'Leger Nigeria vernietigt hoofdkwartier Boko Haram'

Het Nigeriaanse leger zegt het hoofdkwartier van Boko Haram te hebben vernietigd. Dat liet de krijgsmacht vrijdag in een twitterbericht weten. De terreurbeweging is nu uit alle drie staten in het noordoosten van Nigeria waar het zich had bevestigd verdreven, zei het leger.

"Nieuwsflits: troepen veroverden Gwoza vanochtend, vernietigen het Hoofdkwartier van het zelfbenoemde Kalifaat van de Terroristen", aldus het leger. Het bericht werd gevolgd door de mededeling dat er meerdere 'terroristen zijn omgekomen en velen gevangen'. "Heel #Gwoza en haar buitenwijken worden schoongeveegd."

De opstandelingen zijn nu verdreven uit stadjes en plaatsen in de staten Adamawa, Yobe en Borno, zei de krijgsmacht. Legereenheden maken jacht op opstandelingen die op de vlucht zijn geslagen.

Het is moeilijk na te gaan of de berichten van het Nigeriaanse leger kloppen. De leider van Boko Haram, Abubakar Shekau, riep Gwoza in augustus uit tot hoofdstad van zijn kalifaat. Daar ook bracht Boko Haram vorig jaar bijna driehonderd ontvoerde schoolmeisjes naartoe. Van hen zijn er nog altijd 219 niet terecht. Het gebied wordt al weken vanuit de lucht bestookt.

Een militair succes tegen Boko Haram zou de Nigeriaanse president Goodluck Jonathan goed uitkomen. Zaterdag worden er presidentsverkiezingen gehouden.