in Moskou. Olympisch kampioen Usain Bolt snelde naar een vijfde tijd met 9,96. Hij eindigde daarmee achter Bromell, Vicaut en Powel die respectievelijk tweede, derde en vierde te worden.

 Martina in spoor van Bolt door op 100 meter

Martina in spoor van Bolt door op 100 meter (Foto: ANP)

Vechtpartij bij afrit naar Efteling

Een gezellig dagje Efteling heeft slecht uitgepakt voor twee Nederlanders die door drie Belgen met een koevoet op het hoofd werden geslagen. De man en de vrouw kregen het na een verkeersruzie aan de stok met de Belgen.

Inzittenden van twee Nederlandse en drie Belgische auto's kregen ruzie over een verkeerssituatie. Zij zijn daarna allemaal uitgestapt, waarna een grote vechtpartij ontstond. De Belgen waren onderweg naar de Efteling, meldt Omroep Brabant.

Er kwamen drie politiewagens, twee politiemotoren en twee ambulances ter plaatse. Het vrouwelijke slachtoffer is met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht. De man die gewonde raakte, is op de afrit behandeld.

'Frankrijk in hoogste staat van paraatheid'

Frankrijk verkeert in de hoogste staat van paraatheid na de verijdelde aanslag in de Thalys die vrijdag onderweg was van Amsterdam naar Parijs. Dat heeft minister Bernard Cazeneuve van Binnenlandse Zaken zaterdag gezegd volgens de radiozender France Info. "Het dreigingsniveau is erg hoog. Onze mobilisatie is totaal."

Een 26-jarige Marokkaan liep vrijdag met een kalasjnikov over zijn schouder door de trein. Voor hij een bloedbad kon aanrichten werd hij overmeesterd. Hij werd in Arras uit de trein gehaald en zaterdagochtend naar een voorstad van Parijs overgebracht, waar hij wordt verhoord in een pand van de terrorismebestrijding.

Cazeneuve verklaarde bij France Info dat hij nog geen zekerheid had over de identiteit van de man.

'Frankrijk in hoogste staat van paraatheid'
'Frankrijk in hoogste staat van paraatheid' (Foto: ANP)

'Overschot aan gedoneerde lichamen'

Zes van de acht medische faculteiten nemen geen aanmeldingen meer aan van mensen die hun lichaam na hun dood willen doneren aan de wetenschap. Dat meldt de Volkskrant na een rondgang langs de academische ziekenhuizen. De twee overige medische faculteiten accepteren alleen nog aanmeldingen van mensen die niet te oud zijn en in de buurt van het ziekenhuis wonen.

Het willen doneren van het lichaam is relatief populair in Nederland. Volgens de krant staan nu rond de 20.000 mensen ingeschreven als lichaamsdonor, 4000 meer dan drie jaar geleden. Per jaar zijn voor onderzoek en onderwijs ongeveer 750 lichamen nodig.

Dat steeds meer mensen zich aanmelden als lichaamsdonor, komt volgens cultureel antropoloog Sophie Bolt doordat ons land in snel tempo is ontkerkelijkt. Ook publicaties in de pers en monumenten voor lichaamsdonoren spelen een rol, zegt zij in de krant.

'Overschot aan gedoneerde lichamen'
'Overschot aan gedoneerde lichamen' (Foto: ANP)

Rusland dreigt Wikipedia te blokkeren om hasj

Rusland heeft Wikipedia gedreigd met een totale blokkade van de dienst als een artikel over het productieproces van hasj niet grondig wordt aangepast, lezen we op nu.nl. In het wikipedia-lemma wordt uitgelegd dat hasj wordt vervaardigd door een zeef in de vorm van een centrifuge te gebruiken op de bloemtoppen van de vrouwelijke cannabisplant.

Volgens de Russische wet is dergelijke informatie ten strengste verboden en omdat het blokkeren van een afzonderlijke pagina te lastig zou zijn eist Rusland nu dus dat het hele artikel wordt gecensureerd. Gebeurt dat niet dan zal heel Wikipedia worden geblokkeerd.

Rusland dreigt overigens vaker met blokkades tegen grote sites. Eerder werden Youtube, Google, Facebook en Twitter al gesommeerd aanpassingen te doen of zelfs privégegevens van bijvoorbeeld bloggers te overhandigen. Of daaraan gehoor is gegeven is nooit bekendgemaakt.

hasj

F1: Uitslag VT3 Grand Prix van België

Lewis Hamilton heeft bij de derde vrije training voor de Grand Prix van België de snelste tijd neergezet. De Brit bleef zijn teamgenoot Nico Rosberg een kleine halve seconde voor. Die bleef op zijn beurt Sebastian Vettel weer twee tienden van een seconde voor.

Max Verstappen, die al weet dat hij tien plaatsen wordt teruggezet op de startopstelling, zette al vroeg zijn ronde op de zachte band neer en deed daarna een lange stint op diezelfde band. Hij eindigde uiteindelijk op plek dertien. Grote problemen waren er bij McLaren-Honda, die na het installeren van een nieuwe motor tot weinig ronden wist te komen. Fernando Alonso kon al helemaal geen tijd neerzetten in deze sessie.

Uitslag derde vrije training

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:48.984   15
2 N. Rosberg Mercedes 1:49.482 +0:00.498 19
3 S. Vettel Ferrari 1:49.629 +0:00.645 17
4 K. Räikkönen Ferrari 1:49.864 +0:00.880 19
5 S. Perez Force India 1:49.866 +0:00.882 15
6 D. Ricciardo Red Bull 1:49.930 +0:00.946 20
7 D. Kvyat Red Bull 1:49.980 +0:00.996 19
8 N. Hülkenberg Force India 1:50.000 +0:01.016 15
9 V. Bottas Williams 1:50.179 +0:01.195 15
10 F. Massa Williams 1:50.447 +0:01.463 15
11 C. Sainz Toro Rosso 1:50.552 +0:01.568 20
12 P. Maldonado Lotus 1:50.585 +0:01.601 17
13 M. Verstappen Toro Rosso 1:50.599 +0:01.615 21
14 F. Nasr Sauber 1:50.690 +0:01.706 17
15 M. Ericsson Sauber 1:51.054 +0:02.070 20
16 R. Grosjean Lotus 1:51.187 +0:02.203 18
17 J. Button McLaren 1:51.981 +0:02.997 12
18 W. Stevens Manor-Marussia 1:54.262 +0:05.278 16
19 R. Merhi Manor-Marussia 1:54.281 +0:05.297 9
20 F. Alonso McLaren -:--.--- -:--.--- 1

Joran van der Sloot vreest voor zijn leven

Joran van der Sloot vreest voor zijn leven in de Peruaanse Challapalcagevangenis. 'Ik wil niet dood', schrijft Joran aan zijn vrouw Leydi Figueroa in een handgeschreven brief die ze deelde met Fox News Latino.

De Nederlander zit in Peru een straf van 28 jaar uit voor de moord op en beroving van de Peruaanse Stephany Flores. Joran beweert dat haar vader Ricardo een beloning van 10.000 dollar heeft uitgeloofd aan degene die erin slaagt hem te doden binnen het streng beveiligde cellencomplex in het Andesgebergte.

Joran van der Sloot (28) schrijft: 'De gevangen in Challapalca geloven dat als ze mij vermoorden de maximum beveiliging wordt teruggeschroefd. Ik smeek de autoriteiten om actie te ondernemen in mijn zaak voordat het te laat is en er bloed stroomt.' Joran werd in augustus vorig jaar overgeplaatst naar Challapalca.

Ricardo Flores verwerpt de beschuldiging. 'Joran is een pathologische leugenaar', laat Flores weten in zijn weerwoord aan Fox News Latino. 'Hij doet er alles aan om zijn verblijf in de gevangenis te verbeteren en krijgt wat hij wil. Nu hij niet zijn zin krijgt, doet hij alles om aandacht te krijgen om overgeplaatst te kunnen worden naar een gevangenis met een soepeler regime', meent Flores.

Joran leerde zijn vrouw Figueroa in gevangenschap kennen. Ze hebben samen een dochter die nu elf maanden oud is. Figueroa zegt dat haar man Joran nu een boek schrijft over zijn leven. Hij zou van plan zijn ook een hoofdstuk op te dragen aan de op Aruba verdwenen Natalee Holloway.

Na zijn straf zal Joran worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten, die ook nog wat appeltjes met hem te schillen hebben.

Joran van der Sloot vreest voor zijn leven
Joran van der Sloot vreest voor zijn leven (Foto: BuzzE)

Topoverleg tussen Noord-Korea en Zuid-Korea

Hoge functionarissen van de Noord- en Zuid-Koreaanse regeringen komen zaterdag samen om te overleggen over de gespannen situatie tussen beide landen. Volgens een bron rond de Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye, is er om 11.00 uur (Nederlandse tijd) een meeting in het dorp Panmunjeom, dat ligt in de gedemilitariseerde zone tussen de landen.

De spanningen tussen beide landen laaiden begin deze week op toen Noord-Korea een luidspreker aan de grens met Zuid-Korea beschoot. Het zuiden liet via die geluidsbox propagandaboodschappen horen die gericht waren tegen het stalinistische regime in het noorden. Noord-Korea was daar niet van gediend en vuurde op de luidspreker. Een projectiel kwam terecht in de grenszone, vlakbij een militaire basis op zo'n 60 kilometer van de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoel.

Donderdag werd er over en weer met artillerie geschoten. De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zei dat zijn leger in de hoogste staat van paraatheid verkeert en klaar is om een oorlog tegen het zuiden te beginnen, mocht dat nodig zijn. Hij stelde een ultimatum in voor Zuid-Korea om te stoppen met het laten horen van de propaganda. Mocht het zuiden daar geen gehoor aan geven, dan dreigt Noord-Korea met verrassingsaanvallen. Het ultimatum verloopt zaterdagavond laat (lokale tijd).

Onvoorwaardelijke steun
De Verenigde Staten hebben de onvoorwaardelijke steun toegezegd aan de jarenlange bondgenoot Zuid-Korea. Generaal Martin Dempsey, bevelhebber van de Amerikaanse strijdkrachten, belde vrijdag al met zijn Zuid-Koreaanse collega Choi Yoon-hee en benadrukte de kracht van de alliantie tussen de VS en Zuid-Korea. Samen zullen ze de acties van Noord-Korea nauwgezet blijven volgen in de komende dagen.

Zuid-Korea zegt dat het voorstel om te praten over de penibele situatie komt van Noord-Korea. Andere bronnen zeggen dat het voorstel van de Zuid-Koreanen is gekomen en door Noord-Korea is geaccepteerd.

Noord- en Zuid-Korea vochten tussen 1950 en 1953 een bloedige oorlog uit, die formeel nog steeds gaande is. Sinds 1953 is er een wapenstilstand, die bol staat van provocaties en dreigementen over en weer.

Topoverleg tussen Noord-Korea en Zuid-Korea
Topoverleg tussen Noord-Korea en Zuid-Korea (Foto: ANP)

Rutte: 'terug naar sfeer van de Gouden Eeuw'

Nederland moet terug naar de sfeer van de Gouden Eeuw. Met die oproep opende premier Mark Rutte zaterdag Het Nationale Sail Debat.

In de maritieme entourage van het Scheepvaartmuseum in Amsterdam benadrukte Rutte de pijlers waar ondernemend Nederland op kan voortborduren. "We zijn als land het beste in het managen van de zeespiegelstijging. Ook hebben wij de beste oplossingen om straks 7, 9 of zelfs 10 miljard monden te voeden", sprak hij. Ook benadrukte hij de vergrijzing. "Ook daarin heeft Nederland een hele sector die daar het beste mee kan omgaan."

Verder wees Rutte op de mogelijkheden voor de zogeheten circulaire (duurzame) economie. "Laten we geld verdienen aan het oplossen van milieuproblemen." De VVD'er sprak van groeimogelijkheden voor de economie van 1 tot 4 procent.

Handelsmissies
De premier benadrukte daarnaast het belang van handelsmissies en het feit dat die niet alleen meer een "feestje voor de grote bedrijven" zijn. "Ook het midden- en kleinbedrijf heeft toegang tot de internationale markt."

Tijdens het debat discussieerden topmensen uit het bedrijfsleven over nieuwe mogelijkheden voor Nederland. Onder anderen Eelco Hoekstra (Vopak), Jan Kees de Jager (KPN) en Symen Jansma (TravelBird) gaven hun mening over de mogelijkheden voor een 'nieuwe Gouden Eeuw'. Ook economen en vertegenwoordigers vanuit het onderwijs namen deel aan het debat.

'Terug naar sfeer van de Gouden Eeuw'
'Terug naar sfeer van de Gouden Eeuw' (Foto: ANP)

Gepiel in de ruimte: Troyka - Dropsy

Misschien wordt dit wel een rubriek, maar misschien moet ik jullie dat besparen. Hoe dan ook, bepaalde voorbeelden binnen mijn muzieksmaak worden wel eens als gepiel in de ruimte omschreven. En dat is niet helemaal onterecht. Toch kan sommig gepiel in de ruimte de geest op de een of andere manier behagen.

Het Britse trio Troyka kwam ik tegen op de zender BBC Radio 3. Dat is eigenlijk een klassieke zender maar net als hier draaien ze soms 'jazz'. Mja, wat is jazz? Deze heren, of de BBC, hebben blijkbaar besloten dat 'jazz' uit een elektrische gitaar, een orgel en een drumstel kan bestaan.

Ik vermoed dat ze de mosterd niet bij Miles Davis, Thelonious Monk of John Coltrane hebben gehaald. Waarschijnlijk hebben ze eerder naar bands als Radiohead geluisterd. Het resultaat is naar mijn bescheiden mening enigszins bizar, maar op de een of andere manier onweerstaanbaar. Of onuitstaanbaar, zo u wilt.


Klik hierboven en je krijgt gepiel in de ruimte
(klik nogmaals en er is weer vrede op aarde)

Ook gridstraf voor Grosjean na versnellingsbakwissel

Romain Grosjean is de vierde coureur die bij de Grand Prix van België te maken krijgt met een gridstraf. De Fransman heeft de versnellingsbak van zijn Lotus moeten laten vervangen en moet daarom vijf plaatsen terug op de startopstelling.

Versnellingsbakken moeten tegenwoordig zes races mee gaan, maar dat aantal wist de Fransman niet te halen. Eerder kregen ook Max Verstappen, Jenson Button en Fernando Alonso straffen, omdat zij hun motor (of onderdelen van hun motor) hebben laten vervangen.

Verstappen zal daardoor tien plaatsen terug moeten op de startopstelling, terwijl Alonso en Button respectievelijk dertig en vijfentwintig plaatsen moeten inleveren. Zij zullen daarom achteraan starten bij de race van morgen.

Burgemeester Amsterdam woest op Quinsy Gario

Niet alleen de Braboneger is boos op beroepsmalloot Quinsy Gario. Ook Eberhard van der Laan (PvdA), de Amsterdamse burgemeester, is furieus. De aanleiding is een haattweet van Gario waarin hij beweert dat van der Laan zich schuldig maakte aan 'institutioneel racisme', omdat een herdenking van een 32 jaar oude moord - volgens Gario - geen doorgang kon hebben vanwege Sail 2015.

'Ik moet me echt een beetje inhouden om dit netjes te houden, Het is grote barre onzin. Dat weet hij.', aldus de burgemeester, 'Dit krijgt wel een staartje voor hem want ik vind dat je zo niet moet omgaan met elkaar.'

Kerwin Duijnmeijer werd 32 jaar geleden doodgestoken, volgens beroepsracismeroepers omdat hij zwart was, hoewel dit door de moordenaar ontkend wordt en door elke rechter onbewezen geacht is. Elk jaar vindt hiervoor een herdenking plaats, Dit jaar leek er geen belangstelling voor de herdenking te zijn, terwijl de gemeente al wel plekken had gereserveerd. In tegenstelling tot wat Gario in zijn tweet beweerde, had de gemeente er juist alles aan gedaan om de herdenking te laten doorgaan. Want dankzij bemiddeling door de gemeente kwamen er uiteindelijk toch nog mensen opdagen.

Gario legde ook nog even de link met Mitch Henriquez, ook al is dat op geen enkele wijze gerelateerd. Van der Laan: 'Hij legt een verbinding met die arme man, die in Den Haag gestikt is bij die arrestatie, Mitch Henriquez, hij legt een verband met institutioneel racisme. Hij zag kennelijk weer een kans, om ons, ik zou bijna zeggen, zwart te maken. Ik vind dat hij ons moet behandelen zoals hij zelf behandeld wil worden, namelijk eerlijk. En daar is hij hier echt in verzuim gebleven.'

Gario heeft in een tweet laten weten dat hij vanwege de rechtsgang rondom zwarte Piet en 'het gedrag van de burgemeester' de 'verkeerde conclusie' had getrokken. Maar daarop heeft Gario sowieso een patent.

Eberhard van der Laan (Foto: Mirande Phernambucq)
Eberhard van der Laan (Foto: Mirande Phernambucq)

Hassan, Koster, Kupers naar halve finales

De Nederlanders hebben een goede ochtendsessie gehad op de eerste dag bij het WK atletiek. De vrouwen op de meerkamp presteerden naar behouden en ook de deelnemers aan de looponderdelen deden het goed. Allemaal wisten ze de halve finale te bereiken.

Van de drie die vannacht op een loopnummer in actie kwamen had alleen Thijmen Kupers grote problemen op de 800 meter. Kupers, die zich pas eerder deze maand pas plaatste voor het WK, liep in zijn serie lang aan de leiding, maar werd in de slotfase van de race door vijf man gepasseerd. Uiteindelijk ging hij als nummer vijf van de zes snelste verliezers door.

Europees kampioene Sifan Hassan had op de 1500 meter aanmerkelijk minder moeite. De 22-jarige Hassan had genoeg aan een plaats bij de eerste zes, maar wist haar serie te winnen in 4.09,52. In de laatste serie wist ook Maureen Koster (vierde) zich voor de halve finale te plaatsen. Haar serie werd gewonnen door wereldrecordhoudster Genzebe Dibaba, die in 4.02,59 het snelste bleek van alle vrouwen.

Hassan soepel naar halve finales 1500 meter
Hassan soepel naar halve finales 1500 meter (Foto: ANP)

Ghebreslassie (19) stunt met marathongoud WK atletiek

De eerste gouden medaille op het WK atletiek is gewonnen door Ghirmay Ghebreslassie. De jonge Eritreeër bleek op de marathon bij de mannen het beste en kwam na 42 kilometer en 195 meter alleen aan in het olympisch stadion van Peking. Hij bezorgde daarmee zijn lang de eerste wereldtitel.

De wedstrijd was met wereldrecordhouder Dennis Kimetto, oud recordhouder Wilson Kipsang en regerend olympisch- en wereldkampioen Stephen Kiprotich sterk bezet, maar alleen laatstgenoemde wist te finishen in de relatief langzame wedstrijd. Desondanks werd hij pas zesde.

Ghebreslassie, Yemane Tsegay en Solomon Mutai namen na 35 km de leiding. Met nog enkele kilometers te gaan versnelde Ghebreslassie en de Ethiopiër en de Oegandees hadden geen antwoord op die demarrage. Ghebreslassie kwam na 2.12,27 als eerste aan, op veertig seconden werd hij gevolgd door Tsegay. Mutai volgde uiteindelijk op ruim een minuut van de winnaar als derde.

Visser derde na twee onderdelen zevenkamp

Nadine Visser staat na twee onderdelen van de zevenkamp op de derde plaats bij de wereldkampioenschappen atletiek in Peking. De twintigjarige atlete vestigde zaterdag in het Vogelneststadion op zowel de 100 meter horden als bij het hoogspringen persoonlijke records. Nadine Broersen bezet de zevende plaats. De Britse Jessica Ennis-Hill voert het klassement aan.

Visser opende ijzersterk door het openingsnummer te winnen. Haar 12,81 seconden op de 100 meter horden is de op een na beste tijd ooit gelopen door een Nederlandse. Visser bleef maar 0,04 seconde boven het Nederlands record van Marjan Olyslager (12,77), dat stamt uit 1989. Ze noteerde bij het hoogspringen 1,80 meter, eveneens een verbetering van haar peroonlijke record.

Broersen begon redelijk met 13,55 op de horden en scoorde bovengemiddeld met haar 1,86 meter bij het hoogspringen. De wereldkampioene indoor bezit het Nederlands record met 1,94, maar aan die hoogte kwam ze niet. Drie pogingen op 1,89 mislukten.

Anouk Vetter, de derde Nederlandse meerkampster in China, blijft nog wat achter. Ze liep 13,61 op de horden en ging over de lat op 1,77, waardoor ze in het tussenklassement op de 23e plaats staat.

Visser derde na twee onderdelen zevenkamp
Visser derde na twee onderdelen zevenkamp (Foto: ANP)

Meer bekend over Thalys-terrorist

Er wordt steeds meer bekend over de man die vrijdag een aanslag wilde plegen in de Thalys van Amsterdam naar Parijs. Volgens de Spaanse krant El País is het de 26-jarige Marokkaan Ayoub El Kahzzani.

Hij woonde in 2014 in Spanje en zou daarna naar Frankrijk zijn verhuisd. Ook zou hij recent in Syrië zijn geweest.

El Kahzzani was bij de Spaanse veiligheidsdiensten in beeld om zijn radicaal-islamitische overtuigingen, schrijft El País.

Meer bekend over Thalys-dader
Meer bekend over Thalys-dader (Foto: ANP)

Video vlak na overmeestering terrorist Thalys

De drie heldhaftige Amerikanen en Britse zakenman die gisteren een slachtpartij op de Thalys van Amsterdam naar Parijs wisten te voorkomen, zijn absolute helden natuurlijk. Zonder hun inbreng zou wellicht de volledige trein op laffe wijze zijn uitgemoord door de Marokkaanse islamist.

Nadat een van de passagiers in zijn nek was geschoten greep de Amerikaanse militair Spencer Stone in, bijgestaan door medemilitair Alek Skarlatos en student Anthony Sadler en de Britse zakenman Chris Norman.

Van net na de overmeestering is een filmpje online gezet door een van de Amerikanen.

 

Twee gewonden bij steekpartij Rotterdam

Bij een steekpartij in de Stokroosstraat in Rotterdam-Zuid zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag twee gewonden gevallen. De slachtoffers hebben volgens de politie waarschijnlijk ruzie gehad.

Hoe ze de steekwonden precies hebben opgelopen en hoe ze eraan toe zijn, is nog onduidelijk. Voor zover bekend zijn er nog geen verdachten aangehouden.

Twee gewonden bij steekpartij Rotterdam
Twee gewonden bij steekpartij Rotterdam (Foto: ANP)

Getuigen vertellen over aanslagpoging Thalys

De politie is in de nacht van vrijdag op zaterdag nog druk bezig met het onderzoek naar de schietpartij in een Thalys die onderweg was van Amsterdam naar Parijs. Mannen in witte pakken deden om 's nachts uur uitgebreid sporenonderzoek. Ondertussen wordt uit getuigenverslagen duidelijk wat zich in de trein heeft afgespeeld.

Twee Amerikaanse militairen hoorden vrijdagavond dat iemand op het toilet een vuurwapen aan het doorladen was. Toen hij uit de wc kwam, overmeesterden ze hem. Bij de aanslag raakten drie mensen gewond. De twee militairen die een grotere aanslag wisten te voorkomen, behoren tot de gewonden. Een van hen heeft een schotwond en de ander is neergestoken.

De trein werd daarna naar Arras geleid. Passagiers werden daar opgevangen in sporthal Giraudon zodat ze zich konden registreren. Daarna mochten ze terug naar het station voor hun vertrek naar Parijs.

Paniek
"Plotseling rende het personeel door de trein richting de coupé waar het gebeurde." De Nederlandse Nicole zat vrijdagavond nietsvermoedend in de Thalys toen er opeens paniek ontstond. Ze was onderweg naar Zuid-Frankrijk, waar ze vakantie gaat vieren.

Nicole zat niet in de coupé waar werd geschoten en kreeg pas in de gaten dat er iets niet in de haak was toen medewerkers van de Thalys de doorgang naar andere coupés blokkeerden. "Ik vond het heel eng. Ik dacht echt dat er wat aan de hand was toen ze de deuren barricadeerden", vertelt de Nederlandse.

Volgens Nicole werd er verder niks bekendgemaakt over wat er aan de hand was. Passagiers kregen een vermoeden toen er geruchten door de trein gingen. "Er ontstond even paniek, omdat een vrouw in het Engels riep dat er iemand aan het schieten was."

De trein ging ondertussen langzamer rijden, maar nog altijd werd er niets omgeroepen. Pas op het station van Arras kregen passagiers te horen dat 'iets was voorgevallen', maar onduidelijk bleef wat er precies was gebeurd.

Twitter
Drie Argentijnse vrienden op weg naar Parijs hebben helemaal niks meegekregen van het incident. Zij zaten in het achterste deel van de trein en moesten van vrienden via Twitter en sms horen wat er was gebeurd. "Zij wisten meer dan wij", vertellen David, Paolo en Guilleume.

Nicole is de twee mariniers die de verdachte hebben overmeesterd erg dankbaar voor hun moedige optreden. "Want wat had er anders wel niet kunnen gebeuren."

Politie doet uitgebreid sporenonderzoek Thalys
Getuigen vertellen over aanslagpoging Thalys (Foto: ANP)

De code van het openbaar toilet

Dat man en vrouw verschillen staat vast. En hoewel de vrouw – terecht – na de eeuwenlang ingesleten masculiene dominantie langzaam maar zeker van haar achterstandspositie aan het terugkomen is, zal het verschil waarschijnlijk op één terrein nog wel een tijd fier overeind blijven staan: het openbaar toilet. De badruimte of het toilet van de tegenovergestelde sekse blijft toch altijd een terrein dat op een ongrijpbare manier is omringd met taboes.

Man te water bij Sail

Vlak voor aanvang van de vuurwerkshow bij Sail is vrijdagavond een man in het water gevallen. De brandweer heeft hem uit het IJ gehaald en gereanimeerd. Hij is naar een ziekenhuis gebracht. Een woordvoerster van de brandweer kon niet zeggen hoe hij eraan toe was.

Het incident gebeurde rond 22.15 uur op de drukke Sumatrakade, kort voor de vuurwerkshow die traditiegetrouw de dag afsluit. Die ging tijdens de reddingsactie gewoon door. Het is niet duidelijk hoe de man in het water kon vallen en of hij op een boot zat.

Dr. Dre door het stof voor slachtoffers

Dr. Dre is publiekelijk door het stof gegaan voor de vrouwen die hij heel wat jaren geleden pijn heeft gedaan. "Ik bied mijn excuses aan aan de vrouwen die ik pijn heb gedaan", verklaarde de rapper in de New York Times. "Ik heb veel spijt van wat ik heb gedaan en weet dat het onze levens voor altijd heeft veranderd."

Meerdere vrouwen beschuldigden Dre jaren geleden van mishandeling. Deze beschuldigingen kwamen weer boven door de film Straight Outta Compton. De biopic over Dre's hiphopgroep N.W.A. zou te rooskleurig zijn en niet ingaan op de beschuldigingen van fysiek geweld aan het adres van de rapper. "25 jaar geleden was ik een jongeman die te veel dronk", begint Dre zijn verklaring. De rapper schrijft dat hij destijds structuur in zijn leven miste. "Maar dat is geen excuus voor wat ik heb gedaan."

De 50-jarige André Romelle Young, beter bekend als Dr. Dre, zegt nu een ander mens te zijn. "Ik ben al negentien jaar getrouwd en doe elke dag mijn best een betere man te worden voor mijn gezin. Ik doe er alles aan niet meer op die man van vroeger te lijken."

Dr. Dre door het stof voor slachtoffers
Dr. Dre door het stof voor slachtoffers (Foto: BuzzE)

WK Atletiek dag 1: Hassan opent de Nederlandse jacht

Het WK atletiek wordt dit jaar gehouden in het Olympisch Stadion van Beijing, ook wel het Vogelnest genoemd. In 2008 liep Usain Bolt hier vanuit het (bijna) niets naar een legendarische status met goud en wereldrecords op de 100, 200 en 4x100 meter, terwijl de Belgische sprintsters voor een enorme stunt zorgden met zilver op de 4x100 meter. Wie worden dit keer de helden van Beijing? FOK!sport houdt je op de hoogte, te beginnen met dagelijkse voorbeschouwingen.

Het WK begint vandaag - het is in China immers al zaterdag - erg vroeg. Het eerste onderdeel is de marathon bij de mannen, die om 07.35 uur Chinese tijd en dus 01.35 uur Nederlandse tijd van start gaat. Het belooft een mooie strijd te worden, want het deelnemersveld is ijzersterk, iets wat op grote toernooien bij de marathon niet altijd het geval is. Blikvangers zijn de Keniaanse wereldrecordhouder Dennis Kimetto en zijn landgenoot Wilson Kipsang, van wie Kimetto vorig jaar het wereldrecord afpakte. Namens Ethiopië zal vooral Lelisa Desisa de strijd aangaan met de eeuwige rivalen, maar de gevaarlijkste concurrent komt misschien opnieuw uit Oeganda. Stephen Kiprotich zorgde op de Spelen van 2012 voor een stunt door olympisch goud te pakken, waarna hij een jaar later in Moskou bewees een echte 'kampioenschapsloper' te zijn door ook de wereldtitel te veroveren. 

Kiprotich na zijn wereldtitel in 2013, een jaar nadat hij met olympisch goud een levende legende werd in eigen land (PRO SHOTS/GEPA)
Kiprotich na zijn wereldtitel in 2013, een jaar nadat hij met olympisch goud een levende legende werd in eigen land (PRO SHOTS/GEPA)

Om 03.00 uur Nederlandse tijd beginnen de dames aan de zevenkamp, met drie Nederlandse deelneemsters. Dafne Schippers won in Moskou twee jaar geleden nog brons, maar heeft voor de sprints gekozen. Nadine Broersen - wereldkampioene vijfkamp indoor - zal samen met Anouk Vetter en Nadine Visser het oranje verdedigen. Medailles lijken lastig te worden, want normaliter wordt het een strijd tussen 'de grote drie': Brianne Theisen-Eaton uit Canada en het Britse duo Jessica Ennis-Hill en Katarina Johnson-Thompson. Theisen-Eaton pakte twee jaar terug zilver en won dit jaar de belangrijke zevenkamp in Götzis. Ennis-Hill is de wereldkampioene van 2009, olympisch kampioene van 2012 en is dit jaar voor het eerst weer terug op volle kracht. De 22-jarige Johnson-Thompson is een toptalent, werd in Moskou vijfde en won vorig jaar in Götzis. Let ook op de pas twintigjarige Akela Jones uit Barbados, een outsider voor de topposities. 

Broersen pakte vorig jaar de wereldtitel op de vijfkamp (indoor), maar is in Beijing vooral een van de vele outsiders (PRO SHOTS/East News)
Broersen pakte vorig jaar de wereldtitel op de vijfkamp (indoor), maar is in Beijing vooral een van de vele outsiders (PRO SHOTS/East News)

Ook de middellange afstanden beginnen vandaag voor Nederland. Op de 1500 meter bij de vrouwen lopen Sifan Hassan en Maureen Koster de series, waar een plek bij de beste zes - of de zes niet geplaatste tijdsnelsten - gevraagd wordt om door te gaan naar de halve finales. De Ethopische Genzebe Dibaba verpletterde onlangs het ruim twintig jaar oude wereldrecord en is hier de topfavoriet, maar Hassan lijkt haar grootste uitdager te zijn. Koster zou de finale moeten kunnen halen en in een kampioenschapsrace is dan alles mogelijk. De eerste Nederlandse man die in actie komt is Thijmen Kupers in de series van de 800 meter. De halve finales halen ligt binnen de mogelijkheden - hij zit niet ingedeeld bij iemand van 'de grote drie' - maar een finaleplek wordt toch erg lastig. 

Hassan won vorig jaar goud op het EK en gaat nu voor haar eerste mondiale titel (PRO SHOTS/GEPA)
Hassan won vorig jaar goud op het EK en gaat nu voor haar eerste mondiale titel (PRO SHOTS/GEPA)

Churandy Martina begint aan zijn WK in de middagsessie, als de series van de 100 meter op het programma staan. Tegen wie hij loopt is nog niet duidelijk, die loting wordt pas bekend na de voorrondes met atleten uit landen als Kiribati, Vanuatu, Belize en Nauru. Niet veel later begint de finale van het kogelstoten bij de vrouwen, wat een tweestrijd belooft te worden tussen Christina Schwanitz uit Duitsland en de thuisfavoriete Gong Lijao. Schwanitz lijkt duidelijk de overhand te hebben dit seizoen, maar de Chinese met de keiharde schreeuw gaat voor niks minder dan goud. Dat werd de laatste jaren overigens altijd gewonnen door Valerie Adams, maar de Nieuw-Zeelandse is niet op tijd hersteld van een blessure en zit thuis. Tot slot gaat Mo Farah op de 10.000 meter voor zijn derde mondiale titel op rij, waarbij vooral Ethopiërs als Imane Merga en Kenianen als Geoffrey Kamworor en Paul Tanui hem in de weg willen zitten. Trainingsmaatje Galen Rupp hoopt eveneens op de medailles.

Krijgen we voor de zoveelste keer de (volgens velen bloedirritante) 'Mobot' te zien na weer een gouden medaille van Farah? (PRO SHOTS/GEPA)
Krijgen we opnieuw de typische (maar volgens velen bloedirritante) 'Mobot' te zien na weer een gouden medaille van Farah? (PRO SHOTS/GEPA)

Tijd (NL) Onderdeel Medailles?
01:35 Marathon mannen Ja
03:00 Zevenkamp, 100 meter horden (Nadine Broersen, Anouk Vetter, Nadine Visser) Nee
03:30 Kwalificatie kogelslingeren mannen Nee
04:10 Kwalificatie kogelstoten vrouwen Nee
04:20 Zevenkamp, hoogspringen (Nadine Broersen, Anouk Vetter, Nadine Visser) Nee
04:25 Series 3000 meter steeplechase mannen Nee
05:15 Series 1500 meter vrouwen (Sifan Hassan, Maureen Koster) Nee
05:50 Series 800 meter mannen (Thijmen Kupers) Nee
06:40 Voorrondes 100 meter mannen Nee
12:30 Zevenkamp, kogelstoten (Nadine Broersen, Anouk Vetter, Nadine Visser) Nee
12:35 Series 400 meter horden mannen Nee
12:40 Kwalificatie polsstokhoogspringen mannen Nee
13:10 Kwalificatie hinkstapspringen vrouwen Nee
13:20 Series 100 meter mannen (Churandy Martina) Nee
14:05 Finale kogelstoten vrouwen Ja
14:15 Zevenkamp, 200 meter (Nadine Broersen, Anouk Vetter, Nadine Visser) Nee
14:50 Finale 10.000 meter mannen Ja
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.