VN geven Hamas de schuld van schenden bestand Gaza

De schending van het bestand in Gaza vrijdag is de schuld van Hamas. Dat vindt secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon, zei een woordvoerder. Ban eist de onmiddellijke vrijlating van een Israëlische militair die gevangen zou zijn genomen door Hamas-strijders.

De wapenstilstand had 72 uur moeten duren, maar werd na enkele uren al geschonden. Ban erkende dat niet onafhankelijk kan worden bevestigd wat er vrijdagochtend gebeurde, maar volgens de laatste berichten werden nadat het staakt-het-vuren inging twee Israëlische militairen ontvoerd en een derde gevangen genomen. "Dit zou een grove schending van het bestand zijn, en een die waarschijnlijk ernstige consequenties zal hebben voor de mensen in Gaza, Israël en elders", zei Bans woordvoerder Stephane Dujarric. "Zulke acties trekken de geloofwaardigheid van de garanties die Hamas de VN heeft gegeven in twijfel."

De VN-chef is ook zeer bezorgd over de hervatting van de Israëlische beschietingen op Gaza, die vrijdag aan zeker zeventig Palestijnen het leven kostte. "In plaats van dat beide kanten, en dan vooral burgers in Gaza, een broodnodige adempauze krijgen om hun gewonden te verzorgen, doden te begraven en vitale infrastructuur te repareren leidt de schending van dit bestand opnieuw tot escalatie", aldus Dujarric.