Geert Wilders verdacht van discriminatie

PVV-leider Geert Wilders wordt verdacht van discriminatie. Zijn uitlatingen over 'minder Marokkanen' in maart zijn beledigend en zetten aan tot haat. Wilders wordt binnenkort verhoord, meldt het Openbaar Ministerie in Den Haag donderdag.

Volgens het OM blijkt uit een 'uitvoerige juridische analyse' dat de uitspraken een verdenking van een strafbaar feit opleveren. De verdenking is dusdanig, dat 'strafvervolging in de rede ligt'. Een van de magistraten zegt in het NRC dat van een politieke beslissing geen sprake is. "Van politiek hebben we geen verstand. Wij kunnen dus ook helemaal niet beoordelen of een politicus al dan niet garen zal spinnen bij een strafzaak." Wel wordt erkend dat het besluit 'tot enorme ophef' zal leiden.

Het horen van een verdachte is een vast onderdeel van een strafproces. Wilders wordt verdacht van belediging van een groep mensen op grond van ras. Bovendien zet hij aan tot discriminatie en haat.

Wilders beloofde in een partijtoespraak na de gemeenteraadsverkiezingen in maart dat hij voor 'minder Marokkanen in Den Haag' zou zorgen. Hij vroeg aan de zaal of zij minder of meer Marokkanen in de hofstad wilden, waarop zijn toehoorders 'minder minder' scandeerden. "Dan gaan we dat regelen", antwoordde Wilders daarop.

Naar aanleiding van deze uitlatingen kwamen ruim 6400 aangiften binnen. Het OM heeft nog niet definitief besloten Wilders te vervolgen.

Update 10.58 uur:
De PVV heeft zojuist een persbericht rondgestuurd met een reactie van de Grote Blonde Leider. Hij stelt: "Het is schandelijk, terwijl de wereld in brand staat richt het OM zijn pijlen op een volksvertegenwoordiger die problemen benoemt. Het OM kan zijn tijd beter besteden door zich meer te richten op de Nederlandse Syriëgangers die voor meer dan driekwart uit Marokkanen bestaat. Dit is de wereld op zijn kop."