Zilveren Eerland: "Dit is zo vernederend"

De Nederlandse tafeltennisdames zijn de strijd om het teamgoud op de Europese Spelen ijzersterk begonnen. In de eerste van maximaal vijf wedstrijden tegen Duitsland maakte Li Jiao gehakt van de hoogst geplaatste Europese speelster, Han Ying.

Al vanaf het begin van de wedstrijd was duidelijk dat de 42-jarige Jiao haar vorm van de eerste dagen door kon trekken. Tegen Han kwam ze in de eerste game op drie punten achterstand, maar die maakte ze ongedaan waarna ze de game met 11-9 won. Ook in de tweede game begon het moeilijk: Jiao kwam al snel op 2-5 achter. Daarna kwam ze echter weer op gang  en met een aantal fabuleuze punten kwam de Nederlandse veterane op 7-5, gevolgd door de zege in de game in 12-10. Het verzet van Han was in de derde game definitief gebroken: 11-5.

Op het moment van schrijven speelt Li Jie namens Nederland de tweede wedstrijd. Zij staat tegenover Shan Xianoa, de nummer 29 van de wereld. De wedstrijd is via YouTube live te volgen.

De officiële live stream van de strijd om het goud op de Europese Spelen tussen Nederland en Duitsland (Bron: YouTube)


Update 10.53 uur

Li Jie heeft de goede start van Nederland geen gevolg kunnen geven. Tegenover Shan maakte ze slechts in één game een sterke indruk. Shan begon met een simpele game van 11-4, waarna Jie in de tweede game dominant was en met 11-8 won. In het derde bedrijf kon Jie de Duitse nog bijbenen (8-11), maar in game vier was het gedaan. Shan kwam op een 1-9 voorsprong, zag Jie nog wel een beetje terugkomen maar maakte het met 11-5 af.

Li Jiao en Britt Eerland nemen het in het derde duel van de finale in het dubbelspel op tegen Petrissa Solja en Shan Xiaona. Het Duitse duo won tot nu toe al hun wedstrijden, Jiao en Eerland verloren alleen hun partij in de halve finale.

Update 11.40 uur

Jiao en Eerland begonnen het dubbelspel uitstekend door de eerste game overtuigend met 11-8 te winnen, onder meer met hulp van de veel fouten makende Solja. In game twee ging het een stuk minder en waren de rollen omgedraaid. Vooral Eerland maakte veel fouten, met als gevolg dat de game met 7-11 naar het Duitse duo ging.

Nederland kwam in de derde game snel op een 6-2 voorsprong, maar Jiao en Eerland gaven het weg en leverden de game met 11-9 toch nog in. In het vierde bedrijf ging het in eerste instantie gelijk op, maar daarna liep Nederland weg naar een 9-4 voorsprong. Door een aantal fouten van Eerland kwamen de Duitsers terug tot 9-7, maar twee fantastische rally's zorgden ervoor dat Jiao en Eerland een vijfde game uit het vuur konden slepen.

In die vijfde game begon ook Solja ineens stukken beter te spelen, wat het voor Nederland uiteraard nog moeilijker maakte. Het ging een tijd gelijk op, tot Jiao bij 4-5 twee keer de bal in het net sloeg. Daar kwam Nederland niet meer van terug en het Duitse duo maakte het met 11-7 vakkundig af. 

Jiao serveert aan het begin van de vijfde game tegen het Duitse koppel (Foto: Screenshot YouTube)
Jiao serveert aan het begin van de vijfde game tegen het Duitse koppel (Foto: Screenshot YouTube)

Li Jie moet het in de vierde wedstrijd opnemen tegen Solja. De Duitse is de favoriet, maar als Jie toch wint ligt alle druk op de schouders van Eerland, die het dan tegen de Duitse nummer tien van de wereld, Han Ying, uit moet gaan maken.

Update 12.12 uur

Jie heeft enigszins verrassend het duel tegen Solja gewonnen en Nederland op gelijke hoogte gebracht. Solja opende met twee zeer sterke punten, maar daarna kwam Jie terug en liep ze uit naar gamewinst in 11-8. Ook in de tweede en derde game was de Nederlandse een maat te groot voor haar Duitse opponente, die zonder succes alles uit de kast haalde. Met 11-7 en 11-9 was het duel in krap twintig minuten gespeeld. Eerland gaat nu om het goud spelen tegen Han Ying, waarbij het een stunt van jewelste zou zijn als de Nederlandse dat voor elkaar kan krijgen.

 Update 12.30 uur

Van Eerland werd niet verwacht dat ze het Han heel moeilijk zou maken, maar toch viel het tegen. Met name in de eerste game kende de Duitse geen enkele genade. Binnen de korste keren stond het 0-8, waarna Eerland haar enige punt van de game kon maken: 1-11. Haar uitspraak tegenover coach Elena Timina en medespeelster Li Jiao tijdens de time-out was veelzeggend: "Dit is zo vernederend", aldus een nog net niet huilende Eerland. Vooral Jiao probeerde haar zoveel mogelijk gerust te stellen, maar het mocht niet baten, want ook in de tweede game ging het hard: 2-11. In de derde game was Eerland wat minder kansloos, maar met 6-11 kwam ze nooit in de buurt van de winst en dus het goud.

Het is de tweede medaille voor Nederland op de Europese Spelen. Eerder won Rachel Klamer eveneens zilver in de triatlon.