Nieuwe tyfoon nadert Filipijnen

Na de verwoestende tyfoon Haiyan van vorig jaar zetten de inwoners van de Filipijnen zich opnieuw schrap voor een verwoestende storm. Tyfoon Hagupit komt mogelijk zaterdag aan land, in hetzelfde deel van het land waar vorig jaar duizenden mensen omkwamen.

Hagupit gaat gepaard met windsnelheden van 195 kilometer per uur, met uitschieters tot 230 kilometer per uur. Inwoners zijn dorpen en steden aan de kust reeds ontvlucht, in supermarkten en bij tankstations slaan mensen zo veel mogelijk proviand en brandstof in.

Als de tyfoon eenmaal aan land komt is de verwachting dat hij dezelfde route zal volgen als Haiyan vorig jaar. Veel inwoners van de stad Tacloban, die vorig jaar zwaar werd getroffen, wachten het natuurgeweld dan ook niet af en hebben hun toevlucht gezocht in grote opvanglocaties of bij familieleden elders in het land. "Het trauma is terug", zegt de 23-jarige Emily Sagales, die haar schoonmoeder en haar huis vorig jaar verloor, en in een noodkliniek beviel van een meisje. "Het is erger dit keer. Vorig jaar had ik geen baby om me zorgen over te maken."

Haiyan maakte ongeveer een miljoen huizen met de grond gelijk, vier miljoen mensen raakten ontheemd. Honderden mensen in Tacloban wonen nog steeds in tenten. Zij zijn door de autoriteiten de afgelopen dagen als eersten geëvacueerd.

De regering heeft het leger in opperste staat van paraatheid gebracht. Evacuatiecentra hebben hun deuren reeds geopend en er zijn al voedselpakketten afgeleverd in afgelegen dorpen, voor het geval zij door de storm van de buitenwereld worden afgesneden. De politie heeft zich voorbereid om te voorkomen dat er opnieuw geplunderd wordt, zoals vorig jaar na Haiyan.