Bootvluchtelingen aangekomen in Maleisië

Meer dan duizend bootvluchtelingen zijn zondagavond aangekomen op een eiland in het noorden van Maleisië. Het gaat om Rohingya's, een bevolkingsgroep uit Myanmar, en Bengalezen, zei de politie maandag. Eerder zondag kwamen zeshonderd bootvluchtelingen aan op het Indonesische eiland Atjeh.

De politie kreeg een tip van een visser dat drie boten met vluchtelingen op weg naar het eiland waren. Alle 1018 vluchtelingen zijn aangehouden.

De Rohingya's zijn een islamitische bevolkingsgroep die oorspronkelijk uit Bangladesh komt. Velen van hen wonen tegenwoordig in Myanmar. In dat land worden ze echter door de autoriteiten beschouwd als illegale migranten uit Bangladesh en ontzegt de overheid hen het staatsburgerschap, waardoor ze niet dezelfde rechten hebben als de rest van de bevolking. Daar komt nog eens bij dat de Rohingya's de afgelopen drie jaar met enige regelmaat zijn aangevallen door de boeddhistische meerderheid in Myanmar. Het geweld heeft tot een exodus van Rohingya's naar andere landen in de regio geleid.

Wanhopige vluchtelingen zoals de Rohingya's zijn overgeleverd aan de grillen van mensensmokkelaars. Volgens het Arakan Project, dat de migratie van Rohingya's de afgelopen tien jaar in kaart heeft gebracht, worden er zo'n zeven- tot achtduizend vluchtelingen vastgehouden in schepen in de Straat van Malakka en in internationale wateren. Familieleden moeten betalen voordat de smokkelaars deze mensen laten gaan, maar door harder optreden van de autoriteiten wordt het steeds lastiger om vluchtelingen aan land te zetten in Thailand en Maleisië. En sommige vluchtelingen worden vastgehouden ongeacht of de familie betaalt, zei Chris Lewa van het Arakan Project.

De reden dat de autoriteiten in sommige landen mensensmokkelaars harder aanpakken lijkt te zijn om een wit voetje in het Westen te halen. De Verenigde Staten komen volgende maand met hun jaarlijkse rapport over mensensmokkel. Thailand kreeg vorig jaar de slechtst mogelijke beoordeling, waarmee het in dezelfde categorie terechtkwam als Noord-Korea en Syrië.

Tot voor kort was Thailand de eerste stop voor mensensmokkelaars. De vluchtelingen worden er vastgehouden in kampen in de jungle tot familieleden of vrienden over de brug kwamen met duizenden euro's aan 'losgeld'. Mensen voor wie wordt betaald reisden door, naar bijvoorbeeld Maleisië. Diegenen die geen losgeld kunnen opbrengen worden soms mishandeld of vermoord. Sinds 1 mei heeft de politie tientallen lichamen uit ondiepe graven gehaald in het zuiden van Thailand, vermoedelijke slachtoffers van mensensmokkelaars.