Labour: uitbuiting van migranten aanpakken

De Britse oppositieleider Ed Miliband wil het uitbuiten van migranten aanpakken als zijn Labour-partij op 7 mei de verkiezingen wint. Volgens Miliband moet er een speciale taskforce worden opgericht die onderzoek gaat doen naar misbruik van gastarbeiders en die werkgevers die minder dan het minimumloon betalen gaat vervolgen.

Veel gastarbeiders in Groot-Brittannië komen uit het voormalige Oostblok. Gastarbeiders soms gedwongen akkoord te gaan met een laag salaris en slechte arbeidsomstandigheden, zei Miliband tijdens een toespraak.

Immigratie is een belangrijke kwestie bij de verkiezingen. Labour en de Conservatieven proberen stemmen af te snoepen van de partij van Nigel Farage, de UKIP, die immigratie stevig wil inperken.

Miliband herinnerde zijn gehoor overigens nog aan Camerons niet nagekomen verkiezingsbelofte uit 2010. De premier zou de netto-immigratie terugbrengen tot het niveau van de jaren negentig, en het electoraat moest hem er over vijf jaar  uitschoppen als dit niet zou lukken. De boodschap van Miliband lijkt te zijn dat zijn partij realistischer met migratiekwesties om zal gaan.