Separatisten: Nederland moet ons toestemming vragen

Als Nederland samen met andere landen een politiemissie naar Oost-Oekraïne wil sturen moet het daar toestemming voor vragen aan de leiders van de Volksrepubliek Donetsk. Dat heeft Sergej Kavtaradze, een woordvoerder van de eenzijdig uitgeroepen volksrepubliek, donderdag gezegd.

Kavtaradze zei niet principieel tegen een politiemissie te zijn. De agenten zouden de rampplek in Oost-Oekraïne, waar de afgelopen week veel spullen zijn weggeroofd, moeten veiligstellen en de onderzoekers moeten beveiligen.

Het is de vraag of Nederland, of welk ander land dan ook, bereid is de separatisten om toestemming te vragen. De leiders van de separatisten in Donetsk om toestemming vragen komt impliciet neer op een erkenning van hun gezag. Velen denken dat de raket die MH17 vorige week donderdag uit de lucht schoot werd afgevuurd door pro-Russische separatisten.

Kavtaradze zei overigens nog niets te hebben gehoord over een politiemissie, terwijl separatistenleider Aleksandr Borodaj maandag al zei bereid te zijn gewapende troepen toe te laten tot het rampgebied. Het is tekenend voor de wanorde die heerst in de regio.

Minister van buitenlandse zaken Frans Timmermans (PvdA) is donderdag met zijn Australische ambtgenoot Julia Bishop in Kiev om te praten over onder meer onderzoek naar de crash. Officieel is een politiemissie bij dat overleg geen gespreksonderwerp.