Timmermans spreekt niet over politiemissie in Kiev

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) en zijn Australische collega Julie Bishop zijn in Kiev aangekomen voor besprekingen met de Oekraïense regering over de vliegramp. Het plan politiemensen onder de vlag van de Verenigde Naties naar het rampgebied te sturen staat donderdag nadrukkelijk niet op de agenda, beweert een woordvoerder.

"Dat we het nu over een politiemissie zouden hebben is echt bezijden de waarheid", stelt de zegsman. "Het terughalen van de slachtoffers en het opzetten van een onafhankelijk onderzoek is op dit moment onze prioriteit."

De bewindslieden bespreken hoe er uitvoering moet worden gegeven aan de resolutie die eerder deze week werd aangenomen in de VN-veiligheidsraad. In de resolutie wordt het neerhalen van het vliegtuig van Malaysia Airlines op 17 juli veroordeeld en vrije toegang tot de rampplek geëist.

"De afgelopen week hebben we nauw samengewerkt met Australië. De resolutie is anoniem aangenomen en we kijken hoe we daar uitvoer aan kunnen geven. In het gebied liggen nog altijd slachtoffers die geborgen moeten worden."

Daarmee staat ook de vraag centraal hoe er vrije toegang tot het door pro-Russische separatisten rampgebied gegarandeerd kan worden. In reactie op die resolutie nodigde Oekraïne verschillende landen al uit civiele politiediensten naar het rampgebied te sturen. De woordvoerder benadrukt dat dit onderwerp niet op de agenda staat.

Later op de dag volgt een persconferentie op de Nederlandse ambassade in Kiev.