Rutte en Opstelten bij debat over missie tegen IS

Premier Mark Rutte (VVD) en minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) zijn donderdag op verzoek van de Tweede Kamer aanwezig bij het debat over de Nederlandse bijdrage aan de strijd tegen terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). Een brede Kamermeerderheid heeft daarmee dinsdag ingestemd.

Het verzoek van CDA-leider Sybrand Buma, D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold en PVV-voorman Geert Wilders om Rutte naar de Kamer te halen werd breed gedragen. Op verzoek van Wilders werd ook Opstelten uitgenodigd. "Ook de gevolgen voor de binnenlandse veiligheid zijn groot", zei Wilders.

In het debat praten ook minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA), minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) en minister voor Ontwikkelingssamenwerking en Buitenlandse Handel Lilianne Ploumen (PvdA) de Kamer bij over de missie. Maandag werd de Kamer al ingelicht door de Commandant der strijdkrachten Tom Middendorp.

Het kabinet besloot vorige week een bijdrage te leveren aan de internationale strijd tegen IS. Nederland stuurt zes F16's met 250 militairen en 130 militaire trainers. De F-16's gaan IS-doelen in Irak bombarderen, maar niet in Syrië omdat daarvoor op dit moment volgens het kabinet geen volkenrechtelijk mandaat is. Een flinke meerderheid van de Tweede Kamer steunt de Nederlandse bijdrage.