[EKA] Marathongoud voor Daunay, Deelstra dertiende

Christelle Daunay heeft in Zürich de Europese titel op de marathon gepakt. De Française was na een lange strijd met de Italiaanse Valeria Straneo de sterkste op het zware parcours, waar een bijzonder pittige klim in opgenomen was. Met haar 39 jaar is Daunay de oudste vrouw ooit die de Europese marathontitel pakt.

De Nederlandse vrouwen moesten alle vier al na enkele minuten lossen bij de kopgroep en leken ervoor te kiezen om wat rustiger te beginnen. Voorin ontstond een kopgroep, die na tien kilometer al was uitgedund tot minder dan tien loopsters. Onder leiding van vooral de Italiaanse Straneo en de Kroatische Lisa Nemec waren er na 15 kilometer nog zeven vrouwen over.

Onder meer olympisch triatlonkampioene Nicole Spirig zat in de kopgroep, maar na 15 kilometer moest zij, samen met een aantal anderen, langzaam lossen. Er bleven voorin nog vier vrouwen over nadat de klim in het parcours voor de tweede keer bedwongen was: Naast Straneo en Nemec konden ook Daunay uit Frankrijk en de Turkse Elvan Abeyelegesse nog mee.

De Nederlandse vrouwen Andrea Deelstra en Miranda Boonstra kwam na 15 kilometer door bij de beste twintig, Stefanie Bouma lag rond de 45e plek. Voor Ruth van der Meijden zat de marathon er op dat moment al op. Door de tussentijden lag Nederland in de landenwedstrijd, waar de drie beste tijden bij elkaar opgeteld worden, op de achtste plek na 15 kilometer.

Na de drinkpost op 20 kilometer moest Nemec lossen, waarna ze even verderop werd ingehaald door Jessica Augusto. De Portugese was bezig aan een sterke opmars en kreeg de leiders in zicht. Voorin plaatste Straneo tijdens de derde beklimming een eerste voorzichtige aanval op Daunay, terwijl Abeylegesse moest lossen en voorbij werd gelopen door Augusto.

De twee ervaren koploopsters, Straneo is 38, Daunay 39, bleven kilometerslang bij elkaar. Ook na 35 kilometer liepen de twee op kop, terwijl Augusto nog altijd maar op 20 seconden achterstand liep. In de laatste afdaling was het juist Daunay die de aanval plaatste op Straneo.

De Italiaanse kon de aanval nog pareren, maar met de finish in zich ging de Française er nog een keer vandoor. Ze sloeg al snel een gat naar Straneo, die dit keer niet meer terug kon komen. Met de Franse vlag in de hand kwam Daunay over de finish in 2:25,14 uur, een nieuw kampioenschapsrecord. Dertien seconden later kwam Straneo over de streep, niet veel later gevolgd door Augusto.

Deelstra kwam uiteindelijk als dertiende over de streep, in een knappe tijd van 2:32,39 uur. Daarmee haalt de 29-jarige Nederlandse bijna twee minuten van haar persoonlijk record af. Boonstra werd negentiende in 2:34,29 uur.