Eregast Polanski niet naar filmfestival Locarno

Het filmfestival van Locarno zit zonder eregast. Regisseur Roman Polanski laat het Zwitserse festival onder druk van tegenstanders van zijn bezoek schieten. Dat heeft Polanski per brief laten weten aan de organisatoren, die bedroefd zijn. Polanski raakte veelvuldig in opspraak omdat hij in de jaren zeventig een meisje seksueel misbruikte.

Polanski schrijft dat hij zijn bezoek aan Locarno 'met pijn in het hart' afzegt. "Het spijt me ontzettend jullie te moeten teleurstellen." De regisseur van filmklassiekers als The Pianist en Rosemary's Baby zou op het festival geëerd worden met een speciale prijs, een masterclass verzorgen en zijn recentste film presenteren.

De organisatie van het filmfestival zegt 'diepbedroefd' te zijn. "Na een paar dagen regen schijnt vandaag de zon, maar voor mij is dit de donkerste dag sinds ik ben gevraagd als festivaldirecteur", reageerde Carlo Chatrian in een videoboodschap.

Chatrian zegt het erg jammer te vinden dat de festivalbezoekers de 'uitzonderlijke artiest' Polanski niet kunnen ontmoeten en dat zijn festival de regisseur niet kan eren. Wel zegt de organisatie begrip te hebben voor Polanski's besluit.

Polanski vergreep zich in de jaren zeventig aan een minderjarig meisje. In 2009 werd de regisseur op verzoek van de Verenigde Staten gearresteerd toen hij een bezoek bracht aan Zwitserland. Uitgeleverd werd Polanski echter niet. Zwitserland hief zijn huisarrest in 2010 op.