Europa begint offensief tegen mensensmokkel

Na de jongste vluchtelingendrama's op de Middellandse Zee gaat de Europese Unie de mensensmokkelaars aanpakken die bootvluchtelingen richting Europa sturen. Over enkele weken kan een missie beginnen om de vaartuigen van de criminelen te onderscheppen en te vernietigen. Als eerste stap wordt geprobeerd om alle routes van de criminelen in kaart te brengen en de boten te identificeren.

Voor de militaire operatie tegen de boten ,,zijn nog besluiten nodig'', benadrukte minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) maandag in Brussel. Hij achtte het heel realistisch dat die missie over enkele weken van start gaat. ,,Ik ben hier optimistisch over.''

Samen met zijn collega's en met de Europese ministers van Defensie zette Koenders het licht op groen voor een Europese veiligheidsmissie die illegale migratie moet tegengaan. De informatie die in de eerste fase wordt vergaard, moet leiden tot de ontmanteling van criminele organisaties die vooral via het Noord-Afrikaanse Libië opereren. De EU wil verder voorkomen dat mensen in boten stappen om de vaak gevaarlijke oversteek te wagen.