Mogelijk mannen op WK synchroonzwemmen

Wereldzwembond FINA is aan het kijken naar de mogelijkheden om mannen mee te laten doen aan grote wedstrijden in het synchroonzwemmen. Dat zegt de Russische Olga Brusnikina, drievoudig olympisch kampioene in de sport en nu een belangrijke official binnen de synchroonzwemwereld. 

De bedoeling is dat de mannen in duetten met vrouwen mee zouden gaan doen aan toernooien. "In oktober wordt er door FINA een bijzonder congres gehouden, waarbij bepaald moet worden of het programma van het WK moet veranderen. Voor het synchroonzwemmen gaat het dan over de invoering van gemengde duetten, één man en één vrouw."

Het aantal medailles op het WK zou ook verminderd kunnen worden. Nu worden er voor solo's, duetten en teams medailles uitgereikt op zowel de vrije als de technische routine, totaal zes titels dus - daarnaast is er nog één ander zevende onderdeel. Daar zouden drie titels van gemaakt kunnen worden, waardoor het gemengde duet een kans heeft. 

Synchroonzwemmen wordt al jaren door Rusland gedomineerd. Sinds het WK van 2007 vallen er zeven gouden medailles te verdienen. In 2007 en 2009 wonnen respectievelijk Frankrijk en Spanje één keer goud, naast zes titels voor Rusland. In 2011 en 2013 gingen alle wereldtitels naar de Russische vrouwen.