Abortuscentra België willen ruimere wet

Belgische vrouwen die na drie maanden zwangerschap een abortus willen, worden vaak naar Nederland gestuurd. In België is abortus na twaalf weken namelijk niet toegestaan. Abortuscentra vinden dat de 25 jaar oude wet hard aan vernieuwing toe is.

Sommige onderdelen van de wet zijn achterhaald, zeggen specialisten. De wettelijke termijn van 12 weken zou moeten worden uitgebreid. 'Het zou waarschijnlijk een goede zaak zijn om abortus later in de zwangerschap toe te laten', zegt dokter Anne Verougstraete van het Brusselse abortuscentrum SJERP.

De abortuscentra vinden dat België zijn verantwoordelijkheid ontloopt door vrouwen na drie maanden zwangerschap naar Nederland te sturen voor een abortus. 'Omdat juist deze vrouwen de de meest schrijnende psychosociale problemen hebben, is het niet oké dat België die zware problematiek laat behandelen door Nederland', zegt Verougstraete.

De Belgische wetgeving heeft ook geen oog voor gezinssamenstellingen, vinden de specialisten. Verder ontbreekt het aan een wetenschappelijk orgaan dat zorgt voor realistische statistieken. De abortuscentra gaan een aantal voorstellen doen aan minister Maggie De Block van Volksgezondheid. De minister wil niet op die aankondiging vooruitlopen en wacht de voorstellen af.