Het gaat nu toch echt sneeuwen

Niet overal, en of het blijft liggen is nog maar de vraag. Maar dat het gaat sneeuwen zaterdag, daarover zijn de weerbureaus het eens. Sommige plaatsen krijgen zelfs mogelijk te maken met een echt sneeuwdek.

Het KNMI verwacht dat er in de nacht van vrijdag op zaterdag van het zuidwesten uit kans is op gladheid door natte en later ook droge sneeuw. In het midden en zuiden van het land kan zich zaterdag overdag plaatselijk een sneeuwdek van enkele centimeters vormen, zo stelt het instituut.

Volgens Weeronline.nl krijgt de zuidelijke helft van het land in de loop van komende nacht en zaterdagochtend te maken met (natte) sneeuw. De neerslag komt vanuit het westen en begint in Zeeland. Langs de kust zal de neerslag vooral als regen of natte sneeuw vallen, maar verder naar het binnenland als sneeuw. ,,Vooral de provincies Noord-Brabant, Limburg, Gelderland en Utrecht krijgen te maken met een witte wereld’’. Weeronline.nl heeft het over ,,mogelijk plaatselijk 10 centimeter of meer’’. De sneeuwval zal langdurig zijn, stelt het bureau. Door harde wind en sneeuwval is er ook nog kans op zogeheten sneeuwjacht.

Weerplaza voorspelt dat de sneeuwzone een groot deel van de zaterdag boven het land ligt en daardoor langdurig voor gladheid en hinder kan zorgen op de wegen. Hoeveel sneeuw er in het midden en oosten van het land valt is nog onzeker, aldus dit weerbureau. De meteorologen van Weerplaza gaan uit van enkele centimeters. In het oosten van Brabant en in Limburg kan het sneeuwdek aangroeien tot meer dan 10 centimeter. In de Limburgse heuvels is er zelfs kans op meer dan 20 cm sneeuw. Ten noorden van de lijn Alkmaar-Zwolle valt vrijwel geen neerslag.

Het gaat nu toch echt sneeuwen
Het gaat nu toch echt sneeuwen (Foto: ANP)