Den Haag verbiedt ISIS-vlag en gezichtsmaskers toch

Gezichtsbedekkende kleding en het dragen van vlaggen van jihadleger ISIS zijn vrijdagavond tijdens een demonstratie in Den Haag wel degelijk verboden. Het Openbaar Ministerie liet donderdag nog weten dat dit alleen 'onder bepaalde omstandigheden' niet wordt toegestaan, maar dat was 'een fout in de communicatie', laat een woordvoerder weten.

Demonstranten die sympathiseren met ISIS, de terreurorganisatie die grote delen van Irak en Syrië heeft veroverd, kunnen daarmee rekenen op een harde aanpak tijdens de demonstratie tegen politiegeweld. Het OM stuurt ook tolken, een videowagen en een officier van justitie zodat ter plekke kan worden besloten over te gaan tot vervolging.

Aanleiding voor de strenge maatregelen vormen verscheidene pro-Gaza-demonstraties waarbij het de afgelopen weken tot ongeregeldheden kwam. Er werden antisemitische leuzen geroepen en enkele betogers riepen zelfs op tot het doden van joden. In Den Haag werden donderdag twee mannen aangehouden naar aanleiding van een pro-Palestijnse demonstratie.

Ook Amsterdam heeft gezichtsbedekkende kleding en het dragen van ISIS-vlaggen van taboe verklaard tijdens een pro-Gaza-demonstratie die zondag in de hoofdstad wordt gehouden.