Agent handelde uit nood bij doodschieten hond

De agent die zaterdagavond in Haarlem een hond heeft doodgeschoten, heeft 'rechtmatig geweld gebruikt'. "Geconcludeerd is dat het geweld noodzakelijk en gepast was", meldt de politie maandag in een persbericht waarin uitleg wordt gegeven over het schietincident.

Agenten namen zaterdagavond een kijkje bij een woning aan de Rozenprieelstraat nadat een melding was binnengekomen van geluidsoverlast. Ter plekke probeerden zij volgens de politie 'meerdere malen' contact te krijgen met de bewoner.

"Uiteindelijk lukte dat. De agenten hoorden de man aankomen en een hond blaffen. De man opende de deur en gaf de hond het commando om aan te vallen", aldus de politie. Een van de agenten werd door de hond aangevallen. "De agent moest binnen een fractie van een seconde de situatie inschatten. Hij viel achterover en schoot om zichzelf in veiligheid te brengen en de hond te stoppen".

De agent loste achter elkaar een aantal schoten waardoor het dier dusdanig gewond raakte dat het later in het dierenziekenhuis overleed. Volgens de politie hebben zich in het verleden meerdere bijtincidenten voorgedaan met de hond.

De 34-jarige bewoner werd aangehouden wegens een poging tot zware mishandeling en het opruien van een dier. Hij kwam een dag later weer op vrije voeten.