Papaverteelt Afghanistan in de lift

In Afghanistan is dit jaar een recordhoeveelheid papaver, de grondstof voor heroïne, verbouwd. Dat hebben de Verenigde Naties bekendgemaakt. Negentig procent van de wereldwijde heroïneproductie is tegenwoordig tot Afghanistan te herleiden.

In vergelijking met 2013 werden er zeven procent meer papaverplanten verbouwd en dat kan voor het einde van het jaar nog uitkomen op zeventien procent. Volgens het drugsagentschap van de VN komt dat neer op 6400 ton papaver.

In totaal werd op 224.000 hectare papaver verbouwd en bijna negentig procent daarvan ligt in gebieden waar de Taliban het voor het zeggen hebben. De militante groep heeft een flinke hand in de teelt van en handel in de plant. De Afghaanse minister voor drugsbestrijding vindt dan ook dat de internationale gemeenschap meer werk moet maken van het bestrijden van de papaverteelt. "De internationale gemeenschap moet de strijd tegen opium en de papaverteelt net zo serieus nemen als die tegen terrorisme."

Door de toegenomen productie is de prijs van de papaver wel met vier procent afgenomen. Maar toch is de totale teelt nog goed voor vier procent van het bruto binnenlands product, omgerekend 17,7 miljard euro.