Tientallen doden bij Israëlische bombardementen

Israël heeft zaterdag de zuidelijke stad Rafah in de Gazastrook gebombardeerd, terwijl militairen op zoek zijn naar de vermiste officier. Bij het aanvallen kwamen volgens de Palestijnse hulpdiensten zeker 35 mensen om het leven. Het belangrijkste ziekenhuis in de regio is volgens de woordvoerder ontruimd, na de aanvallen van vrijdag. Ook elders in Gaza vielen Israëlische bommen.

Of de Israëlische officier nog in leven is, is onduidelijk. Het Israëlische leger zegt te vermoeden dat de militair vrijdag gevangen werd genomen in een hinderlaag van Hamas, een uur na het begin van een driedaags humanitair staakt-het-vuren.

De militaire tak van Hamas probeerde zich van de mogelijke ontvoering te distantiëren en zei niets van de zaak te weten. De militair zou volgens de groepering gedood zijn bij een Israëlische luchtaanval. Het Israëlische leger heeft niet op de verklaring gereageerd.

De verdwijning van de Israëlische militair is internationaal veroordeeld. Onder anderen secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties en de Amerikaanse president Barack Obama eisten zijn onmiddellijke vrijlating. Hamas zei dat de militair mogelijk gedood is in een vuurgevecht, een uur voor de wapenstilstand.

De mogelijke ontvoering dreigt te leiden tot een ernstige escalatie in de 26 dagen durende oorlog. Buiten Rafah meldden Palestijnse functionarissen meer dan 150 luchtaanvallen. Zo zou de Islamitische Universiteit in Gaza-Stad, die met Hamas in verband wordt gebracht, onder vuur genomen zijn.

Sinds het begin van de strijd op 8 juli hebben militanten vanuit Gaza meer dan drieduizend raketten op Israël afgevuurd. Miljoenen mensen moesten dekking zoeken. Ook heeft Hamas Israël meerdere keren geïnfiltreerd en militairen gedood. Er zijn 63 Israëlische militairen en drie burgers omgekomen. Aan Palestijnse zijde kwamen 1650 mensen om het leven.