'Kans op Grexit blijft klein'

Ondanks de hoog oplopende spanningen tussen Griekenland en de andere eurolanden blijft de kans klein dat de Grieken de euro vaarwel zullen zeggen. Dat stelden economen van ABN AMRO en ING vrijdag in updates van hun verwachtingen rond het Griekse schuldendrama.

ABN verwacht dat er uiteindelijk een akkoord zal worden gesloten tussen Griekenland en de eurolanden. De grote vraag blijft echter hoe en wanneer het compromis tot stand zal komen. Als er overeenstemming wordt bereikt over de tijdelijke verlenging van het huidige steunprogramma, betekent dat volgens ABN overigens slechts het begin van verdere onderhandelingen over een permanent akkoord.

Het economisch bureau van ING benadrukte dat de Grieken niet automatisch uit de eurozone verdwijnen als er deze maand geen akkoord wordt gesloten. Zonder steun gaat de Griekse overheid weliswaar failliet, waardoor schuldverplichtingen en bijvoorbeeld salarissen en pensioenen niet meer kunnen worden betaald. Een 'Grexit' komt volgens ING echter pas in zicht als het Griekse bankensysteem omvalt.