Wilders: Nederland is bananenrepubliek

Nederland is een bananenrepubliek geworden zonder echte politieke oppositie. Dat heeft PVV-leider Geert Wilders woensdagavond gezegd tijdens de algemene politieke beschouwingen in de Tweede Kamer.

"Vrijwel alle partijen hebben kilo's boter op het hoofd, van de Kunduz-coalitie van een paar jaar geleden tot de destructieve drie van vandaag", zei Wilders. "Het kabinet heeft hun loyaliteit gekocht voor een paar hondenbrokken en nu zitten ze kwispelend op schoot."

Wilders hekelde het economische beleid van het kabinet. "De economie is een puinhoop. Werkelijk iedereen is de klos", aldus de PVV-leider. "De werkloosheid zou zijn gedaald: onzin. Dat komt niet door het beleid, veel mensen hebben het opgegeven nog een baan te zoeken."

Ondanks kritiek van D66-leider Alexander Pechtold hield Wilders verder vol dat Nederland een 'Marokkanenprobleem' heeft waar het kabinet zijn ogen voor sluit.

Wilders hekelde verder 'het gesol met ouderen' waar het kabinet zich volgens hem schuldig maakt, doelend op het korten van pensioenen en het sluiten van verzorgingshuizen.