Gevechten rond luchthaven Donetsk duren voort

Pro-Russische separatisten leveren nog altijd strijd met het Oekraïense regeringsleger rond de luchthaven van Donetsk. De rebellen lijken steeds meer terrein te winnen, maar het leger verzet zich uit alle macht.

Een verslaggever van persbureau Associated Press zag vrijdag dat drie tanks de terminal van de luchthaven onder vuur namen. In dat gebouw hebben de regeringstroepen zich verschanst. In het gebied klonk het geluid van scherpschuttersgeweren.

Andrij Lisenko van de Oekraïense Nationale Veiligheidsraad zei dat sinds donderdag twee militairen om het leven zijn gekomen en dat er negen gewond zijn geraakt.

De strijd om de luchthaven is deze week in felheid toegenomen. De gevechten dreigen het staakt-het-vuren dat op 5 september werd gesloten te ondermijnen. Aan de afspraak om zware artillerie terug te trekken - onderdeel van het akkoord - hebben beide partijen zich niet gehouden.

Inwoners van Donetsk zitten vast tussen de strijdende partijen. Een medewerker van het Rode Kruis kwam donderdag om het leven toen een projectiel insloeg bij het kantoor in de stad.